Gezondheid

Telomeren: Het geheim van een langer leven

Help ons door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is bekend dat veel verschillende factoren bijdragen aan de menselijke levensverwachting. Dat het menselijk lichaam veroudert is niet natuurlijk. Ontdek het geheim van een langer leven.

Veel mensen die bewust leven eten bijvoorbeeld ongekookte biologische groenten en fruit terwijl ze bewegen en hun lichaamsgewicht op peil houden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De wetenschap die het verband bestudeert tussen levensstijl en voeding enerzijds en gezondheid en levensverwachting anderzijds, beter bekend als epigenetica, heeft ons veel geleerd over telomeren: kleine DNA-strengen die lijken op een ritssluiting en al dan niet korter worden als gevolg van ontsteking, stress en dieetkeuze.

Onderzoekers laten in het Journal of Nutritional Biochemistry weten dat het verminderen van oxidatieve stress en onstekingen en het verbeteren van DNA-methylering leidt tot langere telomeren waardoor het verouderingsproces stagneert. Specifieke voedingsstoffen bieden de noodzakelijke bouwstenen die een gezond DNA ondersteunen en je levensverwachting verhogen.

Onze genen worden continu beïnvloedt door onze omgeving, levensstijl en dieetkeuze. Ze worden in de baarmoeder gevormd, grotendeels gebaseerd op de voedingskeuze en levensstijl van de moeder. Terwijl we ouder worden lezen onze genen commando’s met betrekking tot micronutriënten en onze omgeving om overleving op de korte termijn veilig te stellen. Al het voedsel dat we consumeren resulteert in een verandering van onze gen-expressie. Je kunt enerzijds zorgen voor een optimale gezondheid of ziek worden.

DNA-methylering en telomeren

Methylering is van essentieel belang om de integriteit van het DNA te behouden en het korter worden van telomeren te helpen voorkomen. Voedsel en voedingsstoffen die methylgroepen bevatten zijn van groot belang om genetische mutaties te voorkomen die resulteren in kanker.

Onderzoekers tonen in het Journal of Nutrition aan dat mannen met het hoogste foliumzuurgehalte in het bloed de langste telomeren hebben in vergelijking met mannen met de laagste gehaltes. Naast foliumzuur (800 mcg per dag) worden vitamine B12 (500 tot 1000 mcg per dag) en overige B-vitaminen geassocieerd met langere telomeren. Zwavelrijke eiwitten uit noten en zaden leveren ook belangrijke methylgroepen.

Onafhankelijke onderzoeksprojecten hebben geconcludeerd dat de mineralen zink (25 tot 50 mg per dag) en magnesium (400 tot 800 mg per dag) noodzakelijk zijn om de DNA-sequentie gedurende de celdeling accuraat te voltooien. Een inaccurate sequentie kan leiden tot vroegtijdige vernietiging van cellen en versnelling van het verouderingsproces.

Vitamine C (1 tot 3 gram per dag) vertraagt het verlies van telomeren in menselijke endotheliale cellen die het lumen van de bloedvaten bekleden, zo blijkt uit onderzoek. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Vitamine E tocotriënolen (400 mg per dag) hebben aangetoond de lengte van telomeren en DNA-schade te herstellen, waaruit blijkt dat een voedingsstof het korter worden van telomeren en daarmee een onderliggende oorzaak van het verouderingsproces tegen kan gaan.

Stress en ontstekingen zijn twee controleerbare factoren die onafhankelijk van elkaar de lengte van telomeren verkorten en leiden tot celveroudering. Het controleren van stress is essentieel om de chemische boodschappers die onstekingen doen oplaaien een halt toe te roepen. Bovendien hebben onderzoekers verschillende polyfenolen (resveratrol, druivenpitextract en curcumine) ontdekt die systemische ontsteking verminderen, de lengte van telomeren helpen behouden en de levensverwachting verhogen.

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x