Universum

Mysterieuze hexagoon van Saturnus voor het eerst in ware kleuren gekiekt

Help anderen door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sterrenkundigen zijn al lange tijd gefascineerd door het mysterieuze zeshoekige wolkenpatroon op de noordpool van Saturnus.

Tot nu toe waren er alleen infrarode foto’s van de hexagoon beschikbaar. Ruimtesonde Cassini heeft de storm nu voor het eerst in ware kleuren gefotografeerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De hexagoon heeft een doorsnee van bijna 25.000 kilometer en is groot genoeg om bijna vier aardes te bevatten. De foto’s zijn gemaakt van een afstand van ruim 600.000 kilometer.

Geometrische structuur

Onmiddellijk vallen de vreemde geometrische structuur van de hexagoon en de indrukwekkende kleurschakeringen op het noordelijk halfrond van de planeet op.

In april gaf Cassini wetenschappers voor het eerst de kans om de enorme orkaan in de hexagoon, die ruim 30 jaar geleden werd opgemerkt door Voyagers 1 en 2, in ware kleuren te aanschouwen.

Aan de rand van de orkaan bevinden zich heldere wolken, waar de windsnelheden oplopen tot 150 meter per seconde. Andrew Ingesoll van het Cassini-team zei dat de vortex erg doet denken aan een aardse orkaan.

Warm zeewater

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de orkaan om inzicht te krijgen in orkanen op aarde, die zich voeden met warm zeewater. Zowel de orkanen op aarde als die rond de noordpool van Saturnus hebben een oog waar weinig tot geen wolken voorkomen.

In beide gevallen bevatten ze rond het centrum een hoge en brede wolkenmuur met aan de bovenzijde naar buiten uitwaaierende wolkenbanden. De orkaan op Saturnus is alleen vele malen groter dan de aardse variant, en ook lopen de windsnelheden er een stuk hoger op.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
renoost
renoost
10 jaren geleden

Een orkaan gelocked op de noordpool duid waarschijnlijk op de opening van de holle planeet. Alle planeten blijken hol te zijn, ook de aarde. Waarom?? Omdat tijdens het ontstaan van de planeten deze nog vloeibaar waren maar tegelijkertijd onder de invloed waren van de aantrekkingskracht van de andere hemellichamen. Al het materiaal is daardoor naar de buitenste schil geëxpandeerd. Daarom zijnde planeten en sterren ook rond en niet vierkant.

HetGroterePlaatje
HetGroterePlaatje
10 jaren geleden

in mijn ogen is dit geen orkaan maar een atmosferische storing die veroorzaakt door de samenkomst van de energieën van de buitenkant van de holle planeet en de binnenkant. daarom zit ie ‘vast’. net zoals op aarde, waar een permanente atmosferische storing hangt boven de noordelijke ijszee, boven het gat naar de binnenkant.

de conventionele wetenschap doet er bijzonder lang over om te erkennen dat planeten hol zijn – tot wanhoop van weermannen, die door het ontbreken van deze factor al hun lange termijn computermodelletjes keer op keer in de soep zien lopen.

die zeshoek wordt naar mijn mening veroorzaakt door de geometrie die er bestaat binnen ieder lichaam of massa, hoe klein ook, van atomen tot zonnestelsels. de kruispunten van deze geometrische structuur hebben een aantrekkende en versterkende werking. op aarde hebben we dat ook in de vorm van het leylijnstelsel, alleen is dat voor het blote oog helaas onzichtbaar.

Bert
Bert
10 jaren geleden

Misschien een beetje ‘off topic’, maar nu we toch in hemelse sferen zijn:
De componist Gustav Holst heeft tussen 1914 en 1916 een suite voor groot orkest geschreven, genaamd “The Planets”, waarbij hij zich liet inspireren door de astrologische karaktereigenschappen van de planeten uit ons zonnestelsel.

Voor de liefhebber is uit deze zevendelige suite ook een volwaardige symfonie in vier delen te construeren volgens het klassieke concept “Per aspera ad astra” (wat in dit geval vrij vertaald neerkomt op “de verovering van de ruimte”). De betreffende delen in aangepaste volgorde zijn…

Gustav Holst – Symfonie “The Planets”:

1) Mars, the Bringer of War (Allegro)
2) Saturn, the Bringer of Old Age (Adagio)
3) Uranus, the Magician (Allegro)
4) Jupiter, the Bringer of Jollity (Allegro giocoso)

Jozef
Jozef
10 jaren geleden

jamaar, ’t os van de nasa, en dat zijn allemaal leugenaars…

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x