Buitenland

“Associatieverdrag met Oekraïne alleen goed voor rijken en grote multinationals”

Help mee door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Woensdag stemt Nederland over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Handel is het belangrijkste onderdeel van het akkoord, maar het politieke gedeelte weegt net zo zwaar.

Het associatieverdrag ondermijnt de opbouw van de economie van het land. Het is vooral voordelig voor de rijken en de grote multinationals. Dat stelt Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP). “Wie met droge ogen durft te beweren dat het associatieverdrag goed is voor de Oekraïense economie, bedriegt niet alleen zichzelf, maar vooral de Oekraïense burger.”

Olie en gas

“Dit akkoord is een neoliberaal verdrag dat de Oekraïense economie vooral zal schaden,” betoogt hij. Wat exportquota betreft is het verdrag duidelijk in het voordeel van de EU. Daarnaast vervallen de voordelige handelstarieven in de handel met Rusland voor Oekraïne. Dat komt de politieke situatie en stabiliteit in het oosten van het land zeker niet ten goede.

Als gevolg van het verdrag krijgen de grote multinationals onbeperkt toegang tot olie en gas in het land, aldus Van Bommel. Hierdoor verliest Oekraïne niet alleen de zeggenschap over zijn grondstoffen, maar bestaat er ook een risico dat een deel van de investeerders het associatieverdrag slechts gebruikt om geld wit te wassen vanuit onder meer Cyprus, een belastingparadijs dat de grootste ‘investeerder’ in Oekraïne is.

Kortste eind

Oleksiy Pavlenko, de Oekraïense minister van Landbouw, wil zo snel mogelijk landbouwgrond verkopen aan buitenlandse investeerders. Er dreigt zo een opkooprace te ontstaan tussen Oekraïense oligarchen en rijke buitenlandse investeerders die azen op de kostbare ‘zwarte aarde’ die het land rijk is.

De Oekraïense boeren en ondernemers trekken steeds aan het kortste eind terwijl de rijke multinationals zich Oekraïne met geld en macht toe-eigenen, besluit Van Bommel.

[Refdag]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise49
Elise49
6 jaren geleden

Logische redenering: handel draait altijd op de eerste plaats om geld. Mensenrechten/leven is een andere dimensie. Zijn elkaars tegenpolen.
Aangezien het geld niet meer terugkomt in het land door huidig financieel wereld systeem zullen de gewone mensen er niks aan hebben.
Gisteren een gesprekje gezien met vrouw uit Oekraïne, die wilde dat de middenstand daar zou komen door het verdrag. Die komt dus niet, want bij ons is die middenstand al weg aan het vagen.
De gewone man/vrouw van de hele wereld moet beseffen dat het systeem ons aan het overnemen zijn. Van element hout(al het levende/zonlicht) door element oerijzer(technologie/kunstlicht). Een aardbei smaakt beter door zonlicht en is daardoor gezonder aan voedingsstoffen(rijping). Een aardbei op kunstlicht smaakt zuur en is niet gezond. Zo moet je het huidig systeem zien.

trackback
Eindtijdberichten en ander opmerkelijke nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
onbekend
onbekend
6 jaren geleden

Ziet Rusland graag vrachtwagens met verborgen raketten Oekraïne binnenrijden?

loeky123
loeky123
6 jaren geleden

ja is voor Meer problemen met Ruslan.
en dat wil de elite, wapens leveren en meer schulden
nee is vele miljarden naar Ukraine

zonder dit verdrag kunnen we ook handel doen met Ukraine
de regels aan passen en klaar

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x