Innovatie

India gaat elektriciteit opwekken uit thorium

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vanaf het moment dat India in de jaren vijftig begon met een eigen nucleair programma, heeft het land zijn zinnen gezet op de aanzienlijke thoriumreserves waar het over beschikt.

Spoedig wordt begonnen met de bouw van de eerste reactor die elektriciteit gaat opwekken uit het element dat is vernoemd naar de Noorse god Thor.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Technisch directeur van de Indiase Nuclear Power Corporation (NPCIL) Shiv Abhilash Bhardwaj vertelde de pers dat thoriumreactors zo veilig zijn dat ze midden in grote stedelijke centra als Bombay kunnen worden gebouwd.

Meltdown

Al decennia wordt thorium genoemd als goedkoop, schoon alternatief voor uranium. Thorium produceert veel minder radioactief afval dan uranium. Ook komt er geen plutonium vrij, wat nog tenminste 100.000 jaar gevaarlijk blijft. Bij het gebruik van een thoriumreactor kan de reactie niet op hol slaan en tot een meltdown leiden.

Volgens kerngeleerde Craig Smith van de Naval Postgraduate School in Californië is een thoriumreactor niet veilig genoeg om in stedelijke gebieden te bouwen. De reactor zet thorium om in uranium-233, waarbij warmte en andere elementen met een korte halveringstijd vrijkomen. In het geval van een incident kan deze gevaarlijke mix in de omgeving terechtkomen, aldus Smith.

In 1954 wilde de Indiase kerngeleerde Homi Bhabha zijn land energie-onafhankelijk maken door de overvloedige thoriumreserves aan te spreken. Een halve eeuw later moet de eerste thoriumreactor echter nog gebouwd gaan worden.

Bismut-231

Wel heeft India op dit moment met de reactor Kakrapar-1 een werkende experimentele centrale. Het land wordt gezien als pionier op het gebied van onderzoek naar dit soort reactors. Ook China is op dit moment bezig met onderzoek naar dit type centrale.

Eén van de oorzaken waardoor het onderzoek naar thoriumreactors in de Verenigde Staten spaak liep, is dat hiermee geen plutonium (dat toen nodig was voor de ontwikkeling van kernwapens) kan worden gemaakt. Het onderzoek werd onder president Nixon definitief stopgezet.

Bij de splijting van thorium komt als bijproduct bismut-231 vrij. Dit bijzonder dure en zeldzame metaal kan worden gebruikt bij de behandeling van kanker – onder meer leukemie, alvleesklierkanker en gemetasteerde kankers.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
-realitycheck
-realitycheck
11 jaren geleden

kijk.. hier wordt tenminste nagedacht!

Harm
Harm
11 jaren geleden

Bizar, een kernreactor willen bouwen vlak voor het tijdperk van zero point energie gaat uitbreken…….

vdsa
vdsa
11 jaren geleden

Het beschreven productieproces heeft wel nadelen: de fractie met 233U is hoogradioactief door verontreiniging met het kortlevende 232U en daarom lastig te hanteren, wat de methode duurder maakt. Bij het hergebruiken van de thoriumfractie is er een soortgelijk probleem met het hoogradioactieve 228Th. Verder is er enig gevaar dat 233U in kernwapens zou kunnen worden gebruikt. En tenslotte zijn er nog technische problemen die nog niet geheel zijn opgelost. Er is nog veel ontwikkelwerk te doen voordat tot commerciële toepassing kan worden overgegaan, maar zolang (en waar) er nog voldoende uranium beschikbaar is lijkt het onwaarschijnlijk dat daarvoor voldoende geld beschikbaar zal worden gesteld.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

[quote name=”vdsa”]Er is nog veel ontwikkelwerk te doen voordat tot commerciële toepassing kan worden overgegaan, maar zolang (en waar) er nog voldoende uranium beschikbaar is lijkt het onwaarschijnlijk dat daarvoor voldoende geld beschikbaar zal worden gesteld.[/quote]
Ik kan mij bijna helemaal vinden in uw betoog, op het laatste na. Juist door de enorme hoeveelheden Thorium ten opzichte van Uranium, maakt het juist zo interessant, immers enorm aanbod, betekent lage prijzen. Voor zover overheden, zoals bij de huidige Energieën die wel rendabel zijn de consument dood belasten. De uiteindelijk lage kostprijs zal de ontwikkelingen doen versnellen. Daarbij ook in China wordt al een experimentele centrale gebouwd. @Harm, dit soort inititatieven leiden juist naar meer ontwikkeling en is een stap naar echt duurzame energie.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x