Homepagina » Buitenland » De waarheid komt nu aan het licht: Hoe Amerika de opkomst van ISIS in Syrië en Irak aanwakkerde
De waarheid komt nu aan het licht: Hoe Amerika de opkomst van ISIS in Syrië en Irak aanwakkerde

De waarheid komt nu aan het licht: Hoe Amerika de opkomst van ISIS in Syrië en Irak aanwakkerde

Afgelopen maand werd de rechtszaak tegen de Zweed Bherlin Gildo, die werd beschuldigd van terrorisme in Syrië, geschrapt nadat was gebleken dat de Britse inlichtingendienst dezelfde rebellengroepen had bewapend die de verdachte steunde. Dat schrijft Seumas Milne in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.

De aanklager besloot de zaak niet voort te zetten om te voorkomen dat de inlichtingendiensten in verlegenheid zouden worden gebracht. Volgens de advocaat van Gildo is er meer dan genoeg bewijs dat Groot-Brittannië de Syrische oppositie steunt door middel van ‘gigantische hoeveelheden’ wapens, legervoertuigen en training. Uit rapporten blijkt dat MI6 en de CIA de Libische wapenvoorraden na de val van het regime Gaddafi doorsluisden naar Syrische rebellen.

Iemand een gevangenisstraf geven voor iets wat ministers en ambtenaren zelf ook doen bleek zelfs voor de aanklager iets te veel van het goede. Taxichauffeur Anis Sardar uit Londen had minder geluk. Hij kreeg levenslang omdat hij in 2007 had deelgenomen aan het verzet tegen de bezetting van Irak door Amerikaanse en Britse troepen. Gewapend verzet tegen een illegale invasie en bezetting valt duidelijk niet onder terrorisme of moord.

Opgezet spel

Wat is terrorisme dan precies? De terroristen van vandaag zijn morgen opeens vrijheidsstrijders en bondgenoten zijn plotseling vijanden. Het komt allemaal neer op de besluiten van westerse beleidsmakers.

Het afgelopen jaar zijn Amerikaanse, Britse en andere westerse troepen actief geweest in Irak, naar verluidt om de terreurgroep Islamitische Staat (voorheen bekend al Al Qaida in Irak) te bestrijden. Daarvoor had ISIS grote delen van Irak en Syrië overgenomen en een kalifaat uitgeroepen.

Afgelopen maand werd de Iraakse stad Ramadi door ISIS bezet en ook werd de Syrische stad Palmyra ingenomen. Irakezen klagen dat de VS niets deed terwijl dit gebeurde.

Uit een geheim Amerikaans inlichtingenrapport dat onlangs is vrijgegeven blijkt dat er sprake is van opgezet spel. In het rapport wordt een door Al Qaida gecontroleerde Islamitische Staat in Syrië en Irak voorspeld (en verwelkomd). De Amerikaanse militaire inlichtingendienst wijst Al Qaida in Irak (het latere ISIS) en salafisten aan als drijvende kracht achter de opstand in Syrië en stelt dat ‘westerse landen, de Golfstaten en Turkije’ de oppositie moeten steunen om de macht over het oosten van Syrië te krijgen.

Westerse controle

In het rapport van het Pentagon staat verder: “Dit is precies wat de machten willen die de oppositie ondersteunen, om zo het Syrische regime te isoleren.” Dit is wat er twee jaar later is gebeurd. Het grootste gedeelte van het document is zwart gemaakt, maar de boodschap is duidelijk. Een jaar na het begin van de opstand in Syrië ondersteunden en bewapenden de VS en haar bondgenoten niet alleen een oppositie waarvan men wist dat zij zou worden gedomineerd door extreem sektarische groepen; ze waren ook bereid de creatie van de ‘Islamitische Staat’ te gedogen, ook al was bekend dat deze groep een ‘groot gevaar’ zou vormen voor de eenheid van Irak.

Dit betekent niet dat de VS ISIS zelf heeft gecreëerd, hoewel sommige van haar bondgenoten er zeker een rol bij hebben gespeeld, zoals de Amerikaanse vicepresident Joe Biden afgelopen jaar erkende. Maar er was geen Al Qaida in Irak totdat de Amerikanen en Britten het land binnenvielen. En de VS heeft de opkomst van ISIS zeker in haar eigen voordeel benut om de westerse controle in het gebied zeker te stellen.

De VS en andere westerse landen spelen al decennialang met jihadgroepen. In de jaren tachtig ontstond tijdens de oorlog tegen de Sovjet-Unie in Afghanistan bijvoorbeeld het oorspronkelijke Al Qaida, onder leiding van de CIA.

Verdeel-en-heers spelletje

Al Qaida werd tijdens de bezetting van Irak enigszins aangepast, toen Amerikaanse troepen onder leiding van de veroordeelde generaal Petraeus sektarische doodseskaders sponsorden om het Iraakse verzet te verzwakken. Ditzelfde proces werd in 2011 nog eens herhaald in de door de NAVO georkestreerde oorlog in Libië, waar ISIS pas geleden Gaddafi’s thuisplaats Sirte heeft ingenomen.

De VS en andere westerse landen spelen in het Midden-Oosten een klassiek imperialistisch verdeel-en-heers spelletje. Amerikaanse troepen bombarderen een groep rebellen terwijl ze een andere groep in Syrië steunen en doen samen met Iran mee aan militaire operaties tegen ISIS in Irak terwijl ze de militaire campagne van Saoedi-Arabië tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen steunen.

Het is duidelijk dat ISIS niet zal worden verslagen door dezelfde krachten die deze groep naar Irak en Syrië hebben gebracht. De eindeloze westerse militaire interventies in het Midden-Oosten hebben alleen maar vernietiging en verdeeldheid gebracht. Alleen de lokale bevolking kan de ziekte genezen, niet de mensen die het virus hebben overgebracht.

[Guardian]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
5 jaren geleden

De waarheid zal alleen aan het licht komen bij een groter bewustzijn van de mens en zeker niet door spinsels van mensen die het denken te weten. Met de tijd gaat de Geheime genootschapsput open maar dat komt enkel door de upgrade van de mens zelf!! Dan is het ook einde voor de fabeltijd!!

Bery
Bery
5 jaren geleden

Met alle respect dit heeft letterlijk geen nut.
Het maakt gewoon niet uit of er nu bewijs uitlekt of niet.
Dat die smerige cowboys of de zionisten dit hebben geplant hebben of niet.

De mensen zijn levende zombies en ze willen de waarheid niet horen of zien.
Ze zijn gewoon hersendood.
Ze kijken wel maar zien niet, ze horen wel maar luisteren niet, ze eten wel maar proeven niet.
Met andere woorden hun hart klopt wel maar ze zijn in werkelijkheid al lang dood.

Hoeveel bewijs is er nu wel niet naar buiten gekomen dat de Amerikaanse geheime diensten en de zionisten achter de aanslag 11 september zitten?

Tonnen aan formatie en duizenden uren aan beeldmateriaal, en wat doen de zogenaamde normale mensen ermee? Juist niks.
Sterker nog ze verklaren je voor gek en voor je het weet beland je in een instelling achter slot en grendel. Je wordt bewaakt door de echte gekke mensen.

koloth
koloth
Reactie op  Bery
5 jaren geleden

Idd. Bery De mensen willen het niet weten.
Ik probeer ook nog wel eens met links denkende familie te discusieren, maar zodra je ze klem praat willen ze er verder niet over praten en krijg je ruzie als je er over door gaat. Ze hebben allemaal hun voordeeltjes met het huidige systeem en dat willen ze niet kwijt, ook niet als een ander daar onder lijdt
Ze zijn zo hypocriet als de pest, maar voor de goede vrede hou je jezelf dan maar weer stil.

skinny
skinny
Reactie op  koloth
5 jaren geleden

links of rechts, je kan zo politiek correct zijn als je wilt.
alleen de super rijken profiteren hiervan.
dus je gebabbel over etenstijddiscussies slaat totaal nergens op.
de mensen willen niets weten? natuurlijk niet als ze dat eenzijdige rechtse gejank aanmoeten horen….. links profiteert alleen van rechtse politiek als rechts het verneukt of weggeeft.
en in dit geval of het nu democratisch amerikanen waren of republikeinen, de lijn van verschil tussen beide is voor mij zo goed als onzichtbaar, qua buitenlands beleid….. hoe zou dat toch komen?

Frans
Frans
Reactie op  koloth
5 jaren geleden

Je moet ze ook niet klem praten.

rosa
rosa
Reactie op  koloth
5 jaren geleden

Heel herkenbaar!!!!

Roy
Roy
Reactie op  Bery
5 jaren geleden

“Hoeveel bewijs is er nu wel niet naar buiten gekomen dat de Amerikaanse geheime diensten en de zionisten achter de aanslag 11 september zitten?”

Geen enkel, ik denk dat jouw definitie van bewijs iets afwijkt van de daadwerkelijke betekenis..

Frans
Frans
Reactie op  Roy
5 jaren geleden

Zolang de corrupte mainstream media en de zwaar geandicapte overheid de leugens sturen en zwijgen over de waarheid zal geen enkel bewijs voet aan de grond krijgen. Dat Roy niet begrijpt hoe ziek het huidige systeem is en wegkijkt of zich afsluit van de realiteit en miljoenen met hem betekent nog niet dat er geen bewijzen of voldoende aanwijzingen zijn, die laten zien wat er speelt in de wereld, als je er maar voor opstaat.

Ries
Ries
5 jaren geleden

Blahblah-gehalte is gerelateerd aan warmte?

Freedom
Freedom
Reactie op  Ries
5 jaren geleden

Als ik jou was Ries, zou me alvast voorbereiden op iets wat gaat komen, lekker wegkijken en een commentaar hier geven.
Ooit staat de ellende ook aan jouw deur, zul je tot de conclusie komen dat ze oh zo fout zat met het geneuzel op deze site.
Ook jij krijgt wat jou toekomt, je hebt ook veel gezaaid en je zult straks ook moeten oogsten. Let maar op wat er de komende gaat gebeuren!
Dus een beetje laconiek en lacherig hier een paar regels schrijven, als ik jou was zou ik maar een diep gaan onderzoeken op diverse sites wat er momenteel speelt in de wereld en ik kan je vertellen dat dit afschuwelijk is wat ons te wachten staat, ja ook jij zult straks wegzinken in een poel van angst en verderf, let maar eens op, het schapenvolk van dit land zal nog opkijken, doem en verderfenis staan voor de deur en nee…niemand gaat jou redden, dat moet je helemaal alleen doen, jammer hè??

skinny
skinny
Reactie op  Freedom
5 jaren geleden

waarom zou die dat alleen moeten doen?

rosa
rosa
Reactie op  Freedom
5 jaren geleden

De nieuwe opgaven is tegen de sociale druk in toch je eigen idealen najagen en dat gaat zwaar worden maar wel de moeite waard! En die groeperingen steunen die wel in waarheid vrijheid gelijkheid en broederschap willen leven.

Armonicus
Armonicus
Reactie op  Ries
5 jaren geleden

Beste Ries, voor informatie op jouw niveau: http://www.foetballuh.nl

ferrimassi
ferrimassi
5 jaren geleden

Wat hebben en gaan we hier niet van leren? Dat je je niet met religieuze conflicten niet moet bemoeien op een ander continent. En al helemaal niet als die zich al honderden jaren afspeelt. Sunni vs Shia een slangenkuil waar we niks te zoeken hebben. En de vdd/pvda maar bommen gooien, want democratie exporteer je met f16’s kennelijk.

alles is voor-r-aad;...
alles is voor-r-aad;...
5 jaren geleden

ik kan mijn nooit onttrekken van wat ik fysiek zie gebeuren, back to basic.
Met op en neer gaande veldtochten worden bezittingen met de grond gelijkgemaakt, infrastructuren ontregeld en gesloopt. Kunst en vakmanschap vernietigt. De erfenis van voorouders ontvreemd of verpulvert. Daarnaast alle waardevolle grondstoffen geroofd. Vrouwen voor zien van ongewenst dna.
Ego of Oorlog in de volksmond. Een langlopende agenda voor een handje vol egoWisten.
Het onderdrukken van soevereinenmensen mensen die nooit voor maar Met een systeem werken. Kapitaal alleen als boekhouding zien. Waar kwaliteit van leven belangrijker is dan westers geld, waardoor zij nu worden betaald in bezit vernielende en levens eisende bommen.
Langzaam komen we in het licht van de hogeren trilling, waar het Ego leeg word, niks mee kan nog even door de zure appel heen. waarna we alle het Ego wissen.

weg met ons
weg met ons
5 jaren geleden

Zodra men leest of hoort via de zionistische mainstream media dat de VS ISIS heeft aangevallen dan heeft de VS niet ISIS maar wel Syrisch grondgebied en/of het leger van Assad aangevallen. ISIS is de nep verpakking, de ware inhoud is het Syrische grondgebied en leger wat men onder valse voorwendselen aanvalt.

Arwijn
Arwijn
Reactie op  weg met ons
5 jaren geleden

ISIS is het gezwel van de Amerikaanse hebzucht, arrogantie en kortzichtigheid, en daarbij heb ik het over het algemene volk die zijn regering ermee laat wegkomen. De Europese ‘elite’ zijn hierin mede verantwoordelijk voor het steunen van Amerika.
Ze hebben zelf de motivatie gecreëerd die ISIS drijft; Wraak.
Ze hebben hun het geld, de wapens en de voertuigen geleverd (achtergelaten, per ongeluk de verkeerde plek gedropt). Ze blijven het Al-Qaida model gebruiken voor hun veroveringstochten. Maar nu zit ISIS er omheen, en die hebben ze niet goed onder controle. Het zijn de tegenstanders die ze zelf expres hebben gecreëerd, net zoals bij hun voetbal en worstel toneel. Het volk kent het systeem over 3 generaties heen en iedereen past zich zonder moeite aan aan de continue gestoorde manier van doen: Negeer alles, volg de leider. En deze leiders; De Bush en Clinton families en hun aanhangers, willen alles. Ze willen de hele wereld als gevolg. Met trucjes en dealtjes en directe dreigementen. Dubbelzinnige standaarden voor alles zoals dat bij royalty gaat. Verhalen en beroepen op het volk, vol met non-stop omgedraaide werkelijkheden en keiharde leugens. En de mensen weten het, maar de druk is te zwaar dus vergeten ze het, waardoor alles verwarrend word. We doen allen ons best om onze vreselijke frustraties in humor te vinden, maar ook die levert maar korte troost.

Misschien is het tijd dat de wakkere mensen stoppen met anderen wakker proberen te maken? Iedereen die wakker is of gaat worden, zal dit nu uit zichzelf al doen. De informatie is openlijk beschikbaar, en de mensen komen naar jou toe als ze het willen weten.
Het enige wat het individu nog belemmerd is zijn eigen angst en gebrek aan vermogen om informatie te verwerken.
Daarom moeten ons meer richten op actie, zolang het nog in ons vermogen ligt. Zodat we de energie niet meer aan de angst, of het vermoeiende wachten te geven, maar om het te gebruiken waar het bedoeld voor is: Om gerechtigheid te schapen en de wereld te behoeden voor de kwaadaardigheid en geweld. Wees niet bang voor de elite. Jij bent hun grootste vriend en grootste vijand. De grootste vriend omdat jij diegene bent die jou tegenhoud en hun al die macht geeft. De grootste vijand omdat jij diegene bent die de honderdste aap effect zal veroorzaken en daarmee de rest van de passieve wakkeren doen ontwaken met dezelfde kracht.

Ferry
Ferry
5 jaren geleden

Wel raar dat men nooit iets verneemt via onze gangbare nieuwszenders op radio of TV waaruit nogmaals eens blijkt dat onze media serieus is gecensureerd en gemanipuleerd.
Maar o-wee als Putin naast de pot plast dan wordt dat nog wat extra aangedikt op het journaal getoont.

Richard
Richard
5 jaren geleden

Hallo meneer de Uil waar brengt u ons naar toe?
Naar Fabeltjesland?
Eh, ja, naar Fabeltjesland
En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?
Ja, ja, uit de Fabeltjeskrant
Want daarin staat precies vermeld hoe het met de dieren is gesteld
Echt waar?
Echt waar
Echt waar meneer de Uil?
Mmm
Want dieren zijn precies als mensen
Met dezelfde mensen wensen
En dezelfde mensen streken
Dat komt allemaal in de krant van Fabeltjesland
Van Fabeltjesland van Fabeltjesland

Wat een poppenkast…

Sjors Struik
Sjors Struik
5 jaren geleden

Valt dit in dezelfde categorie als “Hoe de joden de opkomst van de Nazi’s in Duitsland aanwakkerden”?

Richard
Richard
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

In die richting moet je wel denken. al betreft het niet zozeer de joden maar de zionisten.
Google eens op Theodore Herzl om je eens te verdiepen in de geschiedenis.

Armonicus
Armonicus
Reactie op  Sjors Struik
5 jaren geleden

Nee, ISIS-ontkenning is nog niet strafbaar en kan zeker niet gezien worden als anti-semitisme. Is dat een antwoord op je vraag?

Govern the mente
Govern the mente
5 jaren geleden

@Sjors Struik
Voor zulk soort foute conclusies moeten we wel oppassen. Dat zijn geschenken voor de machtshebbers om de tegenstand die ze ondervinden te ondermijnen. Het gaat maar om een relatief kleine groep personen die de kern van de macht vormen, en ze zullen altijd proberen om de schuld te verdraaien en op een bevolkingsgroep af te schuiven. Dus om te zeggen de Joden hebben het gedaan, die naast onjuist ook nog eens erg contraproductief. De macht elite heeft zich door de millennia heen steeds anders voorgedaan naar de buitenwereld toe. De verre voorvaders van TPB hebben de geschiedenis verhuld en er door hun herschreven teksten, die de basis voor verschillende religies vormen, voor in de plaats gegeven.

x

Check Also

rutte

‘Nederland steunde terroristen en Rutte probeert waarheid onder tapijt te schuiven’

Premier Mark Rutte probeert te voorkomen dat ...

trump

Trump: ‘Ik heb de presidentsverkiezingen gewonnen!’

Maandag claimde president Donald Trump dat hij ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

25
0
We lezen graag je reactie!x