Gezondheid

De grootste misleider van dit jaar is: Natrena Stevia

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Natrena Stevia Kristalpoeder is de winnaar geworden van het Gouden Windei, een prijs die voedselwaakhond Foodwatch jaarlijks uitreikt aan het meest misleidende voedselproduct.

De bus met zoetstof bevat slechts drie procent stevia en 97 procent maltodextrine, gemaakt van (gemodificeerd) zetmeel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Door de scheve verhouding wordt 3,79 euro betaald voor een pot met 1,35 gram stevia. Voor dezelfde hoeveelheid wordt elders slechts 30 cent betaald.

Klacht

Voor het Gouden Windei waren vijf kandidaten genomineerd. Van de 14.000 uitgebrachte stemmen gingen er bijna 4000 naar Natrena Stevia Kristalpoeder van producent Douwe Egberts.

Vorig jaar werd bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend over de tafelzoetstof van Douwe Egberts. De commissie oordeelde toen dat Natrena Stevia van de koffiemaker met de zin ‘Het zoetje uit de natuur op basis van de steviaplant en sucralose’ misleidend was voor consumenten vanwege de toegevoegde kunstmatige zoetstof.

Er is eigenlijk sprake van een gedeelde eerste plaats omdat een product van Albert Heijn maar 66 stemmen minder haalde. Het gaat om de puur&eerlijk zalm in bladerdeeg. Alleen de zalm blijkt duurzaam te zijn gevangen. De overige ingrediënten zijn niet biologisch en sommige zijn dieronvriendelijk geproduceerd.

Grootschalige misleiding

De Energy Shot van Red Bull belandde met ruim 3100 stemmen op de derde plaats. De stoffen in het energiedrankje leveren een gezondheidsrisico op. Het drankje wordt gevolgd door een ‘ambachtelijke slagroomtaart’ van Hema die boordebol E-nummers zit. Het perenijsje van Ola (Unilever) komt op de vijfde plek.

De verkiezing draagt bij aan het bewustzijn over een groter probleem: grootschalige misleiding in de supermarkt. In 2012 won Unilever het Gouden Windei met Becel Pro-activ. Het jaar ervoor ontving Unilever het Gouden Windei ook al, dit keer voor Blue Band Goede Start Witbrood.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

niet kopen die pruttel,laten ze het zelf maar opvreten/drinken whatever.

Rolling Stone
Rolling Stone
10 jaren geleden

[quote name=”pietsnot”]niet kopen die pruttel,laten ze het zelf maar opvreten/drinken whatever.[/quote]

Inderdaad Pietje… wat een stelletje laaielichters! En weet je… wat ik niet snap is, dat die regering dat allemaal maar pikt. Vriendjespolitiek?

stiko beve
stiko beve
10 jaren geleden

[quote name=”pietsnot”]niet kopen die pruttel,laten ze het zelf maar opvreten/drinken whatever.[/quote]

Idd, je kan je er telkens weer druk over maken maar als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en alleen nog ECHT eten koopt/eet zal het aanbod vanzelf veranderen.

kengai
kengai
10 jaren geleden

De consument wil zich ook graag laten misleiden, want dan hoeven ze zelf niet nadenken, want het stond toch op de verpakking.
Maar aan de andere kant is het gewoon schandalig dat fabrikanten maar rotzooi mogen produceren als het maar geld opleverd.
Eigenlijks moet er een objectieve commissie zijn die alles controleren.
Is een product onrendabel of ongezond, dan mag het niet geproduceerd worden.
Maar ja mensen doen alles voor het goddelijke geld, dus omkoperij ligt altijd op de loer, ministers zijn namelijk ook gewoon te koop.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x