Homepagina » Universum » Deze maand aan de hemel: twee verduisteringen en een extra heldere Jupiter
Deze maand aan de hemel: twee verduisteringen en een extra heldere Jupiter

Deze maand aan de hemel: twee verduisteringen en een extra heldere Jupiter

Hemelspeurders hoeven zich deze maand niet te vervelen. Er zijn een totale zonsverduistering en een maansverduistering in aantocht en daarnaast zal Jupiter extra helder schijnen. Het is een goede maand om naar boven te kijken.

8-9 maart: Totale zonsverduistering

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon schuift. Vanaf de aarde gezien staat de maan dan voor de zon en verduistert deze dus. De nieuwe maan schuift vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. De verduistering is bij ons niet zichtbaar.

Inwoners van Indonesië en delen van de Stille Zuidzee kunnen de totale zonsverduistering wel zien op 9 maart. Mensen die in Maleisië, Zuidoost-Azië en het noorden van Australië wonen, krijgen een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Op Hawaï vindt de verduistering plaats op 8 maart.

Als je de totale zonsverduistering vanaf je computer wilt volgen, kun je hier de livestream volgen. Voor de eerstvolgende totale zonsverduistering in Nederland moeten we wachten tot 2135.

8 maart: Jupiter is in oppositie

Voor een waarnemer op aarde staat de planeet tegenover de zon aan de hemel. Als gevolg daarvan komt Jupiter op rond zonsondergang en gaat rond zonsopkomst weer onder. De planeet is hierdoor vrijwel de gehele nacht te zien. Daarnaast staat hij relatief dicht bij de aarde, zodat hij helder en groot lijkt. Dit zijn ideale omstandigheden om Jupiter waar te nemen.

Jupiter is met het blote oog als een opvallende heldere ‘ster’ aan de hemel zichtbaar. Al met een verrekijker zijn de vier grote Galileïsche manen van de planeet te zien.

23 maart: Penumbrale maansverduistering

Bij een maansverduistering staan de zon, de aarde en de maan op een rij, in die volgorde. De aarde staat dus tussen de zon en de maan in, waardoor de schaduw van de aarde op de maan kan vallen. Het maximum van de eclips vindt om 12.48 uur plaats, bij ons onder de horizon en bij daglicht.

Een penumbrale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de bijschaduw van de aarde trekt. In dat geval is de maan wat minder helder. Een totale maansverduistering doet zich voor wanneer de maan door de kernschaduw van de aarde trekt.

De maansverduistering is zichtbaar in Noord-Amerika, het grootste deel van Zuid-Amerika, Australië, het grootste deel van Azië, de Stille Zuidzee, de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan.

[MNN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Chillfactor schreef:

  Alleen de Aarde heeft een Maan, de andere planeten hebben satellieten!

  0 likes
  • Henk001 schreef:

   Dat mag je vinden, de rest van de wereld kiest voor “manen” van Jupiter etc. Satelliet is de algemene benaming voor iets dat ergens anders omheen draait. Zo wordt de Maan soms een natuurlijke satelliet genoemd. Omgekeerd werden satellieten vroeger ook wel kunstmanen genoemd.

   6 likes
 • helder schreef:

  hun invloed zal 6 maanden duren. wat o wat zal deze verduisteringen ons gaan brengen ?

  1 likes
 • x

  Check Also

  gevechtspiloot

  Gevechtspiloot: ‘Dit ding is niet afkomstig van de aarde’

  Wat gevechtspiloot David Fravor in 2004 overkwam, ...

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  >