Gezondheid

De gezondheidsvoordelen van hennep

Help door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds vaker wordt hennep gebruikt als voedingsmiddel. In alle gevallen wordt daarbij gebruikgemaakt van de complete zaden of de olie.

Voorbeelden van dit soort producten zijn energierepen, brood, koekjes, pasta, chips en wafels. Ze worden niet alleen verkocht vanwege hun alternatieve uitstraling of tegendraadse karakter. 

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Hennep heeft bijzondere eigenschappen. Nader onderzoek geeft inzicht in de voedingswaarde van hennep voor de mens.

Evenals andere oliehoudende zaden bestaat hennepzaad voornamelijk uit olie (rond 44 procent), eiwit (33 procent), vezels en koolhydraten (12 procent). Verder bevat hennepzaad vitamines, fytosterolen en mineralen.

Hennepolie onderscheidt zich van andere zaadoliën vanwege haar samenstelling, vooral de aanwezige vetzuren en eiwitten die alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding bevatten.

Ideale verhouding

Metabolieten van omega 6-vetzuren wekken sneller ontstekingen op dan die van omega-3-vetzuren. Dit houdt in dat omega 6- en omega 3-vetzuren in een evenwichtige verhouding moeten worden geconsumeerd. Onderzoekers gaan ervan uit dat de ideale verhouding rond de 4:1 ligt. Normale zaadolie en dierlijke vetten bevatten relatief weinig omega 3-vetzuren. Vandaar kent ons dieet vaak een verhouding van 10:1.

Recent onderzoek toont aan dat deze onbalans een belangrijke bijdrage levert aan het ontstaan van een groot aantal aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, artritis, diabetes en huidproblemen. Diverse studies tonen aan dat de juiste verhouding van omega 6- en omega 3-vetzuren in onze voeding het risico op aderverkalking, een hartinfarct en diverse kankersoorten verlaagt. Daarnaast zorgt een juiste verhouding voor een verzachting van de symptomen van reumatoïde artritis, stemmingsverbetering en een betere ontwikkeling van kinderen.

Concentratie

In klinisch onderzoek worden deze resultaten meestal bereikt door omega 3-supplementen te gebruiken. Het is aan te raden over te stappen op noten en oliën met een betere verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren. Deze verhouding is bij hennepzaad en hennepolie ongeveer 3:1. Naast deze optimale verhouding wordt bovendien een tekort aan omega 3 in ons dieet gecompenseerd. Geen enkele andere plantaardige olie heeft zo’n hoge concentratie essentiële vetzuren.

Hennepolie biedt ook een hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren, met name gamma-linoleenzuur (GLA) en stearidonzuur (SDA). Dit zijn niet zozeer essentiële vetzuren, maar ons lichaam kan ze alleen produceren uit alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur (LA). GLA- en SDA-supplementen schijnen de symptomen van eczeem en andere huidaandoeningen bij sommige patiënten te verzachten.

Peroxiden

Hennepolie bevat minder dan 10 procent verzadigde vetzuren en geen trans-vetzuren. Deze zijn bepalend voor het cholesterolgehalte in ons bloed. Hennepolie is niet geschikt om in te bakken of te frituren. Dan worden de meervoudig onverzadigde vetzuren namelijk omgezet in ongezonde peroxiden. Hennepolie kan het beste worden gebruikt in koude en warme gerechten, waarbij het kookpunt niet wordt bereikt. Hennepzaad kan licht worden geroosterd en gebruikt in bijvoorbeeld brood.

Eiwit uit hennepzaad is ook van hoge kwaliteit vanwege de samenstelling van de aminozuren en de eiwitstructuur. Het bevat alle essentiële aminozuren en bestaat uit twee bolvormige eiwitten: albumine (33 procent) en edestine (67 procent). De structuur lijkt op die van eiwitten die in ons bloed worden geproduceerd en ze worden gemakkelijk geabsorbeerd.

Moderne bron van voeding

De consumptie van hennepzaad of hennepolie levert ons lichaam direct wat het nodig heeft zonder extra calorieën. Koud geperste hennepolie en koud geperst, geroosterd hennepzaad voegt een aangename nootachtige smaak toe aan uw gerechten. Hennepzaad en -olie zijn daarom aantrekkelijk als moderne bron van voeding.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Theo L. Smit
Theo L. Smit
10 jaren geleden

Er wordt gesuggereerd dat in ons normale dieet (te)veel Omega-6 zit. Dat zou ik graag toegelicht zien, want dat is niet zo. Wat wel veel voorkomt in ons westerse dieet is Transvet. En transvet wordt gemaakt door het harden, hydrogeneren, van o.a. Omega-6. Transvet verhindert het zuurstoftransport van het bloed naar de cellen. Omega-6 bevordert – als zuurstofmagneet – het transport van zuurstof naar de cel. Dr. Otto Warburg heeft aangetoond – begin 20ste eeuw – dat zuurstofgebrek in de cel kanker veroorzaakt. De cel gaat door gebrek aan zuurstof dood, of de cel gaat zuurstof produceren door fermentatie van glucose. De celdeling wordt ongecontroleerd, waardoor een tumor ontstaat; de cel verliest als het ware zijn intelligentie. Omega-3 zit o.a. in vette vis; omega-6 o.a. in (onverhitte) noten.

Whatshenneping
Whatshenneping
10 jaren geleden

legaliseren die hap 🙂

Sandra
Sandra
10 jaren geleden

[quote name=”Theo L. Smit”]Er wordt gesuggereerd dat in ons normale dieet (te)veel Omega-6 zit. Dat zou ik graag toegelicht zien, want dat is niet zo. Wat wel veel voorkomt in ons westerse dieet is Transvet. En transvet wordt gemaakt door het harden, hydrogeneren, van o.a. Omega-6. Transvet verhindert het zuurstoftransport van het bloed naar de cellen. Omega-6 bevordert – als zuurstofmagneet – het transport van zuurstof naar de cel. Dr. Otto Warburg heeft aangetoond – begin 20ste eeuw – dat zuurstofgebrek in de cel kanker veroorzaakt. De cel gaat door gebrek aan zuurstof dood, of de cel gaat zuurstof produceren door fermentatie van glucose. De celdeling wordt ongecontroleerd, waardoor een tumor ontstaat; de cel verliest als het ware zijn intelligentie. Omega-3 zit o.a. in vette vis; omega-6 o.a. in (onverhitte) noten.[/quote]

Voor dit antwoord ben ik jou nu even dankbaar….!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=f6JG656j-lM

Christian
Christian
10 jaren geleden

Mooi verhaal, ik was hier al enige tijd van op de hoogte en neem met regelmaat één of twee eetlepels hennep olie.

Smaakt goed en voelt goed.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x