Gezondheid

“Schok”: Hamburgers, worstjes, bacon en hotdogs kankerverwekkend voor mensen

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bewerkte vleesproducten zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon, salami, hotdogs en spek zijn kankerverwekkend gebleken. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie in een rapport dat gisteren is verschenen in The Lancet Oncology.

Het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees verhoogt de kans op darmkanker al met 18 procent, aldus de WHO. Bewerkt vlees bevat onder andere conserveermiddelen om het product langer houdbaar te maken. Voor het lichaam is het volgens de onderzoekers even schadelijk als roken en asbest.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
‘Voldoende bewijs’

Wetenschappers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) vinden de bewijzen zo sterk dat ze het eten van bewerkt vlees op de lijst met kankerverwekkende producten hebben gezet. Op die lijst komen we verder onder andere alcohol, asbest, sigaretten en rattengif tegen.

“Voor een individu is het risico op darmkanker klein, maar dat neemt toe naarmate er meer vlees gegeten wordt,” zei onderzoeker Kurt Straif. “Er is voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt.”

34.000

Bewerkt vlees is zo gevaarlijk omdat de conserveermiddelen het niveau van kankerverwekkende stoffen kunnen verhogen. De bevindingen hebben voor een schok gezorgd. Er bestaat een kans dat er nieuwe dieetvoorschriften en waarschuwingsstickers op verpakkingen komen.

Het advies van de WHO kwam tot stand na uitgebreid literatuuronderzoek van al bestaande wetenschappelijke studies. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten.

[NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x