CoronaMens en Dier

‘Eerherstel voor Rob Elens’: voorschrijven coronamedicatie was niet in strijd met professionele standaard

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

Huisarts Rob Elens schreef op 20 januari en 2 februari 2021 ivermectine en op 8 februari 2021 hydroxychloroquine off-label voor aan een patiënt in het kader van de behandeling van COVID-19. De gezondheidsinspectie IGJ diende daarover een klacht in.

Het Centraal Tuchtcollege heeft nu geoordeeld dat de huisarts hiermee niet heeft gehandeld in strijd met de professionele standaard.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het college wijst erop dat er op het moment van het verweten handelen nog geen richtlijn was met betrekking tot het toestaan dan wel afwijzen van off-label gebruik van ivermectine en hydroxychloroquine bij de behandeling van COVID-19.

Was toegestaan

Er waren wel protocollen en standaarden in ontwikkeling, maar de tot op dat moment beschikbare studies waren deels nog niet gepeerreviewed, waren gebaseerd op te beperkte aantallen patiënten of methodologisch te beperkt om te gelden als wetenschappelijke consensus, oordeelt het college.

Het was Elens dus toegestaan op 20 januari en 2 februari 2021 ivermectine en op 8 februari 2021 hydroxychloroquine off-label voor te schrijven ter behandeling van COVID-19, mits hij daarover overleg had gevoerd met een apotheker, zoals bedoeld in artikel 68 van de Geneesmiddelenwet, benadrukt het college.

Het komt tot het oordeel dat de huisarts niet heeft gehandeld in strijd met artikel 68 van de Geneesmiddelenwet.

elens

Goed nieuws

Eerder kreeg Elens van het Regionaal Tuchtcollege de maatregel van een berisping opgelegd. Die beslissing is vernietigd en de maatregel van berisping met aantekening in het BIG-register is komen te vervallen. Het Centraal Tuchtcollege heeft de berisping afgezwakt naar een waarschuwing.

De beslissing zal worden bekendgemaakt in de Nederlandse Staatscourant, en zal worden aangeboden aan het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht, Gezondheidszorg Jurisprudentie, Medisch Contact en het ledenblad van de beroepsorganisatie LHV met het verzoek tot plaatsing.

“Goed nieuws. Eerherstel voor Elens,” reageert medisch adviseur Wendy Mittemeijer. Frans Nijhof voegt toe: “Niet vergeten dat Elens door een hel is gegaan.”

Hebben Hugo de Jonge en Attje Kuiken al gereageerd?

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 161 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

91 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rotterdammer
Rotterdammer
2 maanden geleden

Mocht het na de genoemde data en de daarna in werking getreden voorschriften dan niet meer worden voorgeschreven ondanks dat de behandeling succesvol was gebleken?

jessie nameles
jessie nameles
2 maanden geleden

mooi, deze man en veel andere dokters hielden hun rug recht en krijgen na jaren intimidatie van VWZ gelijk…dit is pas het begin!!! de beerput is open en 1 voor 1 zullen instanties verantwoordelijkheid moeten nemen !!!!! en de gevolgen voor wat ZE AANGERICHT HEBBEN !!!!

Anne Schotanus.
Anne Schotanus.
2 maanden geleden

Dan moet de opgelegde boetes ook terug betaald worden aan Elens.

sue's knowledge
sue's knowledge
2 maanden geleden

ik noem dit geen eerherstel, hij heeft een waarschuwing gekregen!

Back to top button
91
0
We lezen graag je reactie!x