Homepagina » Natuur en Milieu » Wetenschappers waarschuwen voor ongewoon koele zon. Staat ons een nieuwe ijstijd te wachten?
Wetenschappers waarschuwen voor ongewoon koele zon. Staat ons een nieuwe ijstijd te wachten?

Wetenschappers waarschuwen voor ongewoon koele zon. Staat ons een nieuwe ijstijd te wachten?

Uit een studie van de Universiteit van Californië – San Diego blijkt dat de zonneactiviteit de komende tijd drastisch zal afnemen waardoor de zon afkoelt.

In het boek The Dying Sun uit 1989 worden mensen gedwongen van de VS naar Mexico te migreren vanwege het koude weer als gevolg van een afkoelende zon.

Wetenschappers vrezen dat zoiets in de nabije toekomst realiteit kan worden. De vraag is of we überhaupt zijn voorbereid op een nieuwe ijstijd.

Nog kouder

De wetenschappers claimen dat de zon vanaf 2050 afkoelt en dat de zonneactiviteit afneemt. Dit gebeurde ook in de 17e eeuw, toen de rivier de Theems bevroor, en deze periode wordt ook wel het Maunderminimum genoemd.

Natuurkundige Dan Lubin en zijn collega’s bestudeerden deze periode en concludeerden dat het deze keer nog kouder gaat worden.

De zon wordt naar verwachting nog zwakker dan vorige keer. Dit keer zal het minimum zeven procent kouder zijn in vergelijking met eerdere periodes.

Ozonlaag

De wetenschappers hebben daarnaast gezegd dat de zon over een decennium mogelijk ook al enige tijd gaat afkoelen.

Als gevolg van zo’n minimum wordt de ozonlaag uitgedund, waardoor wind- en weerpatronen veranderen.

Volgende ijstijd

Lubin zei dat het niet overal kouder zal worden. Op sommige plekken zal het kwik zelfs stijgen, aldus de natuurkundige.

De vraag is of deze gebeurtenis zal leiden tot de volgende ijstijd waar iedereen het over heeft. Onderzoekers van de Northumbria University hebben geclaimd dat in 2021 een mini-ijstijd begint.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Astrophysical Journal Letters.

[IBTimes]


Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met anderen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Dat komt dan goed uit (als het klopt) voor ons allen, kunnen alle miljarden die uitgegeven worden tegen het broeikas-effect ergens anders (nuttiger) aan besteed worden.

  25 likes
  • Het broeikas-effect is essentieel voor onze overleving. Alleen door teveel CO2 in de atmosfeer wordt het te warm voor de ijskappen en het koraal. Dat overschot aan warmte zou wellicht gecompenseerd worden door een koelere zon (hoewel in het stuk ook wordt gesproken over plekken waar het juist warmer wordt…)

   De stoffen die vrijkomen bij het verbranden van fossiele brandstoffen zijn hoe dan ook ongezond. Dus lekker doorgaan met het zoeken naar alternatieven zonder uitstoot of gevaarlijk afval.

   2 likes
 2. de natuur regelt zichzelf , de mens de afbreuk … gelukkig zal de mens het nooit kunnen winnen van de natuur, wel de afbreuk van de mens, want wat zijn wij daar toch goed in geworden zeg…. en idd ja wat moeten we dan met dat broeikas effect geld dan naar toe ??

  12 likes
 3. Mini ijstijd?
  Ik trek vast een blik mammoeten open en ga in mijn vrieskist met mijn beren vellen tanga slip op gedroogd vlees kauwen.

  Een echt oermens is op alles voorbereid.

  8 likes
 4. Hmm dunnere ozonlaag door de lage activiteit.
  Dus een nieuwe rede voor de Roverheden om nog meer geld uit onze zakken te kloppen en er een hele hoax (lees door de overheid gemaakt nepnieuws) erom heen te draaien.

  5 likes
 5. De IBTimes maakt er een aardig spektakel van, de wetenschappers zelf niet:

  Thus, a main conclusion of the study is that “a future grand solar minimum could slow down but not stop global warming.”

  4 likes
 6. Deze kou heeft te maken met de mexicaanse-golfstroom of is men die olieramp nu al vergeten?

  1 likes
 7. Daarom moet kernenergie blijven bestaan. Men moet juist vele kleine kernenergiecentrales bouwen, zoals in onderzeeërs of vligkampschepen of zelfs nog kleiner, want bij extreme kou kunnen de transmissiekabels knappen en kunnen grote delen van de wereld niet van stroom worden voorzien.

  1 likes
 8. JP Morgan moet de in beslag genomen blauwdrukken van dhr Tesla vrijgeven.Dan hebben wij allen gratis energie..Zoveel je maar opkrijgt..

  1 likes
 9. Pffff gaan we weer…ijstijd.
  Mini-ijstijd ,ijstijd mij een zorg..Zolang het chocolade is

  0 likes
 10. Mijn buren niet? Omdat zij jaloers zijn op mijn hout kacheltje.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zon

Zon gaat in ‘lockdown’: Lage zonneactiviteit ‘doet temperaturen kelderen’

De zon gaat in ‘lockdown’. Het zonneminimum ...

zon

Hoe de zon vanaf eind april in 1 uur bijna alle coronavirussen doodt

Hitte-expert Arjan van Dijk van het RIVM ...