Homepagina » Natuur en Milieu » “De stilzwijgende aanname dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, is voorbarig”
"De stilzwijgende aanname dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, is voorbarig"

“De stilzwijgende aanname dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt, is voorbarig”

Een grote wetenschappelijke expeditie doet momenteel onderzoek op het eiland Edgeoya bij Spitsbergen. Er wordt gekeken naar de veranderingen in het Noordpoolgebied. Klimaatscepticus Marcel Crok vindt de expeditie een duidelijk voorbeeld van de tunnelvisie waar de wetenschap aan lijdt.

De klimaatwetenschap gaat er volgens Crok onterecht van uit dat vaststaat dat de uitstoot van CO2 de dominante oorzaak is van de veranderingen in het Noordpoolgebied.

Verre van perfect

“Het klimaat verandert altijd en dat maakt het erg lastig om veranderingen toe te schrijven aan een bepaalde oorzaak, zoals de uitstoot van broeikasgassen. Je moet dan kunnen uitsluiten dat er geen sprake is van natuurlijke klimaatverandering. Onderzoekers maken daarvoor gebruik van klimaatmodellen, maar die zijn verre van perfect,” aldus Crok.

Hij wijst erop dat er in de jaren negentig grote politieke druk was om CO2 als ‘dader’ aan te wijzen. Sindsdien wordt al het klimaatonderzoek aan broeikasgassen opgehangen, waardoor de rol van natuurlijke factoren buiten beeld is gebleven, zegt hij. “Er is een soort stilzwijgende aanname dat de huidige snelle veranderingen door de mens komen en dat is voorbarig.”

Flinke afkoeling

Crok zegt dat de temperaturen op de Noordpool tussen 1910 en 1940 minstens zo hard stegen als nu. Vervolgens was er tot halverwege de jaren zeventig sprake van een flinke afkoeling. De satellietmetingen begonnen pas aan het einde van die koude periode.

Hij vindt het ook intrigerend dat het zeeijs rond de Zuidpool juist toeneemt. Klimaatmodellen kunnen noch de afname op de Noordpool, noch de toename op de Zuidpool goed simuleren, aldus Crok. Voorspellingen over een ijsvrije Noordpool neemt hij dan ook met een flinke korrel zout. Ben jij ook van mening dat klimaatverandering niet door de mens wordt veroorzaakt? Denk er dan aan dit artikel te delen op Facebook.

[NOS]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
x

Check Also

van der tang

Laurens van der Tang waarschuwt voor Great Reset: ‘Niet uitgesloten dat er een satanisch complot achter zit’

Laurens van der Tang, ouderling in de ...

gommers

Gommers zegt dat politiek strenger moet worden voor niet-gevaccineerden, en krijgt de wind van voren

IC-baas Diederik Gommers vindt dat de politiek ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

1
0
We lezen graag je reactie!x