Mens en Dier

De zoektocht naar Mokele-mbembe: Het Congolese Monster van Loch Ness

Help ons door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De zoektocht naar het Monster van Loch Ness van Schotland is wereldberoemd. Veel minder bekend is de jacht op een gelijksoortig wezen, Mokele-mbembe, dat zich schuil zou houden in het afgelegen noorden van Congo-Brazzaville.

In de tachtiger jaren leidde de inmiddels gepensioneerde bioloog Ray Mackal van de Universiteit van Chicago twee expedities naar Congo om te zoeken naar het wezen.

De Mokele-mbembe is naar verluidt een groot reptielachtig wezen met een lange nek en lange staart. De pygmeeën in het regenwoud fluisterden over wezens, half draak en half olifant, die plots uit het water opdoken. De eerste gedrukte vermelding van de enorme schijfvormige sporen van een dergelijk wezen verschenen in 1776 in een verhaal over Franse missionarissen in West-Centraal-Afrika. Recente ooggetuigenverslagen zijn beperkt tot de moerassige en afgelegen regio Likouala van de Kongostroom.

Geen twijfel

Er zijn in totaal meer dan 50 expedities naar de regio georganiseerd maar tot nu toe ontbreekt wetenschappelijk bewijs. De gemaakte foto’s zijn zo wazig dat ze niets bewijzen.

Getuigenissen zijn er genoeg. “Ik bevond me in een boot op de rivier toen ik Mokele-mbembe zag. Hij achtervolgde ons. Mokele-mbembe rees uit het water,” zei een man tegenover de BBC. Ontwikkelingswerker Paul Ohlin leeft al meer dan 10 jaar met de inheemse Bayaka in Congo en liet weten dat mensen in het gebied geen twijfel hebben over het bestaan van het wezen.

Spirituele verbinding

mokele mbembe“Wanneer mensen rond het kampvuur zitten, praten ze over de Mokele-mbembe, het is de alledaagse realiteit,” legde hij uit. Tegelijkertijd benadrukte hij hun ‘spirituele verbinding’ en ‘mystieke relatie’ met het wezen. “Ze kijken een beetje anders tegen de wereld aan dan wij gewend zijn,” aldus Paul.

Adam Davies, een Britse man die in zijn vrije tijd de wereld rondreist om te speuren naar ongedocumenteerde diersoorten is twee keer naar Afrika afgereisd om op jacht te gaan naar de Mokele-mbembe. “Wanneer je de mensen vraagt of het wezen echt is zijn ze beledigd… ze komen steeds met fysieke beschrijvingen,” zei Davies. “Verwerp nooit de getuigenissen van stamleden, ervan uitgaande dat ze fantaseren omdat het stamleden zijn, dat hoort niet en is respectloos.”

Ze planten zich voort

De cryptozoölogie, de zoektocht naar grote, onbewezen diersoorten, strekt zich ver buiten het rijk van de reguliere wetenschap uit. Wetenschappers verwezen het bestaan van de okapi eerder naar het rijk der fabelen toen later bleek dat het dier in Congo-Kinshasha leeft, ten oosten van Congo-Brazzaville.

De kans op verborgen mysteries in Likouala is groot. Congolese regeringsfunctionarissen lieten weten dat 80 procent van het 66.000 vierkante kilometer grote gebied nog niet in kaart is gebracht. Het bestaat uit dicht regenwoud en vormt onderdeel van het op één na grootste oerwoud ter wereld.

“Ik denk dat Mokele-mbembe nog steeds bestaat en er is niet één, ze planten zich voort,” zei de inmiddels 86-jarige Dr. Mackal. “Ik hoop nog in leven te zijn als en wanneer de dieren worden ontdekt.”

Bron: BBC.co.uk

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x