Buitenland

De waarheid komt nu aan het licht: Hoe Amerika de opkomst van ISIS in Syrië en Irak aanwakkerde

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen maand werd de rechtszaak tegen de Zweed Bherlin Gildo, die werd beschuldigd van terrorisme in Syrië, geschrapt nadat was gebleken dat de Britse inlichtingendienst dezelfde rebellengroepen had bewapend die de verdachte steunde. Dat schrijft Seumas Milne in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.

De aanklager besloot de zaak niet voort te zetten om te voorkomen dat de inlichtingendiensten in verlegenheid zouden worden gebracht. Volgens de advocaat van Gildo is er meer dan genoeg bewijs dat Groot-Brittannië de Syrische oppositie steunt door middel van ‘gigantische hoeveelheden’ wapens, legervoertuigen en training. Uit rapporten blijkt dat MI6 en de CIA de Libische wapenvoorraden na de val van het regime Gaddafi doorsluisden naar Syrische rebellen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Iemand een gevangenisstraf geven voor iets wat ministers en ambtenaren zelf ook doen bleek zelfs voor de aanklager iets te veel van het goede. Taxichauffeur Anis Sardar uit Londen had minder geluk. Hij kreeg levenslang omdat hij in 2007 had deelgenomen aan het verzet tegen de bezetting van Irak door Amerikaanse en Britse troepen. Gewapend verzet tegen een illegale invasie en bezetting valt duidelijk niet onder terrorisme of moord.

Opgezet spel

Wat is terrorisme dan precies? De terroristen van vandaag zijn morgen opeens vrijheidsstrijders en bondgenoten zijn plotseling vijanden. Het komt allemaal neer op de besluiten van westerse beleidsmakers.

Het afgelopen jaar zijn Amerikaanse, Britse en andere westerse troepen actief geweest in Irak, naar verluidt om de terreurgroep Islamitische Staat (voorheen bekend al Al Qaida in Irak) te bestrijden. Daarvoor had ISIS grote delen van Irak en Syrië overgenomen en een kalifaat uitgeroepen.

Afgelopen maand werd de Iraakse stad Ramadi door ISIS bezet en ook werd de Syrische stad Palmyra ingenomen. Irakezen klagen dat de VS niets deed terwijl dit gebeurde.

Uit een geheim Amerikaans inlichtingenrapport dat onlangs is vrijgegeven blijkt dat er sprake is van opgezet spel. In het rapport wordt een door Al Qaida gecontroleerde Islamitische Staat in Syrië en Irak voorspeld (en verwelkomd). De Amerikaanse militaire inlichtingendienst wijst Al Qaida in Irak (het latere ISIS) en salafisten aan als drijvende kracht achter de opstand in Syrië en stelt dat ‘westerse landen, de Golfstaten en Turkije’ de oppositie moeten steunen om de macht over het oosten van Syrië te krijgen.

Westerse controle

In het rapport van het Pentagon staat verder: “Dit is precies wat de machten willen die de oppositie ondersteunen, om zo het Syrische regime te isoleren.” Dit is wat er twee jaar later is gebeurd. Het grootste gedeelte van het document is zwart gemaakt, maar de boodschap is duidelijk. Een jaar na het begin van de opstand in Syrië ondersteunden en bewapenden de VS en haar bondgenoten niet alleen een oppositie waarvan men wist dat zij zou worden gedomineerd door extreem sektarische groepen; ze waren ook bereid de creatie van de ‘Islamitische Staat’ te gedogen, ook al was bekend dat deze groep een ‘groot gevaar’ zou vormen voor de eenheid van Irak.

Dit betekent niet dat de VS ISIS zelf heeft gecreëerd, hoewel sommige van haar bondgenoten er zeker een rol bij hebben gespeeld, zoals de Amerikaanse vicepresident Joe Biden afgelopen jaar erkende. Maar er was geen Al Qaida in Irak totdat de Amerikanen en Britten het land binnenvielen. En de VS heeft de opkomst van ISIS zeker in haar eigen voordeel benut om de westerse controle in het gebied zeker te stellen.

De VS en andere westerse landen spelen al decennialang met jihadgroepen. In de jaren tachtig ontstond tijdens de oorlog tegen de Sovjet-Unie in Afghanistan bijvoorbeeld het oorspronkelijke Al Qaida, onder leiding van de CIA.

Verdeel-en-heers spelletje

Al Qaida werd tijdens de bezetting van Irak enigszins aangepast, toen Amerikaanse troepen onder leiding van de veroordeelde generaal Petraeus sektarische doodseskaders sponsorden om het Iraakse verzet te verzwakken. Ditzelfde proces werd in 2011 nog eens herhaald in de door de NAVO georkestreerde oorlog in Libië, waar ISIS pas geleden Gaddafi’s thuisplaats Sirte heeft ingenomen.

De VS en andere westerse landen spelen in het Midden-Oosten een klassiek imperialistisch verdeel-en-heers spelletje. Amerikaanse troepen bombarderen een groep rebellen terwijl ze een andere groep in Syrië steunen en doen samen met Iran mee aan militaire operaties tegen ISIS in Irak terwijl ze de militaire campagne van Saoedi-Arabië tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen steunen.

Het is duidelijk dat ISIS niet zal worden verslagen door dezelfde krachten die deze groep naar Irak en Syrië hebben gebracht. De eindeloze westerse militaire interventies in het Midden-Oosten hebben alleen maar vernietiging en verdeeldheid gebracht. Alleen de lokale bevolking kan de ziekte genezen, niet de mensen die het virus hebben overgebracht.

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
8 jaren geleden

De waarheid zal alleen aan het licht komen bij een groter bewustzijn van de mens en zeker niet door spinsels van mensen die het denken te weten. Met de tijd gaat de Geheime genootschapsput open maar dat komt enkel door de upgrade van de mens zelf!! Dan is het ook einde voor de fabeltijd!!

Bery
Bery
8 jaren geleden

Met alle respect dit heeft letterlijk geen nut.
Het maakt gewoon niet uit of er nu bewijs uitlekt of niet.
Dat die smerige cowboys of de zionisten dit hebben geplant hebben of niet.

De mensen zijn levende zombies en ze willen de waarheid niet horen of zien.
Ze zijn gewoon hersendood.
Ze kijken wel maar zien niet, ze horen wel maar luisteren niet, ze eten wel maar proeven niet.
Met andere woorden hun hart klopt wel maar ze zijn in werkelijkheid al lang dood.

Hoeveel bewijs is er nu wel niet naar buiten gekomen dat de Amerikaanse geheime diensten en de zionisten achter de aanslag 11 september zitten?

Tonnen aan formatie en duizenden uren aan beeldmateriaal, en wat doen de zogenaamde normale mensen ermee? Juist niks.
Sterker nog ze verklaren je voor gek en voor je het weet beland je in een instelling achter slot en grendel. Je wordt bewaakt door de echte gekke mensen.

Ries
Ries
8 jaren geleden

Blahblah-gehalte is gerelateerd aan warmte?

ferrimassi
ferrimassi
8 jaren geleden

Wat hebben en gaan we hier niet van leren? Dat je je niet met religieuze conflicten niet moet bemoeien op een ander continent. En al helemaal niet als die zich al honderden jaren afspeelt. Sunni vs Shia een slangenkuil waar we niks te zoeken hebben. En de vdd/pvda maar bommen gooien, want democratie exporteer je met f16’s kennelijk.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x