Binnenland

Discussie over Zwarte Piet volstrekt overbodig. Ontdek waarom Sinterklaas niets te maken heeft met racisme of slavernij

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de A7 bij Joure wierpen mensen afgelopen weekend een blokkade op tegen bussen met anti-Zwarte Piet-betogers die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Door de actie bleef een speciaal demonstratievak langs de route vrijwel leeg. Burgemeester Waanders besloot vlak voor de intocht alle protesten te verbieden, omdat de betogers door de blokkade toch al te laat zouden komen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zwarte Piet is racisme en is gelinkt aan het slavernijverleden, roepen de tegenstanders. Maar is dat wel zo?

Onderzoeksjournalist Peter van Trigt en Hans Kreuger schreven het boek ‘1000 jaar Sinterklaas… en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht’.

Alles behalve een slavendrijver

Sinterklaas leefde rond het jaar 300, 1400 jaar voordat de Nederlandse slavenhandel op grote schaal begon. Volgens Kreuger is dit het ultieme bewijs dat slavernij niets met Zwarte Piet te maken heeft.

“Zwarte Piet heeft niets met racisme of enige vorm van slavernij te maken, dat staat nu onomstotelijk vast,” benadrukte hij.

Van Trigt voegde toe dat Sinterklaas alles behalve een slavendrijver was. Oorspronkelijk was Zwarte Piet de duivel. Dat is te zien in een brief uit 1840, het oudste document over Sinterklaas.

Uit de lucht gegrepen

Daarin is de knecht van Sinterklaas de duivel die geketend door de schoorsteen komt. De Sint is het goede en de zwarte knecht het kwaad.

Uit oude foto’s en prenten blijkt dat een racistische karikatuur van de knecht van Sinterklaas klinkklare onzin is.

“Zwarte Piet is geen neger. Het gezicht was wel zwart, maar je zag vroeger altijd aan de nek dat het een blanke was,” klinkt het. “En Zwarte Piet had ook al roetvegen. Iedere link met slavernij is volledig uit de lucht gegrepen.”

Verzonnen

Onderwijzer Jan Schenkman schreef in 1850 het prentenboek over Sinterklaas en zijn knecht dat iedereen voor waarheid aannam.

Hij verwerkte slechts een paar historische details in zijn sprookje, aldus Kreuger. St. Nicolaas werd geboren in Griekenland, werd uitgezonden naar Turkije, maar is nooit in Spanje geweest.

Laat staan dat Madrid aan zee lag, waar de stoomboot kon aanmeren. Het witte paard is ook verzonnen, evenals het rijden over de daken.

Verpest

Kreuger vindt het onbegrijpelijk dat een traditioneel kinderfeest door een in zijn ogen misplaatste discussie wordt verpest.

“Wil je echt iets doen tegen de slavernij, richt je dan op de hedendaagse slavernij,” zei hij. Er zijn op dit moment nog zo’n 30-100 miljoen slaven in de wereld.

Boekentip: 1000 jaar Sinterklaas

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Sinterklaas is Kalki, de rechtvaartdiger.

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Sinkerklaas is een Nederlands Cultureel Erfgoed. Niemand mag dit van ons afnemen.

Peter de Groot
Peter de Groot
6 jaren geleden

Die protest-idioten zijn een schande , om een kleinkinderfeestje 1 keer per jaar zo te treineren en te verzieken met waanidee’en dan ben je niet normaal en kun je beter naar een psychiater ipv naar Dokkum .

Back to top button
70
0
We lezen graag je reactie!x