Buitenland

Dit zijn de geheime Poolse documenten die uw kijk op de Tweede Wereldoorlog voorgoed veranderen

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste historici schilderen president Franklin D. Roosevelt af als de voorstander van vrede en democratie die de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog moest betrekken om de fascistische agressie een halt toe te roepen.

Het blijkt echter dat Roosevelt en zijn regering in het geheim plannen smeedden om een oorlog uit te lokken in Europa.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Terwijl hij het Amerikaanse volk beloofde dat hij de VS niet zou betrekken bij de oorlog, deed hij er achter de schermen alles aan om het land mee te sleuren in een oorlog tegen Duitsland.

Het Duitse witboek

Toen de Duitsers op 1 september 1939 Polen binnenvielen, namen ze een grote hoeveelheid documenten van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken in beslag.

Dat gebeurde op het moment dat een Duitse SS-brigade onder leiding van Freiherr Von Kuensberg het centrum van Warschau bezette.

Toen de mannen van Von Kuensberg het Poolse ministerie binnenstormden, waren ambtenaren al bezig belastende documenten te verbranden.

Een aantal van de Poolse documenten werd in de VS gepubliceerd als ‘The German White Papers’ (het Duitse witboek).

Propaganda

Eén van de meest onthullende documenten in de verzameling is een geheim rapport dat op 12 januari 1939 is opgesteld door graaf Jerzy Potocki, de Poolse ambassadeur in de VS.

Graaf Potocki schreef dat het fascisme, Hitler en alles wat te maken had met het nationaalsocialisme steeds meer werden gehaat in de VS.

“Propaganda is grotendeels in handen van de Joden die bijna 100 procent van de media bezitten,” stelde Potocki.

“Hoewel deze propaganda extreem grof is en Duitsland helemaal zwart maakt – met name als het gaat om religieuze vervolging en concentratiekampen – is zij tegelijkertijd extreem effectief omdat het volk hier volledig onwetend is en niets weet over de situatie in Europa,” vervolgde de ambassadeur.

Opvallend

De meeste Amerikanen zien Hitler en het nationaalsocialisme als het grootste kwaad op aarde, klonk het.

De graaf merkte op dat emigranten uit Duitsland en Tsjechoslowakije in de VS een podium kregen en het vuurtje verder opstookten.

Wat Potocki vooral opvallend vond, was dat Sovjet-Rusland volledig werd genegeerd door de media.

En als Sovjet-Rusland werd genoemd, dan was het om te zeggen dat het land samenwerkte met de geallieerden, aldus Potocki.

Tweeledig

“Dankzij de slimme propaganda schaarde het Amerikaanse volk zich volledig achter het Rode Spanje,” zei hij.

“Deze propaganda, deze oorlogspsychose wordt doelbewust gecreëerd,” vervolgde hij. “Het Amerikaanse volk krijgt te horen dat de vrede in Europa in gevaar is en dat een oorlog onvermijdelijk is.”

Het volk krijgt ook te horen dat Amerika zich moet mengen in de strijd om de vrijheid en democratie te beschermen.

President Roosevelt was de eerste die zich uitsprak tegen het fascisme. Het doel daarvan was tweeledig: hij leidde op deze manier de aandacht af van binnenlandse problemen en door het creëren van een oorlogspsychose en het verspreiden van geruchten over een dreigende oorlog kon hij een omvangrijk bewapeningsprogramma rechtvaardigen, schreef de ambassadeur.

Voorbereiding op een oorlog

Graaf Potocki wist verder nog te melden dat ‘de haat tegen alles wat te maken had met het Duitse nationaalsocialisme werd aangewakkerd door Joodse intellectuelen, waaronder Bernard Baruch, gouverneur van New York Lehman, rechter van het Hooggerechtshof Felix Frankfurter, minister van Financiën Morgenthau en veel andere persoonlijke vrienden van Roosevelt’.

Op 16 januari 1939 bracht Potocki verslag uit aan het ministerie over een gesprek dat hij had gehad met de Amerikaanse ambassadeur William Bullitt.

Die had tegen hem gezegd dat de regering van Roosevelt een aantal doelen had gesteld, waaronder ‘voorbereiding op een oorlog op zee, op het land en in de lucht die 1250 miljoen dollar zou kosten’.

President Roosevelt had daarnaast bepaald dat de VS Frankrijk en Groot-Brittannië te hulp zou schieten in het geval er oorlog zou uitbreken.

Niet gelijk

Ook de Poolse ambassadeur in Frankrijk, Juliusz Lukasiewicz, sprak met Bullitt.

In een geheim rapport schreef hij dat ambassadeur Bullitt tegen hem had gezegd: “In geval van oorlog doen wij niet gelijk vanaf het begin mee, maar we zullen hem wel beëindigen.”

Op 7 maart 1939 merkte Potocki in een ander rapport op dat president Roosevelt overal waar hij kwam waarschuwde voor de gevaren van het nazisme en nazi-Duitsland.

De Europese democratieën moesten gered worden van het fascisme, aldus de president.

Manipuleren

Hij pleitte ervoor om grote sommen geld te stoppen in de marine en de luchtmacht.

“De pers weet het Amerikaanse volk op zo’n manier te manipuleren dat ze alles haten wat te maken heeft met totalitarisme en fascisme,” zei Potocki.

“Maar het is interessant dat de Sovjet-Unie in het geheel buiten beschouwing wordt gelaten,” voegde hij toe.

Uit de correspondentie blijkt dat de VS zich voorbereidde op een oorlog, en Frankrijk en Groot-Brittannië vanaf het begin zou steunen.

Authentiek

Er is inmiddels geen twijfel meer over mogelijk dat de documenten afkomstig van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken authentiek zijn.

De Amerikaanse historicus en schrijver Charles C. Tansill zei hierover: “Enkele maanden geleden heb ik een lang gesprek gevoerd met M. Lipsky, de Poolse ambassadeur in Berlijn in de jaren voor de oorlog, en hij verzekerde me dat de documenten in het Duitse witboek authentiek zijn.”

“Een extreem betrouwbare bron heeft mij verteld dat Potocki de authenticiteit van de documenten heeft bevestigd,” zei de Amerikaanse historicus en journalist William H. Charmberlain.

Historicus Harry Elmer Barnes merkte op: “Zowel professor Tansill als ik hebben onafhankelijk van elkaar de authenticiteit van deze documenten vastgesteld.”

Oorspronkelijke exemplaren

Edward Raczynski, tussen 1934 en 1945 de Poolse ambassadeur in Londen, schreef op 20 juni 1940 in zijn dagboek over de Poolse documenten:

De Duitsers hebben in april een witboek gepubliceerd met daarin documenten uit het archief van ons ministerie van Buitenlandse Zaken. De documenten zijn zonder meer authentiek en zo te zien hebben de Duitsers voor het grootste deel de oorspronkelijke exemplaren in handen gekregen en niet de kopieën.

De documenten en memoires van Juliusz Lukasiewicz werden in 1970 gepubliceerd in ‘Diplomat in Paris 1936-1939’ en bevestigden nogmaals de authenticiteit van de Poolse documenten.

De collectie werd samengesteld door Waclaw Jedrzejewicz, een voormalig Pools kabinetslid.

De authenticiteit van de geheime Poolse documenten is ook bevestigd door Tyler G. Kent, die tussen 1939 en 1940 werkzaam was op de Amerikaanse ambassade in Londen.

Internationale mediasensatie

Hij zei dat hij kopieën had gezien van Amerikaanse diplomatieke berichten die correspondeerden met de Poolse documenten.

De publicatie van de stukken groeide uit tot een internationale mediasensatie.

Amerikaanse kranten publiceerden er uitgebreid over, maar dat had niet het effect waar Duitsland op had gehoopt.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen claimden namelijk dat de documenten vervalst waren.

Voorgelogen

William Bullitt, de Amerikaanse ambassadeur die voorbij komt in de stukken, waste zijn handen in onschuld.

In die tijd had de overgrote meerderheid van het Amerikaanse volk nog vertrouwen in gekozen leiders.

Als de Poolse documenten authentiek waren, zou dat betekenen dat president Roosevelt het Amerikaanse volk had voorgelogen en dat de Duitse overheid de waarheid had gesproken.

Dat ging er bij het volk niet in.

[Paul Craig Roberts]

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Harry
Harry
4 jaren geleden

De corridor door Duitsland die Pruisen afsneed van Duitsland en de Duitse stad Danzig, waar Duitsland hele schappelijke voorstellen deed om dat probleem op te losssen met een Duitse corridor waren een levensverzekering voor de geallieerden voor het starten van een nieuwe oorlog. Als de zelfmoord van hitler wordt besproken wordt er altijd een deel van een speech afgespeeld, maar in zijn echte zelfmoord brief stond dat hij voorstellen deed voor oplossing Pools duits probleem, gecreëerd door de geallieerden die ze niet konden weigeren en dat hij nooit oorlog wilde met het eesten. Rusland was in die dagen een agressor die bezit nam van de Baltische staten en ook finland wilde inlijven. Toch zou hij alle middelen krijgen van de engelsen en Amerika om de oorlog te winnen en half Europa te bezetten. Had de oorlog in het westen niet voorkomen kunnen worden? http://www.renegadetribune.com/stalins-preparations-offensive-war-summer-1941-make-europe-soviet-communist-continent/

freddy
freddy
4 jaren geleden

“Hoewel deze propaganda extreem grof is en Duitsland helemaal zwart maakt – met name als het gaat om religieuze vervolging en concentratiekampen..
dat was zeker wat aan de hand was in duitsland. is dat niet van belang, dan?

Freba
Freba
4 jaren geleden

Het is zo bedroevend om te constateren dat wij nu in een tijd leven die feitelijk vele malen “erger” is dan toen. Het Zionistische Monster heeft zijn klauwen volledig om de Aarde gekruld. FF nog 3 Regeringen omver werpen (Iran, Noord-Korea en Cuba) en De Klus is geklaard. Sjalom

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x