Homepagina » Buitenland » En ja hoor, Zweden ‘lijkt groepsimmuniteit te hebben bereikt’
zweden
Foto: Café in Gamla Stan, Stockholm (Øyvind Holmstad CC BY-SA 4.0)

En ja hoor, Zweden ‘lijkt groepsimmuniteit te hebben bereikt’

Zweden heeft de pleister in één keer losgetrokken en inwoners van het land pakken nu het gewone leven weer op. Slechts een fractie van de Zweden die zich laten testen op corona heeft het virus, wat erop lijkt te wijzen dat ze groepsimmuniteit hebben bereikt. Het aantal positieve testen bedraagt nog slechts 1,3 procent.

Zweden heeft nu nog minder doden per miljoen inwoners dan landen die het Zweedse coronabeleid eerder bekritiseerden. “De Zweedse strategie lijkt steeds meer vruchten af te werpen,” zei Sky News-presentator James Morrow.

De Financial Times schrijft dat het aantal coronagevallen in vrijwel alle Europese landen stijgt, behalve in Zweden. Daar keldert het aantal al de hele zomer. In vergelijking met de piek eind juni ligt het aantal besmettingen nu 90 procent lager.

De immuniteit werkt in Zweden als een soort rem, verklaarde de Zweedse coronastrateeg Anders Tegnell. Die immuniteit is deels verantwoordelijk voor de scherpe afname van het aantal Zweedse gevallen, zei hij.

Het is alsof je een hamer gebruikt om een vlieg te doden

In Zweden nemen niet de politici, maar de gezondheidsautoriteiten de belangrijke besluiten. In dit geval was Tegnell degene die de knoop moest doorhakken. Hij luisterde wel naar de wetenschappers en het volk.

De Zweedse epidemioloog heeft een hekel aan lockdowns. “Het is alsof je een hamer gebruikt om een vlieg te doden,” zei hij. Tegnell koos voor een strategie die jaren kan werken, terwijl de rest van Europa strenge maatregelen nam, die maatregelen vervolgens versoepelde en de versoepelingen weer terugdraaide.

“Je kunt scholen en restaurants niet blijven openen en sluiten. Dat zal uitlopen op een ramp. Je kunt dat één of twee keer doen, maar dan zullen mensen het zat zijn.”

Toen Europa in alle haast in lockdown ging, zei Tegnell dat het leek ‘alsof de wereld gek was geworden’. En hij blijft tegen de stroom in zwemmen. De epidemioloog waarschuwt namelijk dat een vaccin – als en wanneer het er komt – geen ‘wondermiddel’ zal zijn.

5 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise
Elise
1 jaar geleden

Ik ben jaloers op Zweden. Hadden wij maar beleidsmakers met verstand.

Ab normaal
Ab normaal
1 jaar geleden

Gewoon doorgaan volk bezig houden!
Tot vaccineren,allemaal!!!

Hein
Hein
1 jaar geleden

We worden gewoon steeds meer tot slaaf gemaakt.

GEEN Schaap
GEEN Schaap
1 jaar geleden

Hier blijven de media de bevolking bang maken en in angst laten leven met het aantal besmettingen, terwijl het sterftecijfer al 3 maanden bijna nihil is. De lockdown zorgde voor een lagere piek die langer duurde, dan dat er geen lockdown was geweest. Feit dus dat de Zweedse aanpak de beste was.

x

Check Also

van houwelingen

Pepijn van Houwelingen: ‘Dit stopt pas als wij, als Nederlanders, zeggen: genoeg is genoeg’

De oversterfte is op dit moment, met ...

grond

PVV-senator somt grondwetschendingen op: ‘De constitutie is onder dit kabinet een vod geworden’

Minister Hugo de Jonge is bij de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

39
0
We lezen graag je reactie!x