Homepagina » Gezondheid » Dit bijzondere stofje doodt in minder dan 24 uur vrijwel alle kankercellen

Dit bijzondere stofje doodt in minder dan 24 uur vrijwel alle kankercellen

Een plant die in Azië vaak aan salades wordt toegevoegd, blijkt kankercellen te vernietigen zonder daarbij gezond weefsel aan te tasten.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben op basis van de plant, die al lange tijd gebruikt wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde, een stof ontwikkeld die kankercellen 1200 keer effectiever doodt dan chemotherapie.

In combinatie met ijzer gaat het kruid op effectieve wijze de strijd aan met kankercellen. Hoofdonderzoeker Tomikazu Sasaki omschreef de stof als ‘een speciaal agent die een bom in een kankercel plaatst’.

Malaria

De wetenschappers zijn zeer positief over de resultaten, aangezien chemotherapie gepaard gaat met zware bijwerkingen en daarnaast ook gezonde cellen doodt.

Zomeralsem (Artemisia annua) wordt in China al meer dan 2000 jaar gebruikt, onder meer tegen huidaandoeningen, hoge bloeddruk en malaria. De plant wordt ook in de moderne geneeskunde gebruikt als bron van artemisinine, een stof die als geneesmiddel tegen malaria al miljoenen mensenlevens heeft gered.

Artemisinine blijkt ook kankercellen te doden. De onderzoekers voegden ijzer toe aan de stof, aangezien kankercellen grote hoeveelheden ijzer nodig hebben om zich te kunnen blijven delen. Eenmaal in de kankercel ontstaan er door de combinatie van artemisinine en ijzer giftige moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Als er voldoende vrije radicalen zijn ontstaan, sterft de cel af.

Trojaans paard

Professor Henry Lai van de Universiteit van Washington zei dat de stof zich als een soort Trojaans paard toegang verschaft tot kankercellen. Deze cellen staan door de hoge concentratie ijzer al onder stress en artemisinine geeft ze net even dat laatste duwtje. De onderzoekers denken dat de stof werkt tegen vrijwel iedere kankersoort.

Artemisinine is in vitro succesvol getest op menselijke borst- en prostaatkankercellen en blijkt bij ratten giftig te zijn voor borstkankercellen. Tijdens het onderzoek van de Universiteit van Washington waren na 16 uur alle kankercellen gestorven. Er waren slechts enkele normale cellen aangetast.

“De meeste beschikbare medicijnen werken alleen tegen specifieke kankersoorten,” zei Lai. “Deze stof werkt tegen kankercellen in het algemeen.”

Het onderzoeksteam hoopt dat er op den duur voor kankerpatiënten in ontwikkelingslanden een goedkoop medicijn tegen kanker kan worden gemaakt, aangezien artemisinine bijna wereldwijd voorkomt.

[Wake Up World]


Vond je dit goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

40 reacties

 1. Ik denk dat jarenlang je lichaam vergiftigen door het roken van tabak en veelvuldig drinken van alcohol de grootste boosdoener is. Het lichaam is niet meer in staat om zichzelf te reinigen. Als de tabak zou worden verboden, zouden er op den duur veel minder ziekenhuizen zijn. Genetische afwijkingen tellen hier ook zwaar in mee. Daar is geen kruid tegen gewassen.

  5 likes
  • @MarcellodB
   Ja hoor… Kanker krijg je alleen maar van roken….. Waarom je alcohol er bij haalt is me al helemaal een raadsel.
   Weet jij dan niet dat bijna alle producten die je in de supermarkt koopt, kankerverwekkende stoffen zitten?
   Daarom is kanker ook een westerse ziekte. Onze ongezonde levensstijl… (Bewerkt vlees, lightproducten, zoetjes, kleur en smaakstoffen enz.)
   Daarnaast is kanker op zich natuurlijk al een stuk minder dodelijk dan de chemotherapie waaraan ongeveer 90% van e kankerpatiënten binnen 5 jaar aan overlijdt…..

   25 likes
   • @Sé Paratis
    Pas op wat je zegt dat 90 procent van de mensen die chemotherapie krijgen binnen 5 jaar sterft. Dit zal je niet met dank worden afgenomen. Veronderstel dat je zelf kanker en chemo hebt gehad, dan is jou antwoord niet opbeurend voor deze mensen. Als ik moderator was geweest, had ik je bericht verwijdered. Mijn vrouw heeft zelf chemo gehad en dat is 5 jaar geleden. heeft ze dan 10 procent over om te overleven?

    3 likes
    • In alle bescheidenheid en beleefdheid; Ik begrijp waar je bezorgdheid op gebaseerd is. Geeft mijns inziens aan dat je een mens bent met de betrokkenheid tot jouw en mijn naaste. Modereren, is echter niet de oplossing,
     al begrijp ik dat de waarheid ongenadig kan zijn. Wegkijken, negeren, etc heeft nog nooit tot een oplossing geleid maar is al te vaak een blokkade voor het genezingsproces, zowel mentaal als fysiek.

     Sterkte.

     2 likes
     • Bull sh*t.
      De overlevingskans van borstkanker met chemo is 15 % hoger dan zonder chemo.
      Die 90 %sterfte na 5 jaar is ook volkomen onzin. Wat dacht je van 80 % is nog steeds in leven na 10 jaar met chemo van degene die borstkanker hebben gehad. Wat Sé Paratist uit zijn duim zuigt is klinkklare onzin. En inderdaad als je je hele leven gerookt hebt, dan krijg je andere cijfers. Daarom mijn betoog van het stoppen met roken. Ik vind als je onzin uitkraamt dan modereren.

      1 likes
    • Die 80% die na 10 jaar nog in leven zijn, slaat op de aantallen die na 5 jaar nog in leven zijn en genezen zijn verklaard. Echter wat veel meer gezegd wordt is dat de reguliere geneeskunde kanker benaderd die per definitie niet genezend zijn, maar levensverlengend zijn. Dat er mensen zijn die dit overleven is eerder een wonder dan de te verwachte uitkomst. Dit zijn feiten, geen uit de duim gezogen onzin. Dat het hard is en voor vele ontmoedigend is, ja dat kan. Echter je laten kisten door deze ziekte is wel heel erg makkelijk en je ook volledig overgeven aan de reguliere geneeskunde zonder een kritische blik, wetende dat artsen worden gevoed door de grote farmacie. Er zijn veel meer misstanden in de zorg, de te grote invloed van de farmacie, de medicijnen-maffia; zij zorgen ervoor dat inferieure medicijnen op de markt komen met alle gevolgen van dien. Maar ook dat onze hoog geschoolde apothekers niet instaat zijn om de te verkopen producten te kunnen controleren op echtheid en betrouwbaarheid. En daarmee belachelijk veel geld verdienen.

     2 likes
   • Het zou toch zo mooi zijn.
    Maar waarom een goedkoop medicijn alleen in ontwikkelingslanden?

    5 likes
   • Je bent zeker een roker.

    0 likes
    • Sorry, maar chemo en bestraling is puur levensverlengend. Indien de behandelde mens langer dan 5 jaar in leven blijft, heeft deze geluk.
     In mijn omgeving is bijna 90% van de met chemo behandelden niet meer aanwezig na 5 jaar. Ken er ook die het wel overleven, die hebben een engeltje op hun schouder, zo ook uw vrouw.

     1 likes
  • ppfffffff stoppen met leven helpt ook tegen kanker.

   10 likes
  • ja heel kortzichting; stoppen met roken en alcohol drinken!
   ben je nooit verder gekomen als dit? oogkleppen op?

   9 likes
  • Geachte Marcel,

   Ik ben het met je eens dat roken ongezond is, het ontneemt per sigaret 25 mg vitamine C van je lichaam en is zo een mede-veroorzaker van hart en vaataandoeningen. Dat je van roken kanker krijgt is een fabel maar een mooi stokpaardje. Onze huidige voeding is hoofdoorzaak nr. 1 ! verzuring en suikers zijn een maaltijd voor kanker evenals zo min mogelijk zuurstof. Roken is en blijft ongezond maar wetenschappelijk is aangetoond dat van alle rokers slechts 14% kanker krijgt (waar krijgt de overige 86% het dan van?)

   7 likes
   • Beste Bert,
    Waarom staat er op een pakje sigaretten:
    Roken kan longkanker veroorzaken.

    Waar heb je trouwens die cijfers vandaan en waar is dat op gebaseerd?
    Ben benieuwd naar je linkje.

    0 likes
  • Dag,ik heb van gans mijn leven niet gerookt en nu 20 jaar langs geen druppel alcohol gebruikt en heb toch de ziekte van kahler.

   0 likes
 2. Zomeralsem (Artemisia annua). Die moet ik onthouden.

  20 likes
 3. Mooi bericht weer redactie, maar waar is het te krijgen/kopen in Nederland -in welke producten zit het eventueel en in welke vorm gebruiken we het?

  Mvrgr
  Inge

  14 likes
 4. Marcello helemaal met je eens roken is niet goed en alcohol ook niet maar de lucht in ademen in ons land is nog slechter ! (fijnstof) Vlees is slecht niet alleen maar door het te eten maar ook omdat er iemand dood moet om jou te voeden ! Ik doe dat al jaren niet meer kan niet eens meer dat bloederige zooitje zien ! Het idee dat ik een beest moet eten en dat hij/zij dood moet voor mij is te erg voor woorden ! Kon er niet meer tegen dus ben 6 jaar geleden gestopt ! Voel me heel goed er is zoveel meer om te eten ! Voel me zooooooo goed dat er niemand dood meer moed om mij te voeden !

  7 likes
  • Goed van je pietje, Wij eten ook geen vlees meer. Als ik naar een kookprogramma kijk met al dat vlees komen bij mij de tranen in de ogen. Mensen zijn vaak erger dan roofdieren. De mens is er om zichzelf te vernietigen.
   En dit allemaal om 1 ding, macht en geld.

   3 likes
  • Ik eet al 55 jaar geen vlees en vis; ik moet er niet aan denken dat er een dier gedood is om mij te voeden, er zijn genoeg alternatieven en er is een geweldige hoeveelheid variatie aan voedsel buiten vlees. Ben medisch secretaresse geweest en ook op afdeling Chirurgie alwaar ik een goed contact had met de chirurgen, maar een van de chirurgen toen at ook geen vlees; ligt allemaal lang te rotten in je darmen zei hij altijd.

   2 likes
  • Sterker nog, het geplaatste artikel dateert zo te zien van oktober 2008!
   Gewoon weer uit de categorie opgepoetst medisch nieuws dus.
   Ben benieuwd welke medische doorbraak daarna in de behandeling van kanker met dit wondermiddel heeft plaatsgevonden….

   Hartelijke groet, JosTee

   5 likes
 5. Iedereen draagt kankercellen bij zich. Voor zover je dit cellen kan noemen. Ik vraag me af of men hierbij serieus de gezwellen bedoeld die kwaadaardig zijn. Dit artikel roept veel vragen bij mij op. Als het echt de dodelijke kankersoorten kan helpen bestrijden zou het fantastisch zijn! Ik zou graag een dieper onderzoek hierover willen zien, ook van de journalisten. Het is heel vaag en oppervlakkig.

  2 likes
 6. al 2000 jaar in de salade in azië
  dus dan zal daar wel geen kanker meer voorkomen
  kanker alternatief genezen; jammer dat er niemand is die het kan navertellen!

  2 likes
 7. journalist heeft een samenvatting hiervan gemaakt. Dateert vanuit 2001. Kijk en huiver. ?

  http://www.cancure.org/12-links-page/43-artemesia

  2 likes
 8. Uit wanhoop heeft mijn vrouw eind 2014 Artemisinine genomen. Ze had een kwaadaardig geworden vleesboom. Artemisinine zou ook daar “een wonder” kunnen verrichten. Op elf maart vorig jaar is mijn maatje overleden aan de gevolgen van kanker. De uitzaaiingen gingen door, ondanks de Artemisinine. Het had jammer genoeg helemaal niets gedaan. Niets. Er bestaan geen wondermiddelen bij een ziekte als kanker. Er is slechts sprake van mensen die wanhopige mensen willen doen geloven dat dat wèl bestaat, maar die geld willen verdienen over de ruggen van ernstig zieke mensen. Da’s pas ziek!

  2 likes
 9. The Department of Bioengineering and University of Washington do not advocate the use of artemisinin to treat cancer.

  The US Food and Drug Administration does not currently approve the use of artemisinin for the treatment of any disease.

  Research on artemisinin and cancer is still in very early stages. Human use of artemisinin should be considered experimental and taking artemisinin or any other drug should be approached with extreme caution and responsibility. Always consult with your physician before beginning any new therapy or treatment.

  Please contact UW Bioengineering Research Professor Narendra Singh for further information.

  List of publications related to artemisinin and cancer

  1 likes
 10. Sorry maar ik vind dit soort berichten altijd moeilijk te geloven, veel gel*l maar nooit concrete bewijzen.

  Als dit werkelijk zo is moet daar toch zo snel iets mee gedaan worden?

  1 likes
 11. Toen ik de titel las dacht ik ‘weer zo’n achterlijk artikel dat beweert de oplossing tegen kanker gevonden te hebben’. Ik kan me er zo kwaad om maken.
  Maar ik ben op onderzoek uit gegaan en heb verschillende wetenschappelijk gepubliceerde artikelen gelezen over dit onderwerp. Het klinkt erg veelbelovend, en vooral geloofwaardig dat dit middel nog wel eens veel zou kunnen gaan betekenen voor mensen die aan kanker lijden. Ik ben heel erg benieuwd!

  1 likes
 12. Marcel B een vraagje “werk jij voor de fhama industrie want daar lijkt het wel op !!!

  1 likes
 13. Wat is dit nu voor onzin, dan was t allang bekend…

  0 likes
 14. Beetje oud nieuws, artikel is van October 13, 2008
  Wat is er sinds die tijd gebeurd? Zijn de medicijnen door ontwikkeld? Recept opgekocht door grote pharma bedrijf en in de prullenbak terecht gekomen?

  0 likes
 15. “Het onderzoeksteam hoopt dat er op den duur voor kankerpatiënten in ontwikkelingslanden een goedkoop medicijn tegen kanker kan worden gemaakt, aangezien artemisinine bijna wereldwijd voorkomt.”
  Dus, als ik het goed lees, krijgen kankerpatienten in niet-ontwikkelingslanden geen goedkoop medicijn.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

davos

Tegenpolen Trump en Thunberg in Davos: president veegt vloer aan met klimaatalarmisten en onthult hun achterliggende agenda

In het Zwitserse Davos is het World ...

energietransitie

Energietransitie wordt fiasco van 4600 miljard euro. Deze professor waarschuwt voor ‘economische en ecologische nachtmerrie’

In een nieuwe studie wordt de droom ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.