Homepagina » Binnenland » Discussie over Zwarte Piet volstrekt overbodig. Ontdek waarom Sinterklaas niets te maken heeft met racisme of slavernij
Discussie over Zwarte Piet volstrekt overbodig. Ontdek waarom Sinterklaas niets te maken heeft met racisme of slavernij

Discussie over Zwarte Piet volstrekt overbodig. Ontdek waarom Sinterklaas niets te maken heeft met racisme of slavernij

Op de A7 bij Joure wierpen mensen afgelopen weekend een blokkade op tegen bussen met anti-Zwarte Piet-betogers die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Door de actie bleef een speciaal demonstratievak langs de route vrijwel leeg. Burgemeester Waanders besloot vlak voor de intocht alle protesten te verbieden, omdat de betogers door de blokkade toch al te laat zouden komen.

Zwarte Piet is racisme en is gelinkt aan het slavernijverleden, roepen de tegenstanders. Maar is dat wel zo?

Onderzoeksjournalist Peter van Trigt en Hans Kreuger schreven het boek ‘1000 jaar Sinterklaas… en nu het ware verhaal van St. Nicolaas en zijn knecht’.

Alles behalve een slavendrijver

Sinterklaas leefde rond het jaar 300, 1400 jaar voordat de Nederlandse slavenhandel op grote schaal begon. Volgens Kreuger is dit het ultieme bewijs dat slavernij niets met Zwarte Piet te maken heeft.

“Zwarte Piet heeft niets met racisme of enige vorm van slavernij te maken, dat staat nu onomstotelijk vast,” benadrukte hij.

Van Trigt voegde toe dat Sinterklaas alles behalve een slavendrijver was. Oorspronkelijk was Zwarte Piet de duivel. Dat is te zien in een brief uit 1840, het oudste document over Sinterklaas.

Uit de lucht gegrepen

Daarin is de knecht van Sinterklaas de duivel die geketend door de schoorsteen komt. De Sint is het goede en de zwarte knecht het kwaad.

Uit oude foto’s en prenten blijkt dat een racistische karikatuur van de knecht van Sinterklaas klinkklare onzin is.

“Zwarte Piet is geen neger. Het gezicht was wel zwart, maar je zag vroeger altijd aan de nek dat het een blanke was,” klinkt het. “En Zwarte Piet had ook al roetvegen. Iedere link met slavernij is volledig uit de lucht gegrepen.”

Verzonnen

Onderwijzer Jan Schenkman schreef in 1850 het prentenboek over Sinterklaas en zijn knecht dat iedereen voor waarheid aannam.

Hij verwerkte slechts een paar historische details in zijn sprookje, aldus Kreuger. St. Nicolaas werd geboren in Griekenland, werd uitgezonden naar Turkije, maar is nooit in Spanje geweest.

Laat staan dat Madrid aan zee lag, waar de stoomboot kon aanmeren. Het witte paard is ook verzonnen, evenals het rijden over de daken.

Verpest

Kreuger vindt het onbegrijpelijk dat een traditioneel kinderfeest door een in zijn ogen misplaatste discussie wordt verpest.

“Wil je echt iets doen tegen de slavernij, richt je dan op de hedendaagse slavernij,” zei hij. Er zijn op dit moment nog zo’n 30-100 miljoen slaven in de wereld.

Boekentip: 1000 jaar Sinterklaas

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

70 reacties

 1. Die protest-idioten zijn een schande , om een kleinkinderfeestje 1 keer per jaar zo te treineren en te verzieken met waanidee’en dan ben je niet normaal en kun je beter naar een psychiater ipv naar Dokkum .

  19 likes
  • En ondertussen gaan Offerfeest, Ramadan, suikerfeest en besnijdenisfeest zonder protesten gewoon door.

   15 likes
   • Er wordt door u gewezen naar de Islamtische landgenoot, wat in deze discussie volgens mij niet nodig is. Toch zal ook u moeten weten, dat besnijdenis en ritueel slachten, nooit en te nimmer verboden zal worden in Nederland, en voor wat dat betreft in heel Europa. Dit omdat, behalve Moslims, ook een andere bevolkingsgroep deze gebruiken hanteert.

    4 likes
   • En we gaan allemaal massaal Halloween en Valantinesday vieren. Echte Nederlandse feestdagen. Wat worden de volgende? St. Patricksday? Thanksgiving? We hebben in ieder geval al Black Friday ingevoerd. Kunnen dus Thanksgiving er zo voor plaatsen.

    0 likes
  • Als ze nog veel gaan zeiken over zwarte piet wordt hij een chinees!

   2 likes
 2. Sinkerklaas is een Nederlands Cultureel Erfgoed. Niemand mag dit van ons afnemen.

  25 likes
  • Alleen al het feit dat de bijbel vermeldt dat de duivel een blanke man was (Lucifer) geeft aan dat door de duivel als een zwarte man (zwarte piet) af te schilderen er misleiding heeft plaatsgevonden. Iemand is buiten z’n bijbelboekje om gegaan. Blijkbaar met een bedoeling.

   0 likes
 3. “Wil je echt iets doen tegen de slavernij, richt je dan op de hedendaagse slavernij,” zei hij. Er zijn op dit moment nog zo’n 30-100 miljoen slaven in de wereld.

  De grootste blunder van Kreuger!!!!!

  Iedereen is slaaf van het financiële systeem en de Elite.

  20 likes
  • Loki is zwarte Piet.

   Ter informatie.In bijv. Mexico en Colombia kent men Pedro Negro.
   Ik schat in dat in meerdere zuid Amerikaanse landen deze traditie bekent is en dat op een continent waar slavernij nog net een tikkie heviger vormen heeft gekend dan noord Amerika.
   Overigens bestaat er in New York de zogeheten Persia day alwaar ware ‘black faces’ te zien zijn.
   Deze black faces staan voor de slaven die elk jaar door de grote steden in het oude Persie werden geparadeerd.Maar hier, wanneer het echt om slavernij gaat en de ‘viering’ hiervan doet niemand moeilijk.

   Hier in het kleine Nederland kennen de anti Pieten met hun haat gevoelens kennelijk geen eind.

   Het gaat men om het aanvallen van westerse lees (in ons geval) blanke tradities.Daar is het de zgn. actievoerders allemaal om te doen.
   Juist dat nu maakt het racistisch…en wel jegens de blanken.

   Laat u niet voor de gek houden.De VN zit hier ondermeer achter.
   Het is niets dan cultureel en sociaal marxisme.

   We moeten vervangen worden (Kalergi van Couwehoven) en om te beginnen zullen onze tradities moeten verdwijnen/ worden vervangen.

   Tijd om racisme eens te bespreken en bekijken wie het nu het meest steekt / raakt.
   En wat eraan te doen…

   10 likes
  • En nog wat toevoegingen, Willie

   Op https://www.wildgeraasdefilm.nl/ kan je de historie van Zwarte Piet lezen uit de voorchristelijke tijd.
   Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ kan je de betekenis van Zwarte Piet binnen de christelijke (katholieke) traditie lezen.

   1 likes
 4. Hoe kan ik dit duidelijk maken aan autochtone Nederlanders? De micro-aggressies.

  Het begint al op school, waar je door je studiebegeleiding toch vriendelijk wordt verzocht om HTS te doen in plaats van een universitaire studie te volgen, die wel aan je blanke schoolvriend, met lagere cijfers, wordt voorgesteld.
  Het gevolgd worden in de winkel door winkel personeel omdat je huidskleur donkerder is; vriendelijk, doch erg aanwezig.

  Als ik door het centrum van grote steden loop dan zie ik alle etniën door elkaar. Maar als ik wit/zwart speel met reclame (waarin je de huidskleur roept van mensen in de TVspots)… tja… meestal zie je gemiddeld maar 1 niet blanke per reclame blok.

  De eerste generatie gast arbeiders is dankbaar en boog het hoofd, echter, nu in de derde generatie, voelt zich evenwaardig en maakt deze diep gewortelde irritatie bespreekbaar. Sinterklaas is dan toevallig het (makkelijk) doelwit, maar het is eigenlijk een uiting van de echte onderliggende frustratie.

  Ik werk al jaren bij grote bedrijven. Ik heb maar een handvol autochtone Nederlanders ontmoet die in de schoonmaak zit.
  Ook een een dokter uit Cuba of een IT Specialist uit Zuid Afrika en Roemenië waar ik mee gesproken heb delen het zelfde probleem: op het werk worden ze als mindere beschouwd. Het kennis nivo in Nederland is veel lager dan in die landen (deels omdat veel studies hier verkort worden tot 4 jaar, maar ook omdat hier veel minder op theorie wordt ingegaan). Als je dit niet wilt geloven, dat onze kennis-economie niet meer zoals gister is, dan moet je “10 voor taal” kijken, waarin de Belgen de laatste jaren achterelkaar ons het stof doen bijten. We lezen steeds minder.

  Maar goed. Ik ben opgegroeid in de jaren 80, toen piet nog dikke rode suri-neger lippen had en altijd als grappig en niet snugger type werd neergezet. Niet soms… maar altijd (en dan heb ik het over de TV pieten, en niet de conciërge of buurman die even een piet is).
  Beetje wat de oude Sjors en Sjimmy waren, met die grote gouden neusring, maar dan in de oren.

  En toch durft niemand de echte vragen te stellen:

  * Hebben alle pieten een Nederlandse werkvergunning?
  * Pieten komen bij ons over de vloer. Hebben ze een VOG? Zijn die publiekelijk in te zien?
  * Hoeveel pieten blijven achter? Elk jaar zie ik andere pieten.
  * Is de werkplek van een piet ARBO compliant?
  * Voldoet het loon van een piet aan de Europese wetgeving?
  * Heeft Sinterklaas offshore bank rekeningen waar hij geen aangifte over heeft gedaan?

  En als Sinterklaas weg is… hebben we Saturnalia! (we noemen het kerst, maar het is Saturnalia)

  10 likes
  • Het is me toch wat hè de wereld is nu eenmaal niet perfect en dat zal ie nooit worden ook . Gun een ander z’n pleziertje en niet zo muggenziften want ouwehoeren kunnen we hier als de beste . Er zijn zoveel belangrijkere dingen in het leven dan een sprookje .

   3 likes
 5. Sinterklaas is Kalki, de rechtvaartdiger.

  5 likes
 6. LS…

  Los van de Sint & Piet discussie zijn het vaak de zelfde opgehitste en vaak betaalde idioten die zich voor elk protestkarretje laten spannen met maar één doel: DESTABILISATIE VAN DE SAMENLEVING EN CHAOS !

  10 likes
  • Mee eens, wat nu wel of niet de waarheid is, is in deze niet meer belangrijk. Beide partijen hebben hun hakken zo in het zand gezet zodat er eigenlijk niets meer mogelijk is. Eerlijk gezegd vind ik de opwinding aan beide kanten zwaar overdreven, maar dit is naar mijn mening nu juist het beste voorbeeld van mensen die “selectief wakker zijn”, zolang het maar in hun linkse of rechtse straatje past.

   Eerlijk gezegd moet ik ook altijd hard lachen wanneer mensen (of ze nu links of rechts zijn) over “de Nederlandse cultuur” beginnen; aangezien de meeste Nederlanders helemaal niets, maar dan ook niets weten van de vaderlandse geschiedenis. Nu was geschiedenis mijn favoriete vak, en had ik het geluk dat mijn geschiedenis docent op de middelbare school ons ook alternatieve geschiedenis mee gaf, en niet zomaar alle mainstream geschiedenis te geloven. Dat was in de jaren 90, en geschiedenis was toen 1 van de minst populaire vakken, en ik ga ervan dat dit vandaag de dag niet veel ander is.

   1 likes
  • ZO is het Caesar ! Spijtig genoeg ! En ik wil er nog bijvoegen : terreur heeft véle gezichten – het moeten niet altijd bommen zijn !

   1 likes
 7. “Nederlanders” zijn gewoon gekende racisten en xenofoben , Apartheid is niet voor niets een nederlands woord….
  Daar is historisch gezien ook geen speld tussen te krijgen ….

  6 likes
  • Black lives matter?

   0 likes
  • Mensen zijn toch apart?

   Zou wat zijn als wij allemaal hetzelfde waren toch.

   De zwart wit tegenstelling komt van heeeel ver terug in de geschiedenis.
   De Adamu en andere rassen die er op aarde zijn.Dus al sinds de schepping.Allen apart en verschillend.
   Rassenleer was voor het links socialisme/marxisme z’n intrede deed een heel normale studie en aangenomen feit.Wat het ook is, het is namelijk niets minder dan biologie en antropologie.
   Maar dat is verboden door de fascisten.(UN/EU/NWO)
   We moeten immers allemaal hetzelfde worden toch.Koffiekleurig en allemaal in het gareel zonder sterke identiteit, trots en geschiedenis.Want zodra je dat kwijt bent…

   Maar ach wat zijn die blanken en vooral die Nederlanders toch racistisch zeg.
   Demonen, vampiers, duivels, cavemen, crackers, rednecks, honkeys, pink caucasiods, peckerwood, whitey, pink monkey etc. etc.

   Zoveel scheldwoorden voor negers zijn er niet eens.

   Je haat verblindt je gozer.

   1 likes
   • Waar was u toen het vierendelen en de pijnbank verdwenen ? , Dat waren ook ooit tradities…

    1 likes
    • al eens verdiept in wat er in de gevangenis van Bagram, Afghanistan, gebeurt? Of in Abu Graib, Iraq? Of een van die andere gevangenissen waar wij de naam en plaats niet eens kennen? Die pijnbank bestaat nog steeds. En vierendelen is daar ook nog praktijk.
     Ziet men het niet, dan gebeurt het niet, toch?

     0 likes
    • Dat heet, strafmaat gekoppeld aan de tijd/tijdsgeest en de wetten van weleer.
     Heeft niets met tradities van doen.

     Je kan ook van alles erbij halen maar laat het dan wel ergens verband mee houden.

     0 likes
  • Ga eens in Japan kijken. Daar zijn ze heel onvriendelijk tegen alles wat niet Japans is.

   1 likes
 8. Aan Q,Gario, S, Simons, dat gestoorde borderlinertje Sunny Bergman, en al die andere linkse verzuurde excuus psychopaten:
  Jullie krijgen je verdiende loon nog wel, reken er maar op dat jullie KARMA een zeer gepaste gaat worden…

  8 likes
 9. Jullie slaan allemaal ontzettend te plank mis ,..

  ik begrijp waarom die mensen moeite hebben met zwarte Piet ,.. zal wel niets met slavernij te maken hebben ,.. het gaat erom dat zwart geschminked worden en he een surinaams accent hebben (vogens mij is dat de laatste tijd ook wat minder geworden) ,… kan best raar overkomen

  3 likes
 10. Als Zwarte Piet gelinkt is aan het slavernij verleden of niet, maakt niets uit. Ik merk op, dat de witte man, Sinterklaas, het goede is en de zwarte knecht het kwaad. En het is natuurlijk Sinterklaas en zijn knecht. En de knecht is toevallig zwart, dan is er sprake van, minimaal, een zeer ongelijke verhouding.
  Het mag dan een kinderfeest zijn, Nationaal erfgoed,etc, maar erken, dat er elementen inzitten, waar toch over nagedacht mag worden!
  Het is een zeer gammel artikel, waarschijnlijk geplaatst, om de onderbuik te voeden.

  8 likes
 11. Het heeft alles te maken met de Europese (NWO) agenda, dat elke culturele eigenheid van een land moet verdwijnen. Daarom zijn er volgens mij in het begin van de pietendiscussie, opzettelijk groepen geformeerd die betaald werden om zulke dingen te gaan schreeuwen. Daarna krijg je vanzelf volgers onder het volk, waardoor de anti-beweging groter wordt. Ziehier hoe ‘Verdeel en Heers’ werkt.

  7 likes
 12. Geachte zwarte pieten haters.

  Wist u dat er meer blanke slaven dan zwarte slaven waren.
  Wist u dat zwarte slaven werden zelfs beter behandeld dan de blanken slaven.
  Wist u dat blanke slaven overboord werden gezet als de voedselrantsoenen aan boord op begonnen te raken, een zwarte slaaf bracht namelijk meer op.

  4 likes
 13. Aha, zo is dus het plaatje goed en slecht ontstaan ..sinterklaas was een god en zwarte piet de duivel Mensen zijn grote fantaste wat betreft hun fantasie ,hebben op zwarte piet en sinterklaas een hele kerk gebouwd dit noemt men geloof, kleine kinderen geloven ook in sinterklaas en zwarte piet is meestal voor die kleintjes de boeman ,grote kinderen geloven in een goddelijke sinterklaas en een goddelijke zwarte duivel ..en zoiets word dan gepredikt in hun gebouw..of te wel hun kerk ..
  over racisme gesproken, volgens mij is alle gekte daar vanuit ontstaan , de slavernij is eigen dat mensen worden onderworpen aan een een of ander gekke..en dat kunnen ze goed in zo,n kerk prediken die nog steeds de fantasie laat leven in hun bekrompen verstand..

  4 likes
  • …het zwarte schaap
   …op zwart zaad zitten
   …zwart geld

   Sinterklaas is mythologie.
   Staat dus los van taal.
   Of moeten wij ook dat veranderen.
   Waar stopt ‘t gejammer en begint het accepteren van let op, taal, volk en dus cultuur?Wat uiteindelijk een natie staat vormt.

   M.a.w. moet alles wat ‘eigen’ is maar ingeleverd/vervangen worden omdat het zgn. nieuwkomers om wat voor onzin reden tegen de borst stuit?

   Men had en heeft een keus gemaakt hier te wonen.En ja, ook vluchtelingen.
   Die keus had beter afgewogen moeten worden wanneer men klaagt over tradities, cultuur en geschiedenis van het gekozen land.
   Dat de nieuwkomers dat niet met de oorspronkelijke bevolking delen is logisch en creëert verdeling, twee maatschappijen met alle gevolgen van dien.Gepland misschien.Ja.

   Wat dit verder met de kerk te maken heeft moet je maar eens duidelijk maken want daar is totaal geen verband tussen.

   2 likes
 14. Oorspronkelijk was het Odin met witte baard op z’n paard. Vergezeld met zijn twee zwarte raven. Zoals bij ieder Germaans feest heeft de katholieke kerk het ingepikt en omgevormd.

  4 likes
 15. Zwarte piet is een knecht. Waarom zou een knecht niet zwart mogen zijn?

  4 likes
 16. Ik geloof er helemaal niks van dat al die protesten ook maar iets met onze traditie Sinterklaas feest te maken hebben , tuurlijk Piet is een makkelijk slachtoffer, hij is zwart dus…..tja, puntje puntje, omdat werkelijk niet 1 demonstrant ook maar iets aannemelijk kan maken waarom ze daar nou staan ! Tja zwart, dus slavernij, lekker makkelijk en weinig doordacht antwoord .. het grote probleem zit in de slachtoffer rol, wij worden nooit gehoord,, ja en dan ga je een kinderfeest bedreigen, lekker makkelijk . .en treurig tegelijk………om op kinder niveau te blijven. Ook hier boven lees ik een slachtoffer rolAnnonimbus…….. Nou heb ik m’n hele leven in de grote stad gewoond, heb ook in diverse besturen gezeten en weet heel goed hoe de hazen lopen…… en wat komt daar dan uit ? Het is altijd maar een kleine groep, mensen zetten zichzelf in hun slachtoffer rol, ook blanke mensen, maar het grote probleem is dat er wel degelijk discriminatie bestaat ook op scholen en ook op de werk vloer al jaren en jaren…… Er is dus een probleem dat opgelost moet worden zoals vele problemen en wel door de overheid , een overheid die toestaat in principe een kinderfeestje te blokkeren is wel heel gevaarlijk en onnozel bezig…….en voor deze demonstranten, het feit dat jullie jezelf een slachtoffer voelen geeft jullie nog niet het recht nog meer slachtoffers te maken…..

  4 likes
 17. Tja , voor mij is het kapot dankzij de media mongolen die er met hun agenda racisme van maken. De sinterklaas tijd was altijd zo een leuke en gezellige tijd.
  Blijkbaar kan dat niet meer. Jammer. Elk jaar weer zo een lelijke discussie haalt de fun er volledig uit. Mooie herinneringen is alles dat blijft weer een stukje Nederland naar de klote.

  3 likes
 18. Wat ook onomstotelijk vast staat is dat zwarte Piet een bepaald stereotype voedt en daar moeten we vanaf. Niet abrupt en onder protest maar zeer behoedzaam en vreedzaam rekening houdend met een ieders gevoelens.

  3 likes
 19. Allereerst is het schandalig dat er uberhaupt een artikel over de hele pietenkwestie moet worden gecreerd.(Dat houd zeker NIET in dat ik Nine For News zeer dankbaar ben met hun geweldige site),maar het zijn niet de donkere mensen hier in het land die erop tegen zijn..nee nee grotendeels een groepje blanken inwonend hier in dit land.die tegen racisme zijn..maat daar is hier toch helemaal geen sprake van!!!
  Benieuwd hoe de “Gerenoveerde”gouden koets uit gaat zien…

  2 likes
 20. Ok maar dit artikel geeft dus wel aan dat het karakter van zwarte piet 150 jaar geleden is aangepast, naar zoals we hem nu kennen.
  De slavernij was toen nog niet afgeschaft, dus het is goed mogelijk dat Schenkman een zwarte slaaf als voorbeeld heeft genomen om de sint te dienen.
  Zelfs mensen die in een kolenmijn werken moeten goed hun best doen, om er aan het einde vd dag zo egaal zwart als piet te worden. Laat staan dat je spontaan rode lippen en krulhaar krijgt.

  Als je de rode lippen, t krulhaar en het egaal zwart/bruin achterwege laat, dan is het genoeg om de tegenstanders tevreden te stellen. Dan kan piet voortaan verder als roetveeg piet en dan kan de focus weer naar het Kinderfeest wat het moet zijn.
  Dat lijkt me n schappelijke oplossing om de voorstanders van traditie en de mensen die het als kwetsend ervaren tevreden te stellen.

  2 likes
 21. Buiten dat de zwarte of witte pieten een verdeel en overheers tactiek is is het verhaal zoals in bovenstaand artikel totaal onzinnig.
  Sinterklaas is/was een afgezante van het Vaticaan, het Vaticaan heeft van af het begin zijn macht en rijkdom verworven door onderdrukking en slavernij ” ik benoem deze expres apart “.
  Wat dus nu het geval is is dat we zwarte piet “de slaven” bekritiseren maar de slavenhandelaar “sinterklaas” onder veel applaus laten aan meren. ( wat volgens mijn grote verbazing ook wordt gedaan door de felle tegenstanders van slavernij, denk daar eens overna ! )
  Dan zit er nog een symbolisme aan dit hele verhaal ;
  zwarte piet moet blank worden ” kijk naar de transformatie foto’s in de media, witte gezichten met nog een paar bruine strepen ”
  wat betekend dat nu niet alleen de “negers” maar ook de blanken de slaven van het Vaticaan zijn geworden.
  In 1969 Zei Dr Richard D in een conferentie dat ze “de elite ” ervoor zouden gaan zorgen dat we ” de bevolking ” de onderdrukten zouden gaan bekritiseren en de onderdrukkers lief zouden hebben. ( zoek het maar op )

  Dit wat we nu doen met st.klaas is precies dat !

  Dat staat buiten het volksfeest sinterklaas wat ik vind behouden moet blijven.

  2 likes
 22. #Annonimbus.
  “Maar als ik wit/zwart speel met reclame (waarin je de huidskleur roept van mensen in de TVspots)… tja… meestal zie je gemiddeld maar 1 niet blanke per reclame blok.”
  Dit wordt ruimschoots weer goedgemaakt bij “Opsporing verzocht”.

  2 likes
 23. Neem mij niet kwalijk een beetje uit te wijden. Dit lijkt zo’n onbenullig onderwerp. Echter – als je ziet hoe media, en de politici die hun wereldbeeld daar nog aan ophangen, hier uit de bocht vliegen – blijkt dat de oekaze tegen Zw. Piet geo-politiek is, de boel omdraaien, WC-eend argumentatie, om ons herstelbetalingen op te leggen voor het verdienmodel van de VOC. zie links onder.

  De media slagen in hun opzet. Zoveel nep-nieuws verspreiden, dat al gauw niemand meer weet waar het om bedoeld was. En we elkaar suf l*llen met stokpaardjes, itt. feiten en kennis van zaken.

  U bent niet dom, toch?!? Ook dit gaat weer over, let op: Geld – herstelbetalingen voor de handelspraktijken van de VOC. (die er wel goed voor zorgde dat ze de rijkdom niet met het hele volk moesten delen; maar wie beseft dat nu nog?).

  Dit hele hysterische gedoe is ingeschoten door het politbureau van de VN.
  Nou, door het initiatief van 1 nuchtere Friezin, heeft de VN ‘De Slag bij Dokkum’ verloren.
  ‘Us ben wel goed, maar krek net gek; die oelewappers komen er net in in us Dokkum’

  Prof. Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet.
  De voorzitter van de VN werkgroep die zich over Zwarte Piet buigt (Working Group of Experts on People of African Descent) geeft aan dat ze als lid van de werkgroep weliswaar verplicht is nog nader onderzoek te doen, maar haar mening als gekleurd persoon al klaar te hebben.

  De achtergrond van race hustler Verene Shepherd is uit de mottenballen; ze blijkt ordinair op centen uit te zijn. Schuldgevoel is de brandstof van de aflaat.

  Joost Niemoller‏ . .. op het moment dat @JennyDouwes wilde beginnen over de Volkskrant die haar als ‘extreemrechts’ afschildert, zegt @jeroenpauw heel snel ‘punt is gemaakt’. Want daar mag niet over gepraat over. #pauw
  Joost Niemoller @JoostNiemoller
  “Dit gebeurt nu. Moslims verhandelen hun zwarte slaven voor 400 euro aan de EU. Maar links Nederland maakt zich druk over Zwarte Piet, want slavernij eeuwen terug.” https://pamelageller.com/2017/11/slave-smugglers-migrants.html/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
  06:08 – 20 nov. 2017

  LEESTIP!!! De Zwarte Piet haat is een terugkeer naar de erfzonde. Longread. http://joostniemoller.nl/2017/11/zwarte-piet-haat-is-terugkeer-naar-erfzonde-longread/ … #zwartepiet Via @JoostNiemoller
  “Klaas Maas, die lang in Suriname verbleef, ook trouwde met een Surinaamse vrouw en die zich, net als kennelijk zijn vrouw, groen en geel ergert aan het modieuze Zwarte Piet=racisme geroep, dat door serieus geachte kranten en weekbladen wordt overgenomen. Hier geldt dus: De kranten bepalen het ‘debat’, de brievenschrijvers reageren. Ze zijn onderdeel geworden van de frame, en lopen noodgedwongen altijd achter.
  De brieven, met een aanvullende analyse, van Klaas Maas zijn uitgegeven in een zojuist verschenen, zeer inzichtelijk boekje: Zwarte Piet is geen racisme.”
  http://joostniemoller.nl/2017/11/zwarte-piet-haat-is-terugkeer-naar-erfzonde-longread/

  Als we dit op z’n beloop laten kunnen we net zulke gewelddadigheden verwachten als de cultuurgestapo BLM en ANTIFA aanrichten in de VS; beeldenstorm, schietpartijen, plunderingen. Kick Out dat tuig, en hun meelopers.

  2 likes
 24. Jeff,als we een overschot hebben van dat spul,wat moeten de Afrikanen daar nou mee..?

  1 likes
 25. Wanneer Piet zwart is omdat hij volgens de historie een donkere huidskleur had, zou de huidskleur van degene die het pak draagt dan bepalend moeten zijn? Juist het pak en de functie van knecht/hulp niet zijn huidskleur… maken hem tot piet. Als sint vroeger een knecht had en die was toen toevallig zwart, betekent dat toch niet dat hulpen nu ook nog zwart moeten zijn. Het gaat om het feit dat hij hulp had. Met andere woorden sinterklaas kan ook een donkere man zijn… wanneer je het kostuum draagt ben je sinterklaas, wanneer je een pietenpak draagt ben je piet… waarom zou je iemand schminken omdat hij volgens de historie de verkeerde huidskleur heeft. Mensen die vervolgens vinden dat piet zwart is van de schoorsteen zouden dan juist geen enkel bezwaar tegen een roetveeg piet moeten hebben… maar het probleem zit er juist in dat piet meerdere kenmerken heeft van een donker iemand en dat dit vervolgens geïmiteerd wordt en goedgepraat met een beroep op de historie. De volgende vergelijking gaat misschien enigszins mank, maar op een toernooi van oosterse vechtsporten ga je jezelf ook niet uitdossen als een Aziaat, met schmink en pruiken. Het pak maakt dat je de sportbeoefenaar bent.

  2 likes
 26. cultuur is niets meer dan een tijdelijke jas die wij aantrekken omdat het nu eenmaal de mode is.

  2 likes
  • Een cultuur laat vaak architectonisch een spoor achter die het landschap kleed voor de volgende generaties, meestal geeft het een beeldende geschiedenis aan het landschap aangaande de voorgaande generaties.

   Nu ligt er een feit dat op sommige plekken, vooral in het noorden van dit land, dit wonderschone architectonische landschap in het verleden is vernietigd en ingeruild voor een man uit Spanje, een man al varend met donkere broeders.

   Dan praat je met Sinterklaas en Piet toch echt over cultuur verloedering !!

   0 likes
 27. Sinterklaas kwam niet uit Spanje en mijn groot groot ouders hebben de koning van Spanje niet geëerd, voor die oprichting van die V.O.C. waren eerst onze voorouders even uitgemoord door ja wel de Spanjaarden en dan komt zo'[n 33 V.O.C freak met jawel in 1850 zo’n boek met een nep verhaal.

  Het Wilhelmus werd daarna vooral bekend in de vorm van een spotlied over ‘Spaanse hoeren’; Nederlandse vrouwen die zich als prostituee hadden aangeboden aan de Spaanse soldaten en door hun vertrek hun inkomsten dreigden kwijt te raken. Met dit lied zouden zij de Spanjaarden verwijten arm naar de Nederlanden te zijn gekomen:

  Wilhellemussie van Nâhassouwen,
  Zijt gij van Duihuihuitsen bloed?
  De elleboog door de mouwen,
  Het haar al door de hoed.
  Zijt gij Wilhellemus?
  Zijt gij Wilhellemus?
  Wel dat is goed. .

  1 likes
 28. als klein jongetje vond ik die zwarte piet meneer best aardig ik kreeg snoepjes van ‘m en kijk nu, hij wordt gediscrimineerd en zonder pardon het land uit gezet.
  Nu maar hopen dat we straks niet met een overschot aan schmink zitten anders wordt dat vast weer naar Afrika gestuurd.

  1 likes
 29. Hoezo is Sinterklaas een racist? noem mij maar een enkele andere werkgever in Nederland die zoveel allochtonen in dienst heeft als de Sint!
  Daar kunnen veel werkgevers een voorbeeld aan nemen!

  1 likes
 30. @Wilhelmus: is ook onzin. Nederlanders die een feestelijke traditie volgen uitmaken voor racist, is op zichzelf racistisch.

  Nogmaals, het gaat eigenlijk (alleen) om geld.
  Je kunt constateren dat dit ‘spel’ niet alleen met Nederland wordt gespeeld.
  Zo werd dit probleem ook al Frankrijk voor de voeten geworpen; schuldgevoel koloniaal verleden.

  Ook weer azen de ‘wereldverbeteraars’ op veel werk voor juristen, en claims voor koloniaal verleden dat vele generaties terug gaat . . . .

  Wij beginnen toch niet alsnog te zeuren over compensatie voor de handel in blanke slaven?
  Uit onze geschiedenisboekjes gewist, doch zeer omvangrijk geweest.

  Onze welvaart, vrijheden, toekomst kent bedreigingen waar NIEMAND op let, laat staan dit op de politieke agenda probeert te zetten.
  Bijv. de uitrol van SKYNET – vol automatische oorlogsvoering, politiestaat, logistieke processen –

  G5 verbindt niet alleen de industrie, maar ook alle aspecten van het leven van de burgers:
  http://www.nowtheendbegins.com/skynet-us-military-building-giant-global-armed-central-nervous-system-connected-internet/

  Als dit zo doorgaat worden de Pieten vervangen door robot sapiëns’. Of nog makkelijker, tegoedbonnen dwarrelen door de brievenbus – inwisselbaar bij het dichtstbijzijnde afhaalpunt.
  Een vrolijke feestavond is anders.

  1 likes
 31. Bij handhaving van Zwarte Piet bestaat het risico dat kwetsbare kleine kinderen een positief beeld ontwikkelen ten aanzien van mensen met een donkere huidskleur. Dit moet natuurlijk ten alle tijde voorkomen worden.

  1 likes
 32. En dat aangaande cultureel erfgoed dat Sinterklaas verhaal is maar 167 jaar oud terwijl de kerken in dit land zijn veel ouder, echt cultureel erfgoed en dat die kerken bij bosjes verdwijnen boeit niemand …

  0 likes
  • En ook de kerken vervingen eens een ander cultureel erfgoed.
   Meer met het zwaard dan door het kruis.

   0 likes
   • 167 jaar sinterklaas en in 1850 begon het Sinterklaas bootje te varen in 2017 is het 415 jaar V.O.C..
    De kerk zijn hoed is Zwartepiet zijn hoed geworden en de Poort, haven of ook wel hemel genoemd is de Shell haven in Rotterdam met Shell Pernis op de juiste coordinaten in Rotterdam

    De hoed van een Tovenaar is er niets bij 33

    0 likes
 33. Het is maar net waar je je mee wilt identificeren.

  0 likes
 34. De mening van een slager die zijn eigen vlees keurt…..

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

edgar davids

Edgar Davids (moet slavernijdebat aanzwengelen) gespot met Soros junior: ‘Mijn beste vriend!’

Gistermiddag meldde de NOS dat ex-voetballer Edgar ...

nederland

Nederland is de gedachtepolitie beu: ‘Anti-racisme is een religie geworden’

De grens tussen goed en kwaad wordt ...