Europese landen verwelkomen het vertrek van de Syrische president Assad. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak over ‘goed nieuws’. President Emmanuel Macron noemde het regime van Assad ‘barbaars’. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock noemde de val van het regime ‘een grote opluchting’.
In Nederland klinken soortgelijke geluiden. “Het barbaarse regime van Assad is eindelijk gevallen,” zegt fractievoorzitter van Volt Laurens Dassen. D66-Kamerlid Jan Paternotte stelt dat Assad ‘nooit gemist zal worden’.
Schittert op de pagina’s van de FBI
De president is verjaagd door ‘rebellengroepen’ onder leiding van Abu Mohammed al Jolani. Zijn beweging Hayat Tahrir al-Sham (HTS) domineert de rebellengroepen die sinds 2011 strijden tegen het regime. Het doel van HTS is een islamitische staat te vestigen.
Ironisch genoeg is Jolani een voormalige IS- en Al-Nusrah-terrorist die nog op de pagina’s van de FBI schittert. De Europese leiders vieren dus de machtsovername door een terrorist. Overigens is HTS een terroristische organisatie.
Toyota Hilux
Jolani was ooit gezant van IS-leider Al-Baghdadi. Zou hij de Toyota Hilux van Bert Koenders nog hebben?
In 2019 viel Turkije Noord-Syrië binnen. Gewapende groepen die in het geheim door Nederland waren bewapend, deden mee aan de Turkse invasie. Onder meer de door Nederland gesteunde Sultan Murad Brigade werd in stelling gebracht. De groep gebruikte wagens van het type Toyota Hilux en Isuzu D-max, geleverd door Rutte.
Journalist Harald Doornbos reageerde hierop: “Cynischer kan bijna niet meer.”
‘Gematigde gewapende groepen’
De ‘rebellen’ werden gesteund door drie Nederlandse ministers: Koenders, Zijlstra en Blok, merkte Trouw-journalist Ghassan Dahhan op.
Hij voegde toe dat de strijdgroep Suleyman Shah, door Nederland gesteund, ook meedeed.
Doornbos merkte verder nog op: “Ook islamisten van Jabhat al Shamiyah (Levant Front) doen mee. En ja, u raadt het al, ook Jabhat al Shamiyah kreeg steun van de Nederlandse regering.”
Nederland steunde sinds 2015 ‘gematigde gewapende groepen’ in Syrië. Het kabinet-Rutte trok daarvoor ruim 21 miljoen euro uit.
Samenwerking met Al-Nusra
Toenmalig minister Koenders wilde de specifieke namen van de groepen niet noemen, maar wilde wel kwijt dat het ging om groepen rond het Vrije Syrische Leger. Het is bekend dat groepen zijn overgelopen van het Vrije Syrische Leger naar IS en Al-Nusra. Het is ook bekend dat ‘gematigde’ rebellen oorlogsmisdaden hebben gepleegd.
Toch bleef het beleid van de regering ongewijzigd.
Toenmalig ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind sprak indertijd persoonlijk met het Vrije Syrische Leger, dat doodleuk zei open te staan voor samenwerking met Al-Nusra. Hij diende een motie in om de steun aan het Vrije Syrische Leger te staken, maar veel partijen stemden tegen.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Het Russische Roswell: werden op deze geheime militaire basis buitenaardse toestellen bestudeerd?
Slapen, hoe vanzelfsprekend is dat voor jou?
Etiketkinderen: de drang om kinderen in hokjes te plaatsen (video)
Boeren hebben iets te vieren: Venezuela stelt algeheel verbod in op genetisch gemodificeerde zaden
Medische wetenschap rust op wankel fundament
Waarom honing het beste antibioticum is
Falende wetenschap: angst voor cholesterol is ongegrond
Als het aan Monsanto ligt, weten we straks niet meer wat we eten
Het zijn loze woorden van een laffe minister. Tweede Kamerlid legt glashelder uit waarom er helemaal geen stikstofprobleem is