Homepagina » Gezondheid » De ADHD-epidemie: “Of medicatie of naar een andere school”
De ADHD-epidemie: "Of medicatie of naar een andere school"

De ADHD-epidemie: “Of medicatie of naar een andere school”

In de afgelopen 10 jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken op dit moment ruim een kwart miljoen mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne.

Door de explosieve toename van het medicijngebruik trokken psychiaters vorig jaar aan de bel. Ook de Gezondheidsraad sprak zijn bezorgdheid uit over de sterke toename van het gebruik van ADHD-pillen.

Er bestaan geen standaardtesten voor het vaststellen van ADHD waardoor de diagnose vaak willekeurig is. Dat terwijl het gebruik van middelen als Ritalin, onder studenten ook wel kindercocaïne genoemd, niet zonder gevaar is.

Rug tegen de muur

In de loop der jaren zijn er veel waarschuwingen uitgegeven over mogelijk gevaarlijke bijwerkingen zoals slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn. Over de veiligheid van de pillen op de lange termijn is weinig bekend.

Een moeder zegt: “In een gesprek met de docent kregen wij de letterlijke mededeling: of medicatie of naar een andere school. Wij stonden als ouders met de rug tegen de muur en hebben met enorm grote tegenzin het medicatietraject gestart.”

Quick fix

Door de bezuinigingen in de zorg is er steeds minder tijd per patiënt om te kijken naar wat hij of zij nodig heeft, aldus een orthopedagoog. Medicijnen zijn dan een ‘quick fix’. Ze zijn goedkoper dan gedragstherapie of andere meer intensieve behandelingen waar de patiënt gebaat bij kan zijn. Docenten hebben op hun beurt door de hoge werkdruk minder tijd voor drukke kinderen.

Als een druk kind onhandelbaar wordt in de klas, worden ouders al snel gevraagd hun kind te laten testen op ADHD of wordt er zelfs druk uitgeoefend om medicatie te nemen. “Daar zijn scholen totaal niet toe bevoegd en dat mag niet,” aldus Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66). Ze vindt dat psychiaters niet moeten zwichten voor de druk en moeten kijken of de medicatie wel echt nodig is.

Het is een schrijnende constatering: docenten die ouders onder druk zetten om hun kind te diagnosticeren en psychiaters die soms niets anders kunnen doen dan het pilletje voorschrijven. De kinderen lijken de rekening te krijgen gepresenteerd.

Kinder- en jeugdpsychiater Jim van Os: “Ik denk dat als 130.000 kinderen in Nederland ADHD-medicatie gebruiken en dat aantal groeiende is, je jezelf kan afvragen: is dat een effect van dat er meer ADHD is of worden de grenzen opgerekt van wie het nodig hebben? Ik vermoed dat het laatste het geval is.”

[NCRV]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sola schreef:

  ADHD my ass! Sorry voor de uitdrukking. Ze hebben ooit ook op school willen beweren dat mijn kind ADHD had omdat ze druk was. Lees: ze speelde graag buiten, was erg speels en erg energiek. Momenteel zit ze in groep 5 en komt gewoon mee. Is juist een van de braafste en rustigste kinderen van de klas en behoort gewoon tot de middenmoot! Dus ouders: laat je niet onder druk zetten, je kent je eigen kind het beste!

  25 likes
  • an argie schreef:

   Professor Doctor Szaz (1920 – 2012) vocht jaren tegen deze volksverlakkerij. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe mensen onder druk worden gezet om dit gif toch maar te gebruiken.
   Concerta, Ritalin, het is om het even.
   De moeder heeft zich jarenlang kunnen weren, maar moest uiteindelijk zwichten omdat ze anders totaal geen hulpverlening meer zou krijgen! ik vind het schandalig hoe de farmaceutische industrie winst maakt over de ruggen van onze kinderen met middelen die totaal niet werken en enkel en alleen maar drogeren om ze “in het gareel te kunnen houden”.
   Er is geen enkel lichamelijk (medisch) bewijs voor ADHD, ADD, PDD Nost, etc.
   Er is dus geen genezing mogelijk.
   Hoe kan iemand “genezen” van een verzonnen “ziekte”?, hetgeen is toegeven door de “ontdekker”” zelf, op zijn sterfbed?
   http://www.australiannationalreview.com/adhd-fictitious-disease/

   Er wordt beweerd dat dit een hoax is; het staaft echter de beweringen en de conclusies die Dr. Szaz en anderen tot aan Harvard toe, maken uit de gedane onderzoeken.

   Zie hier het stuk van Professor Doctor Szaz uit 2006:
   https://www.youtube.com/watch?v=Qj7GmeSAxXo

   Om een nieuw medicijn te introduceren hoeft niet eens te worden bewezen of het daat werkelijk werkt! Uit 2 tests moet blijken dat het “medicijn” beter werkt dan een placebo.
   Het maakt echter ook niet uit HOEVEEL tests er gedaan; dit mogen er honderden zijn, zo lang uit 2 tests maar blijkt dat het “medicijn” beter werkt dan een placebo, ongeacht de bijwerkingen, ongeacht de wisselwerking met andere medicijnen en ongeacht de consequenties op de lange termijn.
   Schande!

   0 likes
 • jo schreef:

  Tegen mij werd ook gezegd medicatie of andere school, prima, hoor, pilletjes opgehaald, vervangen door vitamine pilletje van de action, en warempel, de juf vond dat ze het veel beter deed, nou toen heb ik die muts ff met der neus op de feiten gedrukt, dat zij ondermaats presteerde en kinderen niet kon handelen, spontaan uit het onderwijs vertrokken, zo raar. whahahahahahaha

  17 likes
  • Ph schreef:

   Juist, als kinderen verplicht worden om medicatie te slikken, dat betekend dat het huidige onderwijs systeem door heel de lijn…Faalt!!

   Maar het is makkelijker om een niet bestaande ziekte te creëren, in de plaats dat ze moeten toe geven dat het systeem van onderwijzen …Faalt!!

   6 likes
 • RS schreef:

  Een tijd terug mijn zoon ook het etiket ADD gekregen, moest ook maar aan de ritalin. Heb geweigerd, terwijl ze toch al van plan waren hem naar een andere school te doen. Heb tijdens 1 van die gesprekken aan die psycholoog die medicatie bijna verplichte gevraagd of ze aandelen ritalin had. Mens verschoot 6x van kleur.

  14 likes
  • math schreef:

   Een psycholoog is niet bevoegd om medicatie voor te schrijven. Dus adviseren of verplichten al helemaal niet. Dan moet men een huisarts of psychiater inschakelen.

   2 likes
 • Lucie schreef:

  ADHD is een verzonnen ziekte,die de farmacriminelen enkel geld oplevert.
  Er zijn altijd drukke en rustige mensen geweest,niks mis mee.
  Inderdaad kan magnesiumtekort de veroorzaker zijn van het niet goed kunnen concentreren omdat in het meeste voedsel bijna tot geen broodnodige bouwstoffen meer zitten.
  Tevens wordt ons voedsel volgepropt met giftige geur-kleur-en smaakstoffen,waardoor het lichaam sowieso de goede stoffen kwijt raakt.
  Dan ktijgen we nog dagelijks chemtrails boven ons uitgestrooid en moeten kinderen zo snel mogelijk de meest giftige vaccins ingespoten krijgen na hun geboorte.
  Zie hier de veroorzaker van alle ellende,dankzij de elite!!

  Alles wat maar ongezond en slecht is voor de mens,lijkt wel met enorm enthousiasme door de roverheid(elite) gepromoot te worden.

  10 likes
 • Armonicus schreef:

  “…of medicatie of naar een andere school. Wij stonden als ouders met de rug tegen de muur en hebben met enorm grote tegenzin het medicatietraject gestart.”

  Zucht, want er was maar één school beschikbaar? En thuisscholing is natuurlijk ook geen optie als beide ouders een baan hebben. Dus dan je kind maar (met grote tegenzin) aan de ‘kindercocaïne’!

  3 likes
  • Paul schreef:

   Natuurlijk zijn er andere scholen, maar denk je ook aan wat het voor het kind betekend? Je rukt hem/haar uit een vertrouwde omgeving, hij/zij raakt schoolvriendjes kwijt, grotere afstand naar school, etc, etc.

   1 likes
   • Marieke schreef:

    Als het je overkomt is het een vreselijk dilemma, met je kind in alle gevallen als verliezer. Wellicht is het dan toch verstandig om de minst slechte oplossing op termijn te kiezen. Er zijn genoeg kinderen die van school wisselen, bijvoorbeeld omdat ze verhuizen, dan verandert behalve je school ook nog je woonomgeving. Toch zou ik persoonlijk voor een andere school kiezen, dat is altijd nog beter dan een hersenbeschadiging t.g.v. Ritalin.
    Of nog beter; de eerder genoemde optie van de Ritalin vervangen door vitaminepillen.

    6 likes
 • Belvedere schreef:

  De kinderen van nu, toekomstige loonslaven van het steeds veeleisender kapitalistisch systeem.
  Het is belangrijk dat mensen meer dan 100% productief zijn om het systeem in stand te houden, dus ze moeten al jong geprogrammeerd worden om perfectie te behalen.
  De ”foutjes” moeten eruit.

  Ik ben zelf een onproductieve ADD-er, maak bovendien nog al eens een fout, dus ook ik moest aan de medicatie (ritalin).

  Ik moet zeggen dat het in het begin wel fijn was, ik werd euforisch van deze drugs.
  Nadelen waren de hele dag door pillen slikken, de ”emotionele rollercoaster”, en de ongekende agressie en woedeaanvallen als de ritalin was uitgewerkt.

  Mijn mening: het is rommel.
  Ben ik niet goed genoeg zonder ”medicatie” jammer dan, zoek maar iemand anders, ik had toch geen carrière plannen.

  10 likes
 • DR schreef:

  Las een tijdje terug een stuk over een tekort aan magnesium in onze groentes. Het schijnt dat 60 procent van de bevolking een tekort aan magnesium heeft…!
  Een van de (vele) problemen die hierdoor kunnen ontstaan is ADHD

  Ik kwam daarbij ook een stukje tegen over een (ADHD) test met kinderen, aan de ene helft gaven ze ritalin en aan de andere helft een magnesium supplement.
  Het kwam er uiteindelijk op neer dat het effect van de ritalin en extra magnesium hetzelfde waren…..

  9 likes
 • Pinokkiocratie schreef:

  Buitenspelen in een natuurlijke omgeving doet wonderen ipv 24/7 alleen grijs beton om je heen met de handen over elkaar.
  In bomen klimmen en van bomen vallen, met stenen gooien, met takken vechten en hutten bouwen.

  Gewoon triest als je ziet hoe kinderen aan de doping worden gezet, die kinderen komen in een andere wereld terecht door al die troep, je ziet ze versuft dromen als ze je aankijken.

  7 likes
 • Wouter schreef:

  bij mij waren ze op mn 7de er als de kippen bij zeggen dat ik adhd heb, ik ben wat drukker dan anderen, maar was bij mij dan ook vroeger meer de thuissituatie die ook een effect kan hebben hoe je als kind functioneert…. op mn 12de de stempel autisme meegekregen, vanaf mn 7de clonodine/ritalin geslikt, en vanaf mn 12de risperdal, nadat ik vanaf 2011 ben gaan afbouwen uit mezelf omdat ik toch merkte dat ik van de ritalin aggressief werd en ik er na het minderen van de risperdal ook slecht bleef slapen, ben ik vorig jaar rond deze tijd helemaal gestopt, netjes afbouwen blablblabla…. nou de laatste 3 weken 1 ritalin per dag, wat een hel was dat…. en op het moment dat ik die zooi aan de kant gooide, 1 week eerder dan afgesproken, las ik dat er meerdere bekenden van mij ook nee hadden gezegd tegen die zooi

  en nu functioneer ik een stuk beter helemaal zonder medicatie

  7 likes
  • Zatapa schreef:

   Geweldig om te lezen, Wouter. Maar de realiteit is dat er weinig mensen zijn zoals jij die de stap kunnen of durven te nemen om dit af te bouwen. Ten eerste vanwege de sociale druk en ten tweede vanwege de mogelijke afkickverschijnselen. Je mag in elk geval trots op jezelf zijn! Ik ben er heilig van overtuigd dat goede voeding en in sommige gevallen psychologische hulp van primair belang zijn in het genezen van problemen. Pas daarna dient er gekeken te worden naar andere oplossingen. Maar tegenwoordig mag dit bijna niet meer besproken worden.

   0 likes
 • realitycheck schreef:

  Walgelijk.. ook wij zijn destijds door een docent onder druk gezet om zoonlief psychiatrisch te laten behandelen vanwege zijn drukte. Geweigerd en maand later moest ie zelf naar de GGZ ivm geestesstoornissen en agressief gedrag….
  Kind is vrolijk, vrij, slim én sociaal maarja.. als je de hele week met 30 anderen stil moet zitten in een te kleine klas en het personeel is liever met tablets, telefoons en andere shitzaken bezig ipv onderwijs te (kunnen!) geven.. dan gauw een ander de schuld geven is wel erg makkelijk. Scheelt ook weer bij een funktioneringsgesprek….

  5 likes
 • Johan schreef:

  Ik kan ouders adviseren, dat ze falend onderwijspersoneel gewoon moeten doorgeven aan de gemeente.

  4 likes
 • Wim schreef:

  Kan beter naar een Vrije school gaan, veel beter. Identiteit.

  2 likes
 • Martijn1205 schreef:

  Tja vele mensen hier geven het al aan, de farmaceutische elite wil hoe dan ook rijker worden ook als dat ten koste gaat van de gezondheid van kinderen. Hitler had graag beschikking gehad over medicatie programma’s die onze huidige overheid doodleuk legaliseert.

  Zo ook de val van V&D, leve de vrije marktwerking. De extreem rijke mensen (de beruchte 1%) willen nog rijker worden en dus brengen zij enorme kapitalen onder bij de ‘durfinvesteerders’ zoals Sun Capital. Zo’n organisatie als Sun Capital zijn de wolven die continu de markt afstruinen op zoek naar bedrijven die zij kunnen leeg roven.

  De ‘scouts’ van Sun kregen er lucht van dat er in V&D veel ‘statisch’ kapitaal zat, dat is kapitaal waarmee je VANDAAG winst kunt behalen ten koste van de lange termijn. Dus wat doen zij? Ze bieden voldoende geld om het bedrijf over te nemen en vervolgens verkochten zij de gebouwen (de ruggengraat) van V&D. Vervolgens sluisden zij het kapitaal via allerlei constructies naar het moederbedrijf en dat geld is terecht gekomen bij die extreem rijke mensen.
  V&D moest daarna huur gaan betalen voor de panden die zojuist waren verkocht, waardoor het hele verdienmodel op zijn kop ging. De resultaten van deze werkwijze zijn gisteren duidelijk geworden….8000 hardwerkend mensen staan op straat. Wat doet de politiek? NIETS!! Sterker nog zij faciliteren/stimuleren deze werkwijze, de VVD voorop. Een stem op de VVD is een stem op een maatschappij waarin wij uiteindelijk als slaven zullen werken voor de extreem rijken. DENK VOORDAT JE STEMT!

  0 likes
 • x

  Check Also

  pia dijkstra

  ‘Engel des doods’ Pia Dijkstra (D66) komt met wet om ouderen op te ruimen

  Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) heeft zich ...

  kaag

  Kaag geeft weer honderden miljoenen van ONS belastinggeld weg

  D66-minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking krijgt eenmalig ...

  >