Universum

Deze maand aan de hemel: twee verduisteringen en een extra heldere Jupiter

Help ons door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hemelspeurders hoeven zich deze maand niet te vervelen. Er zijn een totale zonsverduistering en een maansverduistering in aantocht en daarnaast zal Jupiter extra helder schijnen. Het is een goede maand om naar boven te kijken.

8-9 maart: Totale zonsverduistering

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon schuift. Vanaf de aarde gezien staat de maan dan voor de zon en verduistert deze dus. De nieuwe maan schuift vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. De verduistering is bij ons niet zichtbaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Inwoners van Indonesië en delen van de Stille Zuidzee kunnen de totale zonsverduistering wel zien op 9 maart. Mensen die in Maleisië, Zuidoost-Azië en het noorden van Australië wonen, krijgen een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Op Hawaï vindt de verduistering plaats op 8 maart.

Als je de totale zonsverduistering vanaf je computer wilt volgen, kun je hier de livestream volgen. Voor de eerstvolgende totale zonsverduistering in Nederland moeten we wachten tot 2135.

8 maart: Jupiter is in oppositie

Voor een waarnemer op aarde staat de planeet tegenover de zon aan de hemel. Als gevolg daarvan komt Jupiter op rond zonsondergang en gaat rond zonsopkomst weer onder. De planeet is hierdoor vrijwel de gehele nacht te zien. Daarnaast staat hij relatief dicht bij de aarde, zodat hij helder en groot lijkt. Dit zijn ideale omstandigheden om Jupiter waar te nemen.

Jupiter is met het blote oog als een opvallende heldere ‘ster’ aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker zijn de vier grote Galileïsche manen van de planeet te zien.

23 maart: Penumbrale maansverduistering

Bij een maansverduistering staan de zon, de aarde en de maan op een rij, in die volgorde. De aarde staat dus tussen de zon en de maan in, waardoor de schaduw van de aarde op de maan kan vallen. Het maximum van de eclips vindt om 12.48 uur plaats, bij ons onder de horizon en bij daglicht.

Een penumbrale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de bijschaduw van de aarde trekt. In dat geval is de maan wat minder helder. Een totale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de kernschaduw van de aarde trekt.

De maansverduistering is zichtbaar in Noord-Amerika, het grootste deel van Zuid-Amerika, Australië, het grootste deel van Azië, de Stille Zuidzee, de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan.

[MNN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
8 jaren geleden

hun invloed zal 6 maanden duren. wat o wat zal deze verduisteringen ons gaan brengen ?

Chillfactor
Chillfactor
8 jaren geleden

Alleen de Aarde heeft een Maan, de andere planeten hebben satellieten!

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x