Wetenschap

Delftse wetenschappers ontdekken nieuw deeltje

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nanowetenschappers van de TU Delft hebben een nieuw deeltje ontdekt, zo schrijft het wetenschappelijke blad Science.

Men vermoedde het bestaan van het illustere Majorana-deeltje al sinds de dertiger jaren op basis van de kwantumtheorie, maar het werd nooit waargenomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Delftse onderzoekers konden het deeltje nu toch zien met behulp van kleine nanodraden, supergeleidend materiaal en magnetisme. Voor wetenschappers in de kwantummechanica betekent het een grote doorbraak.

Unieke eigenschappen

Een elektrische stroom die door een opstelling ging werd door de wetenschappers gemeten. In die stroom werd een kleine piek waargenomen waaraan het deeltje kon worden herkend. En daardoor is nu bewezen dat het bestaat, aldus ontdekker Leo Kouwenhoven.

Het Majorana-fermion is bijzonder omdat het unieke eigenschappen heeft. Het is bijvoorbeeld zijn eigen anti-deeltje. Deze eigenschappen worden nu samen met wetenschappers uit Leiden onderzocht om te kijken of de deeltjes werkelijk anders reageren.

Verstrengeling en superpositie

Wetenschappers zien het deeltje als een fundamentele bouwsteen voor de kwantumcomputer, een supersnelle computer die gebruik maakt van de kwantumeffecten verstrengeling en superpositie. Verstrengeling van een gepaard elementair deeltje betekent dat er een mysterieuze verbinding bestaat tussen deze twee deeltjes die schijnbaar onafhankelijk is van de onderlinge afstand. Superpositie van een deeltje betekent dat bijvoorbeeld de spin hiervan (normaal maar één mogelijke waarde) alle mogelijke waarden tegelijkertijd kan aannemen.

Kouwenhoven merkte op dat het pas over enkele decennia mogelijk zal zijn een dergelijke computer met deze deeltjes te maken.

Bron: Nu.nl via Sciencemag.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x