Mens en Dier

Duizenden kinderen krijgen medicatie tegen ADHD, een aandoening die mogelijk niet eens bestaat

Help mee door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste epidemieën zijn het gevolg van een besmettelijke ziekte. ADHD is niet besmettelijk en mogelijk geen echte aandoening, maar heeft toch de kenmerken van een epidemie. Dat meldt de Britse krant Independent.

Uit nieuwe gegevens blijkt dat het aantal voorschriften voor Ritalin en andere ADHD-medicatie in Groot-Brittannië in het afgelopen decennium is verdubbeld, van 359.100 in 2004 naar 922.200 afgelopen jaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In Amerika is ADHD kinderziekte nummer twee, na astma. De farmaceutische industrie verkoopt ieder jaar voor meer dan 8 miljard euro aan ADHD-medicatie. Toch is er nooit klinisch bewijs gevonden voor ADHD als ziekte.

Geen eenduidig patroon

Kinderpsychiater Sami Timimi zegt dat er geen bewijs is waaruit blijkt dat er een correlatie is tussen ADHD en een biologische of neurologische afwijking. De symptomen die ten grondslag liggen aan de diagnose ADHD, zoals hyperactiviteit, zijn volgens hem simpelweg een verzameling van gedragsvormen.

Elke psychiater die claimt dat bepaald gedrag wordt veroorzaakt door ADHD, zegt dus eigenlijk dat hyperactiviteit wordt veroorzaakt door een andere naam voor hyperactiviteit. Na 40 studies over hersenscans is er geen patroon in hersenactiviteit gevonden dat ADHD kan verklaren, aldus Timimi. De diagnose is met andere woorden eenvoudigweg een label dat op bepaald gedrag wordt geplakt.

Matthew Smith van de Universiteit van Strathclyde in Schotland gaat nog een stap verder. We gaan inmiddels zo ver dat zelfs ondeugendheid wordt gezien als een mentale aandoening die medicatie vereist. “Alle soorten kinderen die gewoon dagdromen of niet opletten, kunnen nu worden gediagnosticeerd met ADHD en medicijnen krijgen,” aldus Smith.

Alles wat ouders niet leuk vinden aan kinderen

Time citeerde een psycholoog die de symptomen van ADHD omschreef als: ‘alles wat ouders niet leuk vinden aan kinderen’. Het populairste middel dat wordt voorgeschreven bij ADHD is Ritalin, maar ouders hebben vaak geen idee wat het met hun kind doet.

Professor Tim Kendall, die richtlijnen voor ADHD hielp opstellen, zei: “Als je een jaar lang Ritalin slikt groei je minder hard. Ik denk dat er ook bewijs is dat het middel zelfbeschadiging in de hand werkt. We hebben geen enkel bewijs dat Ritalin iets doet aan de problemen die worden geassocieerd met ADHD.”

Mensen die zich sceptisch uitlaten over ADHD krijgen vaak te horen dat ‘Ritalin werkt’. En dat doet het ook. Ritalin werkt hetzelfde als speed of cocaïne. Het zorgt voor een ‘psychologische tunnelvisie’: je gaat helemaal op in wat je doet. Om dezelfde reden kauwden arbeiders in Zuid-Amerika cocabladeren en slikken feestgangers drugs, aldus Timimi. Smith voegde toe: “Als we allemaal steroïden nemen, zijn we stuk voor stuk beter in atletiek, maar daar is niemand voorstander van.”

Culturele barometer

Timimi ziet ADHD als een ‘culturele barometer’ van de manier waarop een samenleving naar kinderen kijkt. We denken dat we steeds toleranter zijn richting kinderen, maar het toenemende medicatiegebruik laat juist een tegenovergestelde trend zien.

“In sommige culturen krijgen kinderen onvoorwaardelijke liefde,” zei hij. “In het Westen hebben we een meer prestatiegerichte oriëntatie, waarbij kinderen worden afgerekend op hun prestaties.” Deze benadering wordt nu richting het Oosten geëxporteerd: een medische ‘oplossing’ voor kinderen die de toenemende druk niet aankunnen.

Een land als Finland doet daar niet aan mee. Je hoeft als kind pas op je zevende naar school en ADHD komt er bijna niet voor. De aandoening wordt er behandeld met gedragstherapie, zonder medicijnen. In Finland, Europa’s nummer één, geven leraren minder les en krijgen leerlingen minder les.

Boekentip: Concentr8

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Eigenwijs
Eigenwijs
8 jaren geleden

Laten we een voorbeeld nemen aan Finland ! Kinderen worden steeds meer “uitgeperst”. Prestaties en nog eens prestaties, daar draait ’t om. Het beste zou zijn : ’s Morgens hard werken met rekenen, taal en kennisvakken en ’s middags tijd voor tekenen, handvaardigheid, gym, drama i.p.v. die handelingsplannen die je worden opgelegd door de inspectie. Een zogenaamd adhd kind laat je zo nu en dan een rondje om de gymzaal rennen, een boodschap doen naar een collega, enz. Ik heb ouders altijd ontraden om die troep te laten innemen omdat je niet weet hoe de werking is op langere termijn.
Ik kon het niet meer uithouden in het keurslijf van het onderwijs; mijn intuïtie was compleet verdwenen.
Blij dat ik gestopt ben !

Veen Maas
Veen Maas
2 maanden geleden

ADHS Medicatie is niks anders bedoeld dan onderdrukkingsmiddel dan kinderen en volwassenen met teveel energie tot gehoorzame apatische slaven te maken voor het systeem. Rot toch op met die gifzooi!

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x