Homepagina » Binnenland » Groeiend verzet: Gemeenten Maastricht, Amsterdam en Tiel spreken zich uit tegen handelsverdrag TTIP
Groeiend verzet: Gemeenten Maastricht, Amsterdam en Tiel spreken zich uit tegen handelsverdrag TTIP

Groeiend verzet: Gemeenten Maastricht, Amsterdam en Tiel spreken zich uit tegen handelsverdrag TTIP

Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht heeft zich per brief aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel tegen het handelsverdrag TTIP uitgesproken.

In de brief aan Ploumen spreekt het college zich namens de gemeenteraad uit tegen het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Dit verdrag, waarover nu wordt onderhandeld, gaat over het handelsverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten.

“De gemeenteraad is niet tegen vrij handelsverkeer, maar vindt het TTIP-verdrag een stap te ver gaan,” aldus de gemeente in een verklaring. “De bezwaren richten zich onder meer op de mogelijkheid om democratische besluitvorming te omzeilen, het gebrek aan transparantie en onduidelijke arbitrage. Daarnaast wordt gevreesd voor het onder druk komen te staan van arbeidsomstandigheden en sociale rechten.”

Negatief effect

Eerder spraken de gemeenten Tiel en Amsterdam zich al uit tegen TTIP. Tiel was de eerste TTIP-vrije gemeente. Daar sprak de raad zich op 17 juni vorig jaar uit tegen het handelsverdrag. In Amsterdam werd een motie tegen TTIP ingediend door GroenLinks. Die kon rekenen op steun van de Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen, PvdA en SP.

Volgens de initiatiefnemers van de motie kan TTIP een negatief effect hebben op onze gezondheid, voedselveiligheid, werkgelegenheid, milieu, sociale zekerheid, duurzaamheid en privacy. Vooral de zogeheten ISDS-clausule, waarmee bedrijven overheden kunnen aanklagen, baart de Amsterdamse raad zorgen.

Niet uit onze naam

Oxfam-Wereldwinkels voerde deze week actie tegen TTIP. “De Europese Commissie en de VS onderhandelen achter gesloten deuren over een handelsovereenkomst,” zegt Oxfam-Wereldwinkels in een persbericht. “Wat er besproken wordt is niet publiek bekend. Niet alleen het grote publiek is niet op de hoogte, ook de verkozen EU-parlementsleden weten amper meer. Toch iets om ons zorgen over te maken? Twee economische grootmachten leggen nieuwe spelregels vast voor hun handel. En bepalen meteen ook wie waar de vruchten kan plukken.”

“Niemand kan vertellen hoe dit handelsverdrag het lot van de Malinese katoenproducent of de Mexicaanse melkveehouder zal beïnvloeden,” vervolgt het persbericht. “Wat de dames en heren Eurocommissarissen aan het bedisselen zijn, doen ze niet uit onze naam.”

[Gemeente]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Brainwashed
Brainwashed
5 jaren geleden

En terecht… boer moet boer blijven… Respect voor een ieder die daarvoor opkomt. .

helder
helder
5 jaren geleden

maastrichtse lente?

luna
luna
5 jaren geleden

Weg met dit achterlijke verdrag !
Nog meer uitroeien van al wat nog g o e d is.. als we daar in mee gaan is de kip eerder als het ei
De kip zonder kop heet Ploumen.. of beter ; een domme gans

Logiter
Logiter
5 jaren geleden

Vpro tegenlicht had hier een half jaar geleden een mooi item over.
Het blijkt dus dat het Nederlandse bedrijfsleven en investeerders nagenoeg overal ter wereld deze ISDS wurgcontracten heeft laten tekenen door onze handelspartners.
Mede dankzij de koning en zijn lieftallige vrouw,werden de contracten voorgesteld als “we zijn toch vrienden?vertrouw me” documenten,om later van de handelspartners ongelimiteerd te kunnen claimen wanneer zij niet akkoord gingen met verwoesting van leef en natuurgebied.
Nu wil uncle Sam onze ballen.
Wanneer Amerika het lukt het TTIP verdrag te laten tekenen,zijn we niet alleen onze souvereiniteit kwijt,maar ook onze voedselveiligheid.
Amerika op zijn beurt heeft met één slimme zet,nagenoeg financiele wereldheerschappij…als onze regering zo stom is.
Persoonlijk denk ik.dat dit georchestreerd wordt,dus welke bewindsman zal tussen nu en een aantal jaar zijn zakken vullen bij een multinational,ik ben benieuwd.

x

Check Also

grapperhaus

Kamervragen aan Grapperhaus over ‘satirisch’ NPO-fragment waarin ongevaccineerden worden neergeschoten

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft Kamervragen gesteld ...

galg

Dit is het verhaal achter de ‘galg voor Hugo de Jonge’ op de Dam

Zondag vond in Amsterdam een groot coronaprotest ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

15
0
We lezen graag je reactie!x