Buitenland

Het einde van Macron: partij brokkelt af terwijl parlementsleden opstappen. ‘Geen weg meer terug’

Help door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Franse president Emmanuel Macron ziet zich geconfronteerd met misschien wel zijn grootste crisis tot nu toe. Diverse parlementsleden zijn uit zijn partij gestapt en zijn populariteit blijft kelderen.

Terwijl de lokale verkiezingen voor de deur staan, stapt de ene na de andere partijgenoot op.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zijn partij La République en Marche (LREM) heeft nu nog 300 leden in de Nationale Vergadering. Dat waren er eerst nog 314.

Geen weg meer terug

Macron heeft er 289 nodig om de absolute meerderheid te behouden in het Franse lagerhuis.

Daarnaast blijft zijn populariteit verder dalen. Uit recente peilingen blijkt dat de president kan rekenen op de steun van slechts een derde van de bevolking.

Marine Le Pen en haar rechtse Rassemblement National stevenen af op grote winst.

Frédérique Tuffnell uit Charente-Maritime stapte vorige week uit LREM. Zij riep dat het omslagpunt voor haar is bereikt en er geen weg meer terug is.

Veel afvalligen

Tuffnell is één van de vele politici die zich kritisch hebben uitgesproken over de manier waarop Macrons regering een radicale hervorming van het pensioenstelsel probeert door te drukken.

De hervormingen hebben in de afgelopen weken geleid tot grootschalige betogingen in Frankrijk.

Matthieu Orphelin was één van de eerste parlementsleden die de regeringspartij verliet.

Hij zei: “Er zijn veel afvalligen.”

Donkere wolken

“We wilden ons goed gedragen omdat we geen problemen wilden veroorzaken voor de overheid,” zei Orphelin.

“Maar vandaag de dag zijn er veel parlementsleden die deze rol niet langer op zich willen nemen,” voegde hij toe.

Macron heeft nu nog het voordeel dat LREM kan rekenen op de steun van de kleinere partij Modem van François Bayrou.

Dat neemt niet weg dat donkere wolken zich samenpakken boven de Franse leider en LREM.

Haten

“Er is een stroming binnen de partij die het allemaal veel te ver vindt gaan,” reageerde politiek wetenschapper Vincent Martigny.

“Zij dachten dat Macron stond voor continuïteit, maar dat is helemaal niet het geval,” zei hij.

Bruno Bonnell, een parlementslid uit Villeurbanne nabij Lyon, zei dat mensen Macron ‘letterlijk haten’.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Exegese
Exegese
4 jaren geleden

Macron staat op omvallen, reden hiervoor is radicale hervormingen in het pensioenstelsel. Al moet je in Nederland blijven werken tot je negentigste, ze blijven gewoon op dat geteisem stemmen. Onvoorstelbaar die Nederlanders !

hadjemaar
hadjemaar
4 jaren geleden

Kan niet snel genoeg achter de rug zijn?

wolfje
wolfje
4 jaren geleden

Het ene volk laat zich geen oor aannaaien en het andere volk staat graag gebukt. Verscheidenheid alom in de EU.

Elise
Elise
4 jaren geleden

Vraag is natuurlijk: Hoe gaat dit verder? Stel rechts wint, wat gaat er dan veranderen aan het systeem/stelsel? Die vraag moet je hier ook stellen. Maakt eigenlijk niet uit wie er “wint”.
Ze zijn hier al bezig om het belastingstelsel te veranderen. Vraag bij mij is: Hoe komt het er dan uit te zien en wat voor voordelen hebben de mensen die onderaan hangen? Nu is het zo, dat als je 1 stap vooruit wil zetten er 3 stappen op achteruit gaat.(door belasting/regelgeving)
Ik ben er niet voor, dat iedereen een basisinkomen ontvangt. Is niet uitvoerbaar en waarom zouden miljonairs een uitkering erbij moeten hebben? Dan erbij zal er weer iets zijn, waardoor je vrijheid weer meer beperkt wordt.
Van mij mag die kostendelersnorm afgeschaft gaan worden. Hoe is het mogelijk dat een hoofdkostwinner(diegene die de huur moet betalen/jouw handtekening enz.) gekort wordt op zijn/haar uitkering(die van mij heet toch echt alleenstaande bijstandsuitkering(ongeveer 1100 euro/met subsidies)? Dan kun je toch zelf niet meer de huur betalen? Iemand die alleen woont heeft met deze regelgeving niet te maken en is dus beter af.(je wordt per kind 264 euro gekort en denk bv ook aan de huursubsidie die vervalt, dus 1 kind moet al zo’n 500 euro ophoesten voor de overheid en daar zit niet eens geld bij voor eten/kostgeld) Volgens mij is dit ook nog illegaal.(iemand uit de advocaten wereld zegt dit ook). Ik heb toch het recht om te kunnen leven! En mijn kinderen hebben toch het recht om iets op te kunnen bouwen?
Er zijn hele rapporten gemaakt over dit fenomeen, dat het niet werkt. Waarom ermee doorgaan? De stress die het gezin heeft zorgt weer voor veel zorgkosten. Kinderen gaan zo ook weer de armoede in enz. Hier kun je echt niet meer over gelijke kansen spreken. Ook verder studeren is eigenlijk niet mogelijk, want ben je 23 jaar, dan mag je ook niks meer bijverdienen. Ben je jonger en aan het studeren, dan mag je iets bijverdienen. Vooral kinderen(laatbloeiers) die op laag niveau zijn begonnen en toch kunnen doorstuderen qua inzet, die zijn hier de dupe van. Zoals die van mij. Op kader begonnen, nu hbo.
Werken voor mij is geen optie, want ik ben ziek. Dus ik zie geen uitweg meer. Ja, de kinderen de deur uit zetten, maar of dat voor hen goed/betaalbaar is?
Dan erbij zorgt deze regeling ervoor, dat je als arme geen mensen, die tijdelijk onderdak nodig hebben kunt opvangen. Dus als de overheid roept, dat we samen elkaar moeten helpen, dan zijn dat toch gewoon loze woorden?
En dan hebben we ook nog het pensioen. Hoe gaat dat er uit zien? Doorwerken tot je 70ste? Vele gaan die leeftijd niet eens halen. Te hoge werkdruk/werken voor 3 man, 24 uur klaar staan, te weinig verdienen. En dan hebben we het niet eens over de angstcultuur, die in veel branches/beroep groepen/uitkeringsbehoeftigen heerst.
De kleine bedrijfjes: gaan gewoon naar de klote, omdat men van 1 euro 80 cent moet afstaan. En andere flut belastingen moet betalen. vb. Ik ken iemand met een eigen bedrijfje, verhandelt haar spullen in dozen van de appie. Maar moet wel milieubelasting betalen over die dozen. Is toch van de zotte?
En zo zullen er wel meer dingen aan de hand zijn, maar kan hier niet alles benomen of ik weet er nog niks van/niet en hore gekomen.
Al vele kabinetten roepen, na het zuur komt het zoet, nou ik zie dat het alleen zuurder en zuurder en zuurder is geworden.
Ik wil nu wel eens het zoet proeven. Heb nog maar efkes(kans is groot dat de ziekte(agressieve) terugkomt/uitzaait) en wil dat graag in kwaliteit afronden. Zou voor mij al fijn zijn, als ik weet dat mijn kinderen fatsoenlijk gesettled zijn. Een dagje weg zou mijn leven nog leuk maken. enz.
Is dat nou teveel gevraagd?
Vertel mijn verhaal en heb al verschijnende malen te horen gekregen: wees blij dat je hier woont en niet in India bv. Das toch gewoon appels met peren vergelijken. Ik leef hier. Waar met de dag zoveel miljonairs bijkomen en steeds meer mensen in armoede terecht komen. Als we zo doorgaan, dan hebben we hier hetzelfde als in India. Je wordt niet eens serieus meer genomen, hoe erg is dat dan wel niet? Dat vind ik van alles het ergste!

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x