Universum

De zoektocht naar Planeet X

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er zijn inmiddels meer dan 800 exoplaneten ontdekt, maar de zoektocht in ons eigen zonnestelsel werd na de ontdekking van Uranus, Neptunus en Pluto langzaam maar zeker gestaakt.

Het idee dat er nog een planeet moest zijn, Planeet X, heeft sterrenkundigen geïnspireerd om te blijven zoeken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De zoektocht naar Planeet X begon in 1781 toen de Britse astronoom Sir William Herschel sterren in het sterrenbeeld Stier bestudeerde en opmerkte dat één ster nogal onduidelijk was. Enkele dagen later bleek het hemellichaam te zijn verplaatst. Herschel stelde dat het om een komeet moest gaan. Het bleek Uranus te zijn, de zevende planeet in ons zonnestelsel.

Charon

Na de baan van Uranus te hebben bestudeerd concludeerden wiskundigen dat de planeet leek te worden beïnvloed door een ander object, dat verder weg stond. In 1846 was de ontdekking van Neptunus een feit.

Op dezelfde manier werd Pluto ontdekt door Clyde Tombaugh van het Lowell-observatorium. Men dacht dat het laatste lid van de planetaire familie van het zonnestelsel was ontdekt.

Na de ontdekking van Charon, de grootste natuurlijke satelliet van de dwergplaneet, in 1978 werd het debat over Planeet X heropend. Nauwkeurige metingen onthulden dat de omloopbaan van Uranus en Neptunus onmogelijk kon worden beïnvloed door Pluto.

Kuipergordel

In 1989 vloog Voyager langs Neptunus en werd vastgesteld dat de gasreus minder zwaar was dan gedacht. De zoektocht naar Planeet X was daarmee echter niet voorbij. Recente studies naar de Kuipergordel, een gebied met vele miljarden komeetachtige, uit steen en ijs bestaande objecten, brachten een aantal onregelmatigheden aan het licht.

Je zou verwachten dat naarmate de afstand groter wordt steeds minder dergelijke transneptunische objecten worden gevonden. Op een afstand van ongeveer 48 AE (astronomische eenheid) lijken er plotseling bijna helemaal geen komeetachtige objecten meer voor te komen in de gordel.

Mogelijk is Planeet X verantwoordelijk voor dit onverwachte fenomeen aan de rand van ons zonnestelsel. Voyager en Pioneer hebben echter nog geen nieuwe planeten ontdekt die hier verantwoordelijk voor kunnen zijn. Tot meer duidelijk is over deze zogeheten ‘Kuiperklif’ blijft Planeet X een mysterie.

Volgens sommigen waren de Babyloniërs al op de hoogte van het bestaan van een tiende planeet, die Nibiru of Niburu genoemd werd.

Bron: Discovery.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
11 jaren geleden

Zoeken naar een naald in triljard hooimijten wordt het. Ongebonnen werk!

Killuminati
Killuminati
11 jaren geleden

Planeet X bestaat gewoon hoor, moet je maar even youtuben op Russische nieuwsuitzendingen, die doen er totaal niet geheimzinnig over.

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

[quote name=”Westbound”]Zoeken naar een naald in triljard hooimijten wordt het. Ongebonnen werk![/quote]

Misschien moet je dit maar eens lezen Westbound. Misschien is Nibiru wel al dichterbij dan je denkt.

http://aleris.nl/pagina23.html

Ook prive astronomen melden een planeet (sterrenschip) met manen te hebben gesignaleerd.
Tevens wijs ik je op de opmerkelijk avondkleuren die roodroze zijn(normaal geel tot donker oranje) en die mij ook al opvielen een ongewone kleur die nauw verband kan hebben door bijna dezelfde kleur van Nibiru. Ook is op SOHO regelmatig de boel afgedekt en dat geeft ernstig te denken…. Waarom zou er dan een geheime missie zijn naar Mars en ondergrondse basissen. Daar al eens over nagedacht. Ik waarschuw hier al 15jaar over er is leven op Mars oa wij mensen zelf.

legaal
legaal
11 jaren geleden

hoi,planeet x,is Niburu en heeft vele namen.de nasa weet waar planeet x is en zou schuinaan de rechterkant van de zon staan dat was wat ik voor het laatst weet.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x