Natuur en Milieu

“De stilzwijgende aanname dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, is voorbarig”

Help door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een grote wetenschappelijke expeditie doet momenteel onderzoek op het eiland Edgeoya bij Spitsbergen. Er wordt gekeken naar de veranderingen in het Noordpoolgebied. Klimaatscepticus Marcel Crok vindt de expeditie een duidelijk voorbeeld van de tunnelvisie waar de wetenschap aan lijdt.

De klimaatwetenschap gaat er volgens Crok onterecht van uit dat vaststaat dat de uitstoot van CO2 de dominante oorzaak is van de veranderingen in het Noordpoolgebied.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Verre van perfect

“Het klimaat verandert altijd en dat maakt het erg lastig om veranderingen toe te schrijven aan een bepaalde oorzaak, zoals de uitstoot van broeikasgassen. Je moet dan kunnen uitsluiten dat er geen sprake is van natuurlijke klimaatverandering. Onderzoekers maken daarvoor gebruik van klimaatmodellen, maar die zijn verre van perfect,” aldus Crok.

Hij wijst erop dat er in de jaren negentig grote politieke druk was om CO2 als ‘dader’ aan te wijzen. Sindsdien wordt al het klimaatonderzoek aan broeikasgassen opgehangen, waardoor de rol van natuurlijke factoren buiten beeld is gebleven, zegt hij. “Er is een soort stilzwijgende aanname dat de huidige snelle veranderingen door de mens komen en dat is voorbarig.”

Flinke afkoeling

Crok zegt dat de temperaturen op de Noordpool tussen 1910 en 1940 minstens zo hard stegen als nu. Vervolgens was er tot halverwege de jaren zeventig sprake van een flinke afkoeling. De satellietmetingen begonnen pas aan het einde van die koude periode.

Hij vindt het ook intrigerend dat het zeeijs rond de Zuidpool juist toeneemt. Klimaatmodellen kunnen noch de afname op de Noordpool, noch de toename op de Zuidpool goed simuleren, aldus Crok. Voorspellingen over een ijsvrije Noordpool neemt hij dan ook met een flinke korrel zout. Ben jij ook van mening dat klimaatverandering niet door de mens wordt veroorzaakt? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x