Homepagina » Mens en Dier » Legendarische lokken: Is haar een zesde zintuig dat ons tegen gevaar beschermt?
Legendarische lokken: Is haar een zesde zintuig dat ons tegen gevaar beschermt?

Legendarische lokken: Is haar een zesde zintuig dat ons tegen gevaar beschermt?

Er zijn mensen die geloven dat haar een soort verlengstuk van ons zenuwstelsel is. Voor indianen zou lang haar bijvoorbeeld – net als de snorharen van een kat – hebben gediend als een soort antenne.

Het Amerikaanse leger was in beide wereldoorlogen en de Vietnamoorlog naar verluidt op zoek naar getalenteerde verkenners die onopgemerkt conflictgebieden konden betreden. Vaak werden Choctaw of Navajo gerekruteerd.

De verkenners presteerden in het veld onder de maat, naar eigen zeggen omdat ze in het leger hun haar moesten laten knippen en daardoor de vijand niet meer konden ‘aanvoelen’. Ze konden niet langer terugvallen op een ‘zesde zintuig’. Ze konden de subtiele signalen niet langer opvangen.

Waarschuwing

De overheid zou tot de ontdekking zijn gekomen dat proefpersonen met lang haar beter presteerden dan verkenners met kort haar. Er werd gesuggereerd dat het lange haar mogelijk een verlengstuk van het zenuwstelsel was. Op dezelfde manier geven snorharen van een jagende kat informatie als het dier de prooi nadert. Het lange haar zou als een soort zesde zintuig dienen.

Volgens sceptici is er nooit bewijs gevonden dat haar meer is dan een verzameling dode cellen. Haren komen echter uit de huid en het haarzakje is een orgaan dat haar produceert. Haar is verbonden met receptoren in de huid die ons vertellen of het koud of warm is.

Als ons haar recht overeind gaat staan bij gevaar, is dat dan een reflex of een onbewuste waarneming die het haar beïnvloedt? Of geeft het haar ons een waarschuwing?

Simson

In de Bijbel vinden we een verhaal over Simson, een Nazireeër die zijn hoofdhaar niet mocht afscheren. Het was volgens de overleveringen een man met enorme fysieke kracht. Simson werd uiteindelijk verliefd op de Filistijnse Delila. Die vroeg Simson waarin zijn geweldige kracht schuilde en hoe hij overmeesterd kon worden.

Simson vertelde haar dat hij zijn kracht zou verliezen als zijn haar zou worden afgeschoren. Terwijl hij sliep riep Delila een man en liet hem de zeven haarlokken van Simsons hoofd afscheren, waarna hij door de Filistijnen werd overmeesterd en tot slaaf gemaakt.

Ziel

Voor veel indianenstammen is lang haar het symbool voor de fysieke manifestatie van gedachten. In veel culturen wordt het afscheren of knippen van haar gezien als een straf of vernedering. Ook worden aan haar magische eigenschappen toegeschreven. De Canadese Cree zien haar als verlengstuk van de ziel.

Boeddhisten houden hun haar kort of scheren hun hoofd helemaal kaal, als teken dat ze deel uitmaken van de spirituele gemeenschap. In veel culturen laten zowel mannen als vrouwen hun haar daarentegen lang groeien of is het zoals in het geval van Simson verboden om haar te laten knippen of moet het uit religieuze overwegingen worden bedekt.

[Ancient-origins]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ZED
ZED
5 jaren geleden

Daarom zijn meisjes gevoeliger dan jongens.

Roeland
Roeland
5 jaren geleden

Vrij vervelend… Ik ben van nature kaal…

andré
andré
5 jaren geleden

veel ” bewakings- ” mensen en militairen houden hun haar kort, zo “ontvangen” ze minder de emoties van de ander wat het gemakkelijker maakt hun werk te doen ?
(Er is natuurlijk ook een praktische kant)

Richard
Richard
5 jaren geleden

Ik scheer elke 4 weken mijn hoofdhaar. Dit noem ik een low budget kapsel.
Vroeger had ik haar tot aan mijn onderrug. Ik heb het kortgeknipt vanwege het gemak. Geen shampoo, niet meer kammen, geen kapperskosten, en ook heel belangrijk; geen haren meer in mijn mond tijdens het eten.
Trouwens, Shaolin monniken zijn ook kaal.

x

Check Also

Hoe complottheorieën over de maanlandingen zijn ontstaan en waarom ze ook vandaag de dag nog springlevend zijn

We zijn nooit op de maan geweest. Hoe complottheorieën over de maanlandingen zijn ontstaan

Bill Kaysing was een voormalige Amerikaanse marineofficier ...

Er zijn vier gewelddadige soorten in het universum en de mens is daar één van. Lees dit interview over 'sterrenmensen'

Er zijn vier gewelddadige soorten in het universum en de mens is daar één van. Lees dit interview over ‘sterrenmensen’

Emeritus hoogleraar Ardy Sixkiller Clarke van de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

14
0
We lezen graag je reactie!x