Wetenschap

De allereerste foto van licht als golf én deeltje

Help ons door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na meer dan 100 jaar zoeken is de kwantumparadox van licht op heterdaad betrapt. Voor het eerst is het wetenschappers gelukt om een foto te maken van licht dat zich tegelijkertijd als golf en als deeltje gedraagt.

Zwitserse onderzoekers publiceerden de foto. Albert Einstein werkte in 1905 het idee uit dat licht zowel uit golven als uit deeltjes bestaat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Afhankelijk van het experiment dat natuurkundigen uitvoeren, verraadt licht ofwel haar golfkarakter, ofwel haar deeltjeskarakter. Een bizarre paradox van de kwantummechanica. Het was tot nu toe nog nooit eerder gelukt om tegelijkertijd het golf- en het deeltjeskarakter van licht te meten. De Zwitserse wetenschappers zijn daar via een truc nu toch in geslaagd.

Ze vuurden een laserpuls af op een stukje nanodraad. Een laser voegt energie toe aan de geladen deeltjes van de nanodraad, waardoor ze gaan trillen. Licht reist langs deze draad in twee richtingen. Als de in tegenovergestelde richting reizende golven elkaar tegenkomen, vormen ze een nieuwe golf die eruitziet als een staande golf. Die staande golf was het uitgangspunt voor het experiment.

De onderzoekers vuurden tegelijkertijd een stroom elektronen langs de nanodraad, waarmee de staande lichtgolf werd vastgelegd. De elektronen gingen op sommige plekken versnellen en op andere vertragen, zoals surfers op een golf. Het versnellen en vertragen laat een vingerafdruk zien van het golfkarakter van licht. Elektronen wisselen energie uit met het licht middels pakketjes, die het deeltjeskarakter van het licht in de nanodraad laten zien.

Hoofdonderzoeker Fabrizio Carbone zei dat de techniek die is gebruikt bij het experiment nieuwe wegen opent richting kwantumcomputers. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

[Phys.org]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pleiadian
pleiadian
9 jaren geleden

De golf/deeltjes dualiteit bestaat enkel in onze perceptie. Het is als de bekende zen koan over twee monniken die discussieren over een vlag: Beweegt de vlag of beweegt de wind? Nee, zegt de derde, de geest beweegt.

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Grappig, het klinkt alsof de wetenschapper een manier hebben gevonden om in plaats van het licht te observeren het nu ‘af te tasten’ en zo een soort tussenweg menen gevonden te hebben. Echter denk ik dat ze toch niet een tussengebied ontdekt hebben, het ziet er eerder uit alsof ze alle gebieden waar de deeltjes de golven zouden raken omkoepeld hebben.
Ik vind het persoonlijke veel interresanter om te weten waarom en hoe de observatie het licht beinvloed.

Logiter
Logiter
9 jaren geleden

Ze hebben de lichtbundel eenvoudig gezegd laten terugkaatsen waardoor dit patroon ontstaat.
Het experiment is volgens sommigen nogal discutabel uitgevoerd.
Op http://www.astroblogs.nl wordt er iets wetenschappelijker op in gegaan.

rop
rop
9 jaren geleden

Licht en tijd is een fenomeen. die word waar genomen met bewustzijn.. zeg maar bewerkt..
Tijd is een illusie, er is alleen maar een heden, en deze heden of het nu genoemd NU, IS alles wat er bestaat en in dat NU het heden, word alles gevormd vanuit het verleden en naar de toekomst komt het met beelden,, gestolde beelden,, naar de toekomst en het verleden,, het is een beeld die komt en gaat, gebeurtenis[nissen] die gestold zijn in het bewustzijn, en die gestold zijn in de toekomst,het zijn beelden net als een foto die een stilstaand beeld laat zien , wat nog moet komen is een toekomst beeld nog gestold is, en iets wat geweest is zijn gestolde beelden, werkend in het Heden en door werkend naar een toekomst, en niet meer werkelijk als ze voorbij zijn, het bewustzijn kan beelden oproepen met behulp van het bewustzijn waarin een beeld als een gestolde foto blijft hangen ,vooral bij vervelende gebeurtenissen , men noemt het herinneringen,maar ook dat licht is gestolde energie, net als water wat kan stollen [bevriezen] licht kan ook stollen, fotografische beelden,,water en licht heeft heel veel gemeen met elkaar,, licht heeft prachtige eigenschappen net zoals water kan men niet zonder deze eigenschappen,, Licht werkt alleen maar in het.. NU.. IN HET HEDEN, daarbuiten bestaat zij niet …tijd is daarin een illusie voor het licht bestaat tijd niet,, de mens bestaat uit water en licht,, als het dorst heeft drinkt men water drinken, dan ga je NU drinken en niet morgen als je dorst heeft, licht is altijd EEN NU en niet Morgen, tijd is daarom een illusie , maar wel handig om te weten en weten of naar iets toewerken zet het bewustzijn zijn werkelijkheid om in TIJD,, maar voor het licht bestaat geen tijd,, in ieder geval niet in de berekening waarin het bewustzijn van de mens die zich in beelden laat vormen en mee zich in handhaaft in Tijd.. LICHT word waargenomen in deeltjes verdeeld en men probeert licht daarmee in verschijnende benamingen te benoemen hoe het zich gedraagt, het is een fenomeen met mooie eigenschappen, maar veel er van is illusie , als men het wil verdelen zal het als een illusie zich gedragen in het bewustzijn van de waarnemer.. omdat het in tijd alles probeert te berekenen, net als tijd niet werkelijk is gedraagt licht zich hetzelfde.. maar alleen in de waarneming van het bewustzijn..
licht is NU en niet een Morgen, of een gisteren,,, dat kan alleen maar in het bewustzijn van de mens die in tijd alles berekend, maar licht kent geen tijd , alleen de mens heeft een tijd die met seconden minuten uren weken jaren..word berekend. en als je licht in een berekening wilt plaatsen zal het altijd zich als een fenomeen voordoen,, experimenten zijn er genoeg men wilt LICHT in een vakje en hokjes plaatsen ,
en berekenen.. men wilt het in tijd indelen,,, hoe het zich gedraagt, en iets wat zich gedraagt heeft te maken met TIJD,, onmogelijk er is geen tijd in het LICHT..DUS zal het zich steeds weer anders gedragen als het men wil verdelen.. licht is nu.. tijd is illusie. Tijd is altijd een bevroren toestand zij het een hardnekkige, waarom kijk maar even vooruit of terug wat zie je dan,, iets wat is geweest is niet meer , zelfs die ene seconden die voorbij is bevroren en de volgende ook ,, toekomst en verleden is tijdsafhankelijk maar alleen in het bewustzijn van de mens komt het voor ..maar niet in het LICHT..ZIJ kent geen Tijd…en haar plaatsen in hokjes zal al helemaal niet lukken ZO HEEFT beide een fenomeen allebei met een eigenschap..de ene bevroren de ander in het NU.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x