Homepagina » Mens en Dier » Waarom je de sterftecijfers door corona met een flinke korrel zout moet nemen
corona

Waarom je de sterftecijfers door corona met een flinke korrel zout moet nemen

Elke dag wordt expliciet vermeld hoeveel mensen er aan corona sterven. Vaak gaan deze sterftecijfers gepaard met grafieken waarin een snel stijgende lijn te zien is.

Volgens dr. John Lee, gepensioneerd professor en oud-patholoog, is voorzichtigheid geboden bij het interpreteren van deze cijfers.

Je zou denken dat het gemakkelijk is om de coronasterftecijfers te berekenen. Dat is het niet, schrijft Lee voor The Spectator.

Groot verschil

Testskits worden voornamelijk gebruikt voor ernstig zieke patiënten. Patiënten met milde klachten zijn nauwelijks getest.

Dit betekent dat het aantal positieve tests vele malen lager is dan het aantal mensen dat de ziekte heeft gehad.

Je kunt je ook afvragen of mensen daadwerkelijk aan het coronavirus overlijden.

Veel woordvoerders verwijzen bijvoorbeeld naar sterfgevallen met het virus, in plaats van sterfgevallen door het virus.

Er zit een groot verschil tussen sterven ‘met’ Covid-19 en sterven ‘door’ Covid-19, stelt dr. Lee.

Uiteindelijk lijkt het alsof iedereen sterft aan corona

Hij noemt als voorbeelden een 87-jarige demente vrouw in een bejaardentehuis, een 79-jarige man met uitgezaaide blaaskanker, een 29-jarige man met leukemie die behandeld is met chemotherapie en een 46-jarige vrouw met motorneuronziekte.

Ze raken allemaal besmet met Covid-19 en sterven.

Mogelijk duwde Covid-19 hen over het randje, maar zijn ze niet gestorven aan het virus.

Nog twee voorbeelden: een 75-jarige man met hartfalen en bronchitis, en een 35-jarige vrouw zonder onderliggende aandoeningen.

Ze raken allebei besmet met Covid-19 en sterven. In het tweede geval kun je aannemen dat de vrouw is gestorven aan corona omdat ze geen onderliggende aandoeningen had.

Dr. Lee merkt op dat heel veel mensen Covid-19 al hebben gehad en dat het dus – als je iedereen gaat testen – op den duur zal lijken alsof alle sterfgevallen zijn veroorzaakt door Covid-19.

Geen reden tot paniek

Het aantal sterfgevallen zal ook de komende dagen blijven stijgen, maar het aantal besmettingsgevallen zal nog veel sneller stijgen, zegt hij.

We kijken vooral of de mensen die overlijden besmet zijn met Covid-19. Er zullen de komende dagen dus steeds meer mensen sterven ‘met’ (maar niet ‘door’) Covid-19.

De stijging van het aantal sterfgevallen is om die reden geen reden tot paniek, benadrukt Lee.

“We zijn voorbereid op het ergste, maar daar is nog geen sprake van.”

[Spectator.co.uk]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
1 jaar geleden

Zeer juist, ook kan men de griep doden over een aantal jaren nemen
en delen door dit aantal jaren dan heeft men een gemidelde
leg dit gemidelde naast deze corona griep en men ziet het verschil.

Rene
Rene
1 jaar geleden

Wanneer je de sterfte cijfers in Europa bekijkt zie je niets abnormaals.
https://www.euromomo.eu/
Houst deze website in de gaten voor de ware cijfers.

rop
rop
1 jaar geleden

Dit is een Mooie vergelijking deze berekening, corona sterfelijke gevallen word dus gelijk gesteld als men sterft ,door een ander onderliggende ziekte en waarmee het dan naar dit virus word gewezen, als de boosdoener van het sterven eraan,lijkt er ook op dat men met berekeningen eigenlijk en de verhouding ervan deze virus niet helemaal het juiste beeld door het overlijden gevormd kan worden,ondanks alle actie,s erin en ermee word het erger gemaakt dan het is,,dat komt neer op angst zaaier-rij, en dat is het op het heden ook,toch maakt deze angst ervoor de mens voorzichtig tegenover elkaar en dat is natuurlijk wel en ook belangrijk, maar het word zeker overtrokken op dit ogenblik door dat men het juiste niet en ook niet altijd weet of de patent eraan gestorven is,,deze virus is dodelijk voor de Een en de Ander merkt er weinig, toch kan deze die er weinig van merkt een drager zijn ,dus afstand houden is zeker dan wel belangrijk ,, al hoewel men in israël word gezegd afstand houden helpt niet, wat dan ook weer niet altijd bevorderlijk is voor het afstand houden,en daarmee word dan door vele de afstand ook geschonden,vooral je jongeren nemen het niet zo nauw, waarom zal als men toch heen en weer word geslingerd door het mediatieve kanaal gebeuren, dat blijkt op allerlei gebied nu ook te zijn ,getallen berekeningen zijn tegenstrijdig met elkaar en word het zicht erdoor vertroebeld, door deze vertroebeling word het strijd ,en het enigste is dan het erger te maken dan het in wezen is.
van,

René
René
1 jaar geleden

Gelukkig zijn deze cijfers helemaal niet belangrijk en gaat het er meer om of er genoeg capaciteit is in de ziekenhuizen qua IC en/of beademingsapparatuur. En de mate van besmettelijkheid als we weer met z’n allen de straat op gaan.
Dan kunnen statistici en controlefreaks later allemaal over elkaar heen gaan buitelen hoe het nu wel ‘precies niet zat’. Nu eerst de handen uit de mouwen en zorgen dat er genoeg IC bedden zijn en de verspreiding wordt afgeremd.

x

Check Also

arts

‘VWS stelt kliklijn in voor kritische artsen en laat dreigbrieven sturen om ze de mond te snoeren’

Huisarts Els van Veen kreeg vorige week ...

agema

Fleur Agema stelt lastige vragen: ‘Vaccinatie zou toch opname voorkomen? Wat zegt dit over kwaliteit vaccins?’

Op basis van de recente toename in ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x