Gezondheid

‘Invloed farmaceutische industrie ongewenst hoog’

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Inmiddels is gebleken dat de derde- en vierdegeneratie anticonceptiepillen een verhoogd tromboserisico met zich meebrengen en dat de nieuwe antidiabetica noch bewezen effectief, noch bewezen veilig zijn.

De markt van Marvelon, Femodeen, Modicon, Ministat, Diane en Yasmin zakt in elkaar door het onomstotelijk aangetoonde verhoogde tromboserisico.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Aan leken is lastig uit te leggen waarom de pillen nog steeds niet van de markt zijn gehaald en waarom artsen zo slecht geïnformeerd zijn, zo stelt huisarts Hans van der Linde. Het lukte de tabaksindustrie bijvoorbeeld om tientallen jaren antirookmaatregelen tegen te houden door steeds twijfels te laten zaaien over de schadelijkheid van roken.

Novo Nordisk

Producenten van de anticonceptiemiddelen organiseren momenteel door het hele land nascholingscursussen voor huisartsen over anticonceptie. Nascholing is immers het beste marketinginstrument dat de industrie ten dienste staat, aldus Van der Linde.

Hoezeer producenten zich inmengen in patiëntenvoorlichting over controversiële geneesmiddelen werd afgelopen maand duidelijk. Producent Novo Nordisk dreigde Hartpatiënten Nederland schriftelijk met stappen als zij niet zou overgaan tot rectificatie van patiëntenvoorlichting in haar ledenblad Hartbrug.

Intensieve marketing

In het geval van de nieuwe generatie antidiabetica (Byetta, Galvas, Janumet, Januvia, Onglyza, Trajenta en Victorza) wordt eenzelfde beeld zichtbaar. Deze middelen worden volgens Van der Linde met intensieve marketing massaal geïmplementeerd nog voordat de effectiviteit en veiligheid zijn aangetoond.

Ieder nieuw geneesmiddel dat op de markt komt is daarmee nog niet bewezen veilig en niet bewezen effectief. Avandia en tientallen andere geneesmiddelen hebben dat inmiddels afdoende aangetoond. Deze middelen werden pas van de markt gehaald nadat er tienduizenden doden waren gevallen, merkt de huisarts op. Het gebruik van de nieuwe antidiabetica kan onder meer pancreatitis veroorzaken.

Hans van der Linde vraagt zich af of we zover zijn afgedwaald dat een farmaceutisch bedrijf een patiëntenvereniging vanwege volstrekt juiste voorlichting aan haar leden kan dreigen met stappen.

Bron: Artsennet.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

Goed zo dit werd eens tijd …Zij denken dat zij macht …. Maar wij allemaal zijn sterker leven de kruiden en de natuur !En leven de gezonden mens.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Laatst had Niburu ook een artikel over de diana pil.Toen was mijn reaktie: ik hoef geen discussie, want iedere vrouw die de pil slikt, loopt een risico. Zie maar op uw bijsluiter, en dan zoeken naar trombose.KIJK EENS AAN!!! Dit artikel bewijst mijn gelijk!!!

Pieternella
Pieternella
11 jaren geleden

Het is in elk geval goed dat deze wanpraktijken eindelijk aan het licht komen. Dit is een belangrijke eerste stap!

rudy
rudy
11 jaren geleden

Toeval of niet, lees ik dit artikel net nadat ik het artikel met de titel: ‘Longartsen openen aanval op tabakslobby’ op het algemeen dagblad heb gelezen. Een gevalletje van de pot verwijt de ketel want wie is de fabrikant van het meest bekende en gebruikte middel om te stoppen met roken niquitin? Jawel GlaxoSmithkline ik wilde het maar even gezegd hebben.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x