Buitenland

Duurzame energie boomt: Uruguay opent eerste zonnecentrale

Help ons door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Uruguay is de eerste zonnecentrale geopend. De centrale kreeg de naam Asahi, Japans voor ochtendzon. Japan schonk 5,4 miljoen euro voor deze centrale, en voor een andere in de zuidelijke stad Minas.

De eerste zonnecentrale van Uruguay is in het noordelijke departement Salto gebouwd. Het vermogen van de centrale is 0,5 megawatt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het gaat om een proefproject. Met Asahi wil Uruguay de technologie leren kennen, het personeel opleiden en kijken wat de gevolgen zijn voor het elektriciteitsnet, aldus de nationale directeur van Energie Ramón Méndez.

Afhankelijkheid

In een volgende fase zal de Uruguayaanse overheid een oproep doen om tot vier nieuwe zonnecentrales te bouwen. Het is de bedoeling dat ze elk een vermogen van 50 megawatt hebben.

In Nicaragua werd eind februari een zonnecentrale met een vermogen van 1,38 megawatt geopend. De centrale kwam er ook door een donatie van Japan. Tegen 2026 moet de Nicaraguaanse elektriciteit volledig uit duurzame bronnen bestaan.

Nicaragua beleeft een ware boom van duurzame energie waardoor de afhankelijkheid van olie aanzienlijk is gedaald. In 2005 kwam 90 procent van de Nicaraguaanse elektriciteit nog van fossiele brandstoffen, in 2012 waren de duurzame energiebronnen al goed voor 41 procent. De factuur voor de invoer van olie is met 176 miljoen euro gedaald. Door de steun van Duitsland en Japan zal die factuur nog kleiner worden.

Spectaculair

De twaalf grootste steden van Nicaragua sloten afgelopen maand een akkoord met het Spaanse bedrijf Biomasa Investment Nicaragua (Binicsa), dat de komende twee jaar 116 miljoen euro zal investeren om biogas uit afval te kunnen winnen.

“In een land waar de helft van de bevolking in armoede leeft, is de boom van duurzame energie niet alleen spectaculair maar ook van strategisch belang,” zei ondernemer César Zamora. “Wanneer je ieder jaar meer dan 150 miljoen euro uitspaart bij de aankoop van brandstof, kun je die middelen investeren in sociale projecten. Dat zwengelt de lokale economie aan en je schept banen.”

Met de steun van Brazilië, Japan, Duitsland en Venezuela wordt in het land in de periode 2012-2017 bijna 1,5 miljard euro geïnvesteerd in waterkracht-, geothermische, zonne- en windenergie.

Bron: Ipsnews.be Foto: La Prensa

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting wolf
Hunting wolf
11 jaren geleden

Kijk om je heen alles is energie. Gebruik die energie, en boren en graven als mollen blijkt overbodig.En voor moeder aarde is het een “streling”…….

pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

dit is nu echt de cosmos en moeder gaya nog een trap nageven,of te wel totaal onzinnige verspilling,en verruwing! van alles wat zuiver en schoon is.maar dat schijnt normaal te zijn bij de mensheid eerst over de olie boeg en nu bio en zonnepanelen boeg,gewoon om te janken.

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

[quote name=”pietje bell”]dit is nu echt de cosmos en moeder gaya nog een trap nageven,of te wel totaal onzinnige verspilling,en verruwing! van alles wat zuiver en schoon is.maar dat schijnt normaal te zijn bij de mensheid eerst over de olie boeg en nu bio en zonnepanelen boeg,gewoon om te janken.[/quote]

Ah, jij gebruikt geen energie? Alleen de laptop bij de buurman? 😛

Miegie
Miegie
11 jaren geleden

[quote name=”Aurelia”][quote name=”pietje bell”]dit is nu echt de cosmos en moeder gaya nog een trap nageven,of te wel totaal onzinnige verspilling,en verruwing! van alles wat zuiver en schoon is.maar dat schijnt normaal te zijn bij de mensheid eerst over de olie boeg en nu bio en zonnepanelen boeg,gewoon om te janken.[/quote]

Ah, jij gebruikt geen energie? Alleen de laptop bij de buurman? :P[/quote]
Ik geloof dat Aurelia zwéért bij Rooksignalen…

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x