Buitenland

“De Europese Unie heeft de Griekse crisis veroorzaakt”

Help mee door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Topeconoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz heeft gezegd dat niet alleen Griekse politici, maar de West-Europese banken en politici zelf de Griekse crisis hebben veroorzaakt.

Het referendum in Griekenland over het doorvoeren van hervormingen en bezuinigingen is uitgelopen op een grote zege voor nee-stemmers. 61,3 procent heeft ‘nee’ gestemd en 38,7 procent ‘ja’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Yanis Varoufakis is opgestapt als Griekse minister van Financiën. Hij schreef in een persbericht dat hem duidelijk is gemaakt dat zijn aanwezigheid in de vergaderingen van de Eurogroep niet door alle ministers op prijs werd gesteld.

Terrorisme

Varoufakis noemde de Europese maatregelen onlangs in een interview met de Spaanse krant El Mundo een daad van terrorisme. Volgens hem werd Griekenland gedwongen om de banken te sluiten en is de bevolking op die manier bang gemaakt. “Als angst verspreiden het doel is, wordt dat terrorisme genoemd,” zei hij.

Voor het grote publiek lijkt het alsof er onderhandelingen worden gevoerd met een koppig land, maar volgens Joseph Stiglitz ligt het niet zo makkelijk. “Laten we duidelijk zijn: bijna niets van het enorme bedrag dat aan Griekenland is geleend, is daar feitelijk heengegaan,” schreef hij. “Het is naar private schuldeisers gegaan, waaronder Duitse en Franse banken.”

Een rapport van de organisatie CorpWatch, The EuroZone Profiteers, wierp daar eind 2013 al licht op. De banken die de leningen verstrekten, werden daartoe aangemoedigd door de Europese bureaucraten zelf. Om winst te maken met de enorme hoeveelheden krediet die ze tot hun beschikking hadden, keken de Franse en Duitse banken naar Zuid-Europa. Daar waren de rentes heel hoog, rond de 14 procent.

Rampzalig antwoord

Duitse banken leenden voor december 2009 in totaal 634 miljard euro aan Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. Franse banken leenden 430 miljard euro aan deze landen. Volgens CorpWatch moeten niet alleen de bankiers die van het feest hebben geprofiteerd met de billen bloot, maar ook de Europese politici die het idee hebben gepromoot dat iedereen ervan zou profiteren als banken meer met elkaar zouden concurreren.

Stiglitz benadrukt dat Europa samen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een ‘rampzalig’ antwoord heeft bedacht op de problemen die door de crisis ontstonden. Door het bezuinigingsprogramma hebben de Grieken een kwart van hun bbp verloren. De jeugdwerkloosheid bedraagt bovendien 60 procent. Economen van over de hele wereld weten dat de crisis alleen maar gaat verergeren, aldus Stiglitz.

[IPS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Helgoland
Helgoland
8 jaren geleden

Laten we ook niet vergeten dat nota bene Nederland zelf een belastingparadijs is voor Griekse bedrijven, die daar in eigen land belasting ontwijken door hier met behulp van onze Nederlandse belastingdienst een postbusfirma op te richting en het dan zo regelen dat ze hier een schijntje aan belastingen betalen in plaats van in het eigen Griekenland het volle pond.

louis
louis
8 jaren geleden

Er zullen zonder meer mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het Griekse debacle,maar lenen kost geld !! En de wijze waarop Griekenland zijn land bestuurt is vragen om lenen ( dus schuld) . Niet zeuren dus her roer om en het geleende terug betalen. ( hoeft niet morgen !!)

Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

“Duitse banken leenden voor december 2009 in totaal 634 miljard euro aan Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. Franse banken leenden 430 miljard euro aan deze landen.”

1.064.000.000.000,00 euro in totaal, dit gaat toch helemaal nergens meer over? Het is zoveel het wordt bijna abstract!

pinobot
pinobot
8 jaren geleden

Als je het nou over domme consumenten hebt dan kun je dit soort argumenten misschien nog als excuus gebruiken, maar je praat hier over landen en nationale banken. Het zijn verdomme toch een kleine kinderen, als je iets leent moet je het terugbetalen met rente.

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x