Homepagina » Gezondheid » “Schok”: Hamburgers, worstjes, bacon en hotdogs kankerverwekkend voor mensen
"Schok": Hamburgers, worstjes, bacon en hotdogs kankerverwekkend voor mensen

“Schok”: Hamburgers, worstjes, bacon en hotdogs kankerverwekkend voor mensen

Bewerkte vleesproducten zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon, salami, hotdogs en spek zijn kankerverwekkend gebleken. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie in een rapport dat gisteren is verschenen in The Lancet Oncology.

Het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees verhoogt de kans op darmkanker al met 18 procent, aldus de WHO. Bewerkt vlees bevat onder andere conserveermiddelen om het product langer houdbaar te maken. Voor het lichaam is het volgens de onderzoekers even schadelijk als roken en asbest.

‘Voldoende bewijs’

Wetenschappers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) vinden de bewijzen zo sterk dat ze het eten van bewerkt vlees op de lijst met kankerverwekkende producten hebben gezet. Op die lijst komen we verder onder andere alcohol, asbest, sigaretten en rattengif tegen.

“Voor een individu is het risico op darmkanker klein, maar dat neemt toe naarmate er meer vlees gegeten wordt,” zei onderzoeker Kurt Straif. “Er is voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt.”

34.000

Bewerkt vlees is zo gevaarlijk omdat de conserveermiddelen het niveau van kankerverwekkende stoffen kunnen verhogen. De bevindingen hebben voor een schok gezorgd. Er bestaat een kans dat er nieuwe dieetvoorschriften en waarschuwingsstickers op verpakkingen komen.

Het advies van de WHO kwam tot stand na uitgebreid literatuuronderzoek van al bestaande wetenschappelijke studies. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten.

[NOS]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

de ruiter

‘Als je door de boeken van Robin de Ruiter uit 2006 & 2011 bladert, begrijp je waarom hij monddood werd gemaakt’

Op social media circuleert momenteel een filmpje ...

rivm

Flashback: RIVM noemt grootschalige vaccinatie als mogelijke oorzaak suboptimaal immuunsysteem

Er wordt op dit moment op grote ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x