Paranormaal

Eén op de tien Nederlanders hoort stemmen in het hoofd

Help door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aanstaande woensdag komen mensen die stemmen in hun hoofd horen bijeen in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Daar houdt Weerklank, een stichting die zich richt op volwassenen en kinderen met bijzondere zintuiglijke ervaringen, een informatieavond over en voor ‘stemmenhoorders’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Winston Churchill, Charles Dickens en acteur Anthony Hopkins kwamen er allemaal vooruit. Ze hoorden of horen stemmen. Het komt vaak voor bij mensen, aldus Weerklank.

“Ongeveer een tiende van de bevolking heeft er wel eens mee te maken,” legt voorzitter Erica van den Akker uit in een interview met ANP. “Herkenbaar is misschien dat je denkt dat je partner iets tegen je zegt. Maar bij 2 tot 4 procent wordt het sociale leven helemaal ontregeld. Sommigen horen heel veel stemmen, wel 50, en dat gaat de hele dag door.”

Stigmatiserend

“Vaak verwoorden de stemmen iets over de persoon zelf, dus dat kan heel verschillend zijn,” gaat ze verder. “Er zijn wel overeekomsten. Veel stemmen hebben kritiek of geven opdrachten. Het kunnen stemmen zijn van mensen uit de omgeving, maar ook onbekende. Soms zijn het geen stemmen. Je hoort de telefoon overgaan, maar niemand die belt. Of de deurbel klinkt, maar er staat niemand op de stoep.”

“Ik kijk graag naar politieseries en vaak denk ik na 3 minuten al: ja hoor, daar heb je weer de schizofrene moordenaar die stemmen hoort. Erg stigmatiserend,” zegt Van den Akker. “Het gebeurt natuurlijk wel dat het zo belastend wordt dat iemand een delict kán begaan. Maar de werkelijkheid is anders. Het gaat veelal om kwetsbare mensen. Ze kunnen nauwelijks een gesprek voeren omdat ze al zo veel horen. Ze worden bang en raken in een sociaal isolement.”

Heropvoeden

Van den Akker geeft te kennen dat Weerklank niet precies weet waar de stemmen vandaan komen. “Je kunt ze met medicijnen wel onderdrukken, maar dat lost het probleem niet op,” licht ze toe. “Anderen zeggen: je moet ze negeren. Wij leren mensen ermee om te gaan. Het klinkt wat zweverig, maar je kunt de stemmen heropvoeden.”

Ze heeft een cliënt die de stem hoort van een vegetarische boeddhist en een iemand die fastfood wil. Zelf houdt hij meer van de Hollandse pot. De man heeft afspraken met zijn stemmen gemaakt. Zo eet hij de ene dag vegetarisch, de andere dag een hamburger en de dag erop stamppot.

Bron: ANP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
365Y
365Y
11 jaren geleden

Stemmen horen heeft met onregelende leef energie te maken en komt doordat deze mens zich niet serieus genomen voelt, dan zijn er genoeg innerlijke stemmen die dat graag even willen bevestigen . Een mens kan vele stoffelijk georienteerde geestelijke gidsen wakker schudden die door jouw beleving met jezelf en door externe (door andere mensen geschapen) warrige overtuigingen worden gevoed.

Plien
Plien
11 jaren geleden

De stem in mijn hoofd wil altijd opdrachten geven zoals, doe de afwas doe de badkamer soppen doe de ramen zemen doe boodschappen enz enz. Ik zeg dan doe ff lekker zelf.

Andries
Andries
11 jaren geleden

Een van mijn beste vrienden hoort stemmen. Hij is tevens een van de meest intelligente personen die ik ken. Het is een heel vervelend iets om mee te leven. Over de oorzaken weet ik niet veel. Maar ik weet wel dat de medicijnen die hij toegediend heeft gekregen zijn lichaam en karakter geen goed hebben gedaan. Psychiaters zijn gewetenloze pillenschuivers gebleken, en het enige wat ze met hem hebben bereikt is dat hij helemaal is afgevlakt qua emoties. Maar de stemmen zijn er nog steeds. Daartegen heeft al die chemische rotzooi helemaal niks geholpen. En ook niet alle mooie verhaaltjes van doktoren. Maar goed, een behandeling ontwikkelen die mensen psychisch sterker maakt zodat ze ermee kunnen leven levert waarschijnlijk minder geld op.

Kalki
Kalki
11 jaren geleden

Ik hoorde een stem “Teleporteer je er door heen”; ik ben nog nergens doorheen geteleporteerd.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x