Mens en Dier

Legendarische lokken: Is haar een zesde zintuig dat ons tegen gevaar beschermt?

Help mee door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er zijn mensen die geloven dat haar een soort verlengstuk van ons zenuwstelsel is. Voor indianen zou lang haar bijvoorbeeld – net als de snorharen van een kat – hebben gediend als een soort antenne.

Het Amerikaanse leger was in beide wereldoorlogen en de Vietnamoorlog naar verluidt op zoek naar getalenteerde verkenners die onopgemerkt conflictgebieden konden betreden. Vaak werden Choctaw of Navajo gerekruteerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De verkenners presteerden in het veld onder de maat, naar eigen zeggen omdat ze in het leger hun haar moesten laten knippen en daardoor de vijand niet meer konden ‘aanvoelen’. Ze konden niet langer terugvallen op een ‘zesde zintuig’. Ze konden de subtiele signalen niet langer opvangen.

Waarschuwing

De overheid zou tot de ontdekking zijn gekomen dat proefpersonen met lang haar beter presteerden dan verkenners met kort haar. Er werd gesuggereerd dat het lange haar mogelijk een verlengstuk van het zenuwstelsel was. Op dezelfde manier geven snorharen van een jagende kat informatie als het dier de prooi nadert. Het lange haar zou als een soort zesde zintuig dienen.

Volgens sceptici is er nooit bewijs gevonden dat haar meer is dan een verzameling dode cellen. Haren komen echter uit de huid en het haarzakje is een orgaan dat haar produceert. Haar is verbonden met receptoren in de huid die ons vertellen of het koud of warm is.

Als ons haar recht overeind gaat staan bij gevaar, is dat dan een reflex of een onbewuste waarneming die het haar beïnvloedt? Of geeft het haar ons een waarschuwing?

Simson

In de Bijbel vinden we een verhaal over Simson, een Nazireeër die zijn hoofdhaar niet mocht afscheren. Het was volgens de overleveringen een man met enorme fysieke kracht. Simson werd uiteindelijk verliefd op de Filistijnse Delila. Die vroeg Simson waarin zijn geweldige kracht schuilde en hoe hij overmeesterd kon worden.

Simson vertelde haar dat hij zijn kracht zou verliezen als zijn haar zou worden afgeschoren. Terwijl hij sliep riep Delila een man en liet hem de zeven haarlokken van Simsons hoofd afscheren, waarna hij door de Filistijnen werd overmeesterd en tot slaaf gemaakt.

Ziel

Voor veel indianenstammen is lang haar het symbool voor de fysieke manifestatie van gedachten. In veel culturen wordt het afscheren of knippen van haar gezien als een straf of vernedering. Ook worden aan haar magische eigenschappen toegeschreven. De Canadese Cree zien haar als verlengstuk van de ziel.

Boeddhisten houden hun haar kort of scheren hun hoofd helemaal kaal, als teken dat ze deel uitmaken van de spirituele gemeenschap. In veel culturen laten zowel mannen als vrouwen hun haar daarentegen lang groeien of is het zoals in het geval van Simson verboden om haar te laten knippen of moet het uit religieuze overwegingen worden bedekt.

[Ancient-origins]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ZED
ZED
8 jaren geleden

Daarom zijn meisjes gevoeliger dan jongens.

Roeland
Roeland
8 jaren geleden

Vrij vervelend… Ik ben van nature kaal…

andré
andré
8 jaren geleden

veel ” bewakings- ” mensen en militairen houden hun haar kort, zo “ontvangen” ze minder de emoties van de ander wat het gemakkelijker maakt hun werk te doen ?
(Er is natuurlijk ook een praktische kant)

Richard
Richard
8 jaren geleden

Ik scheer elke 4 weken mijn hoofdhaar. Dit noem ik een low budget kapsel.
Vroeger had ik haar tot aan mijn onderrug. Ik heb het kortgeknipt vanwege het gemak. Geen shampoo, niet meer kammen, geen kapperskosten, en ook heel belangrijk; geen haren meer in mijn mond tijdens het eten.
Trouwens, Shaolin monniken zijn ook kaal.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x