Financieel

Waarom de levensstandaard met meer dan 50% is gedaald

Help ons door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens het internationale adviesbureau Mercer staat Amsterdam op de twaalfde plaats op de lijst van 221 steden die zijn onderzocht op levensstandaard. Ook enkele grote Amerikaanse steden staan nog in de top 50.

Maar hoe zit het met de echte levensstandaard, aangezien de salarissen van werknemers in het Westen al meer dan 40 jaar kelderen?

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Tegenwoordig hebben tweeverdieners bijna net zo veel inkomen als een hoofdkostwinner 40 jaar geleden. De westerse lonen kelderen zo snel dat een gezin met twee inkomens nu gemiddeld 15 procent armer is dan een eenverdiener 40 jaar geleden.

Methoden

De onderstaande grafiek bevat geen trucs, die worden namelijk toegepast door onze overheden. De groene lijn toont de gemiddelde lonen gecorrigeerd voor inflatie. Dat is de enige manier waarop we data door de tijd heen kunnen vergelijken; door elk jaar identieke parameters toe te passen.

De blauwe lijn toont de lonen gecorrigeerd voor het ‘officiële’ inflatiecijfer. De regeringen berekenden inflatie in 1975 bijvoorbeeld op een andere manier dan in 1985. Ook voor de jaartallen 1995 en 2005 werden steeds andere methoden gebruikt.

levensstandaard239487239487

Het heeft alleen zin om data te vergelijken wanneer de methodologie consistent is. Zo zijn de oude data vaak opnieuw berekend met de ‘verbeterde’ methodologie. Vanaf de zeventiger jaren zijn dergelijke berekeningen met de komst van de computer relatief gemakkelijk uit te voeren.

Inkomstenbelasting

De Amerikaanse regering en de meeste westerse overheden hebben ons de laatste 40 jaar bewust voorgelogen over de halvering van de levensstandaard. Terwijl de gemiddelde Amerikaanse werknemer vandaag de dag 57 procent minder verdient dan 40 jaar geleden zijn de 400 rijkste Amerikanen in 15 jaar tijd (1992-2007) 700 procent rijker geworden.

De oorzaken van deze uitbuiting die overal om ons heen plaatsvindt en die eenieder van ons treft zijn enigszins complex. Inkomstenbelasting is de ergste vorm van belasting die je kunt bedenken. In alle landen waar inkomstenbelasting wordt geheven verdwijnt het geld door de tijd heen in de zakken van de superrijken. Dat is precies wat we vandaag de dag zien. Miljardairs hebben nog nooit zo veel geld gehad terwijl Jan Modaal steeds armer wordt.

Werkloosheid

Door de komst van nieuwe technologieën verdwijnen er altijd meer banen dan dat er banen bijkomen. Dit betekent dat er continu banen verdwijnen; elke dag, elke week, elke maand, elk jaar. Al meer dan 200 jaar probeerden onze overheden dit probleem op te lossen door de werkweek om de paar decennia te verkorten, tot nu. Nu wordt dat geweigerd om werkloosheid in stand te houden, de drijvende kracht achter het kelderen van de salarissen.

Er is geen plaats voor parasitaire oligopolies en monopolies in welk kapitalistisch systeem dan ook. Toch wordt de gehele wereldeconomie vandaag de dag gecontroleerd door deze gigantische conglomeraten waardoor de verarming van onze maatschappij een onontkoombaar resultaat is.

Om hier een einde aan te maken moet er iets worden gedaan aan tenminste één van de drie genoemde problemen. Om de trend te stoppen en onze levensstandaard te herstellen moeten alle drie de problemen worden opgelost.

Big Media

Het probleem is echter dat de corporaties zo groot zijn dat de overheden niet de moed hebben of de politieke macht om hun invloed terug te dringen. Big Media (op zichzelf een oligopolie) vertelt ons dat we nog meer globalisering nodig hebben zodat de grote corporaties nog groter kunnen worden. Dat wordt echter niet alleen tegengesproken door onze schoolboeken economie, het blijkt ook uit 40 jaar empirisch bewijs.

Big Media vertelt dat onze overheden (de grootste schuldenaars in de menselijke geschiedenis) elkaar zullen uitkopen door elkaar veel geld te lenen. Simpel rekenwerk leert ons dat dit onmogelijk is.

Voodoo

We moeten ons helemaal loskoppelen van de economische voodoo die wordt gepredikt door de media. De meeste overheden zitten al te diep in de schulden om er ooit nog uit te komen. Onze immorele politieke leiders doen ons geloven dat de ineenstorting van onze levensstandaard een soort onvermijdelijk ‘ongeluk’ was. De waarheid is dat de economische onderdrukking bewust wordt georkestreerd.

Het is tragisch dat de levensstandaard in de Verenigde Staten en het grootste gedeelte van de rest van de westerse wereld de afgelopen 40 jaar met meer dan 50 procent is gedaald. Oplossingen zijn echter genoeg voorhanden.

Bron: Thestreet.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x