Homepagina » Gezondheid » Met biologisch katoen minder kans op allergie en eczeem

Met biologisch katoen minder kans op allergie en eczeem

Katoen is een gewas waar ook een biologische variant van is. De katoenindustrie leunt zwaar op insecticiden en pesticiden waardoor de teelt niet milieuvriendelijke is.

Inmiddels zijn er ook al producten van organisch katoen verkrijgbaar. Wat zijn de verschillen tussen gewoon katoen en biologisch katoen en is gewoon katoen schadelijk voor de gezondheid?

Bij de teelt van gewoon katoen wordt een kwart van alle op de wereld gebruikte insecticiden en 10 procent van alle gebruikte pesticiden ingezet. Dat terwijl slechts 2,5 procent van de landbouwgrond op Aarde wordt gebruikt voor de productie van katoen.

Allergieën en eczeem

Voor het maken van één t-shirt worden 250 gram katoen en 125 gram chemische middelen gebruikt. Na de oogst van het katoen wordt bovendien voor de bescherming tijdens het transport formaldehyde of een andere chemische stof gebruikt. Formaldehyde is een heftig middel dat kan leiden tot allergische reacties en het is bewezen kankerverwekkend.

Deze giftige en chemische stoffen in katoenen baby- en kinderkleding verhogen het risico op allergieën en eczeem. Het immuunsysteem van baby’s en kinderen is nog niet volgroeid en daarom zijn juist zij gevoeliger voor dit soort aandoeningen.

Voor kinderen met een allergie of eczeem draagt biologische baby- en kinderkleding gemaakt van organisch katoen fijner en zit het lekkerder. Het voelt zachter aan, ruikt lekkerder en ademt beter. Genoeg reden om op de etiketten te letten.

Plantaardige stoffen

Het pluspunt van biologisch katoen is dat het goed is voor het milieu. Bij de teelt van eko-katoen worden geen pesticiden en insecticiden gebruikt. De stof wordt zoveel mogelijk met plantaardige stoffen gekleurd. Het afvalwater van eko-katoen is minder vervuilend dan bij de productie van gewoon katoen.

Biologisch katoen is bovendien gezonder voor de boeren en de fabrieksarbeiders. Veel boeren en hun families zijn ziek geworden doordat ze bij de teelt van gewoon katoen werden blootgesteld aan de pesticiden en insecticiden. De gevaarlijke stoffen in het afvalwater komen ook terecht in het drinkwater van dorpen.

Betere gezondheid

Voor de introductie van genetisch gemodificeerde organismen kende India nog 1.500 verschillende soorten katoen. Nu is er nog maar één: Bt-katoen van Monsanto. De prijs voor katoen was voorheen vijf tot tien roepie (ongeveer tien cent) per kilo maar is inmiddels door Monsanto opgedreven naar 3.600 roepie (ruim 56 euro).

Fairtrade katoen wordt verkocht tegen een eerlijke prijs en boeren worden eerlijk behandeld. Kinderarbeid wordt niet toegestaan.

Denk er eens over na om baby- en kinderkleding van biologisch katoen te kopen. Je draagt dan niet alleen bij aan een betere leefomgeving, maar ook aan een betere gezondheid voor je eigen kind.

Bron: Greenjump.nl

Gerelateerd: Hoe de voedselcrisis wordt gefabriceerd

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavaccin

Meer dan HELFT proefpersonen krijgt last van bijwerkingen na coronavaccin

Tijdens een klinisch onderzoek naar een veelbelovend ...

president

Covid-coup: President die WHO het land uitgooide sterft door ‘hartaanval’

Het zijn rumoerige tijden in Burundi. De ...