Homepagina » Innovatie » India gaat elektriciteit opwekken uit thorium
India gaat energie opwekken uit thorium

India gaat elektriciteit opwekken uit thorium

Vanaf het moment dat India in de jaren vijftig begon met een eigen nucleair programma, heeft het land zijn zinnen gezet op de aanzienlijke thoriumreserves waar het over beschikt.

Spoedig wordt begonnen met de bouw van de eerste reactor die elektriciteit gaat opwekken uit het element dat is vernoemd naar de Noorse god Thor.

Technisch directeur van de Indiase Nuclear Power Corporation (NPCIL) Shiv Abhilash Bhardwaj vertelde de pers dat thoriumreactors zo veilig zijn dat ze midden in grote stedelijke centra als Bombay kunnen worden gebouwd.

Meltdown

Al decennia wordt thorium genoemd als goedkoop, schoon alternatief voor uranium. Thorium produceert veel minder radioactief afval dan uranium. Ook komt er geen plutonium vrij, wat nog tenminste 100.000 jaar gevaarlijk blijft. Bij het gebruik van een thoriumreactor kan de reactie niet op hol slaan en tot een meltdown leiden.

Volgens kerngeleerde Craig Smith van de Naval Postgraduate School in Californië is een thoriumreactor niet veilig genoeg om in stedelijke gebieden te bouwen. De reactor zet thorium om in uranium-233, waarbij warmte en andere elementen met een korte halveringstijd vrijkomen. In het geval van een incident kan deze gevaarlijke mix in de omgeving terechtkomen, aldus Smith.

In 1954 wilde de Indiase kerngeleerde Homi Bhabha zijn land energie-onafhankelijk maken door de overvloedige thoriumreserves aan te spreken. Een halve eeuw later moet de eerste thoriumreactor echter nog gebouwd gaan worden.

Bismut-231

Wel heeft India op dit moment met de reactor Kakrapar-1 een werkende experimentele centrale. Het land wordt gezien als pionier op het gebied van onderzoek naar dit soort reactors. Ook China is op dit moment bezig met onderzoek naar dit type centrale.

Eén van de oorzaken waardoor het onderzoek naar thoriumreactors in de Verenigde Staten spaak liep, is dat hiermee geen plutonium (dat toen nodig was voor de ontwikkeling van kernwapens) kan worden gemaakt. Het onderzoek werd onder president Nixon definitief stopgezet.

Bij de splijting van thorium komt als bijproduct bismut-231 vrij. Dit bijzonder dure en zeldzame metaal kan worden gebruikt bij de behandeling van kanker – onder meer leukemie, alvleesklierkanker en gemetasteerde kankers.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 Vond je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. kijk.. hier wordt tenminste nagedacht!

  0 likes
 2. Bizar, een kernreactor willen bouwen vlak voor het tijdperk van zero point energie gaat uitbreken…….

  0 likes
 3. Het beschreven productieproces heeft wel nadelen: de fractie met 233U is hoogradioactief door verontreiniging met het kortlevende 232U en daarom lastig te hanteren, wat de methode duurder maakt. Bij het hergebruiken van de thoriumfractie is er een soortgelijk probleem met het hoogradioactieve 228Th. Verder is er enig gevaar dat 233U in kernwapens zou kunnen worden gebruikt. En tenslotte zijn er nog technische problemen die nog niet geheel zijn opgelost. Er is nog veel ontwikkelwerk te doen voordat tot commerciële toepassing kan worden overgegaan, maar zolang (en waar) er nog voldoende uranium beschikbaar is lijkt het onwaarschijnlijk dat daarvoor voldoende geld beschikbaar zal worden gesteld.

  0 likes
 4. [quote name=”vdsa”]Er is nog veel ontwikkelwerk te doen voordat tot commerciële toepassing kan worden overgegaan, maar zolang (en waar) er nog voldoende uranium beschikbaar is lijkt het onwaarschijnlijk dat daarvoor voldoende geld beschikbaar zal worden gesteld.[/quote]
  Ik kan mij bijna helemaal vinden in uw betoog, op het laatste na. Juist door de enorme hoeveelheden Thorium ten opzichte van Uranium, maakt het juist zo interessant, immers enorm aanbod, betekent lage prijzen. Voor zover overheden, zoals bij de huidige Energieën die wel rendabel zijn de consument dood belasten. De uiteindelijk lage kostprijs zal de ontwikkelingen doen versnellen. Daarbij ook in China wordt al een experimentele centrale gebouwd. @Harm, dit soort inititatieven leiden juist naar meer ontwikkeling en is een stap naar echt duurzame energie.

  0 likes
 5. “Eén van de oorzaken waardoor het onderzoek naar thoriumreactors in de Verenigde Staten spaak liep, is dat hiermee geen plutonium (dat toen nodig was voor de ontwikkeling van kernwapens) kan worden gemaakt.”

  Plutonium is ook nodig voor ruimtevaart, Curiosity b.v. wordt gevoed met plutonium. “Curiosity is powered by a radioisotope thermoelectric generator (RTG), like the successful Viking 1 and Viking 2 Mars landers in 1976. Radioisotope power systems (RPSs) are generators that produce electricity from the natural decay of plutonium-238” WIKI

  0 likes
 6. Ze moeten daar wel gedacht hebben;
  Zeg Indi-JA tegen kernenergie!

  0 likes
 7. “aanzienlijke thoriumreserves” Wat volgens mij betekend dat er dus meer radioactieve troep komt. “goedkoop, schoon alternatief voor uranium” Alernatief= geen oplossing.

  “Thorium produceert radioactief afval” Lijkt mij al een reden om hier mee te stoppen ipv doorgaan.

  “Bij de splijting van thorium komt als bijproduct bismut-231 vrij. Dit bijzonder dure en zeldzame metaal” Las ik net niet dat het schoon en goedkoop was?
  “kan worden gebruikt bij de behandeling van kanker” Mooi dan helpen we kanker de wereld uit en gaan we minder snel dood dan een ramp met uranium.

  Mischien lees ik dingen toch anders dan de meeste mensen. Lijkt mij beter dat wetenschappers hun kostbare energie in andere methodes stoppen.

  0 likes
 8. #7
  Beter lezen.
  Thoriumreactoren produceren veel minder radioactief afval. Een kortere halfwaardetijd is daarnaast gunstig; want sneller minder radioactief.
  Bovendien juist een goedkope manier om bismut 231 te produceren; Er is daarvan een tekort mbt kankervehandeling.

  Vervuilingsfactor is minder dan die van een windmolenpark met dezelfde productie.

  En niet aankomen met zp energie; nog nooit een weekender versie gezien.

  10.000 beloning voor de eerste hier die er eentje werkend kan laten zien met een vermogen van BV meer dan 5000 watt.

  0 likes
 9. Reactie op M.Brandenburg.
  De kostprijs van huidige uranium staven ligt in een aantal omstandigheden. Een ervan is de beschikbaarheid van uranium.
  Andere punten, ze moet verrijkt worden (specialisme en monopoly), slechts een klein deel van verrijkte wordt gebruikt, na 1 reactie cyclus is het klaar.
  Thorium bied veel voordelen tov uranium.
  Het is eigenlijk kernsplijting 2.0

  0 likes
 10. Heb daar maar weinig verstand van,in het Westen bouwen ze af en daar beginnen ze eraan met alle nadelen dat ze zelf al ondervonden hebben waar gaan we naartoe (made in (…)

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

coronavirus

‘44.000 besmettingen in Wuhan, lockdown houdt coronavirus niet tegen’. Professor verwacht binnenkort grote uitbraken in deze steden

Academici van de Universiteit van Hongkong hebben ...

china

Dit is hoe China het werkelijke dodental door het coronavirus verdoezelt

In 2003 loog Peking wekenlang over de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.