Buitenland

EU-Inquisitie start proces tegen X: ‘Dit is ronduit griezelig’

Help ons door deze info met iedereen op je socials te delen!

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar X waarin onder meer bekeken gaat worden of het platform, voorheen Twitter, genoeg doet om ‘desinformatie’ tegen te gaan.

Ook wordt gekeken naar de blauwe vinkjes, het verificatiesysteem van X. De NOS schrijft daarover dat die voor de overname door Elon Musk voorbehouden waren aan bijvoorbeeld politici, sporters, filmsterren en journalisten, en dienden als teken dat het account ‘authentiek’ was.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Musk heeft er een abonnement aan gekoppeld en tegenwoordig worden accounts met blauwe vinkjes steeds vaker in verband gebracht met onjuiste informatie, klaagt de NOS.

Eén keer raden wat eruit gaat komen

“NOS laat doorschemeren dat blauwe vinkjes eigenlijk weer voorbehouden moeten blijven aan ‘politici, sporters, filmsterren en journalisten’ omdat dat vroeger gewoon nog betekende dat die altijd gelijk hadden,” constateert jurist Sietske Bergsma. “Busted (terwijl het in werkelijkheid gaat over de authenticiteit van persoonsgegevens).”

“EU-Inquisitie start proces tegen X,” zegt wetenschapper Ferdinand Meeus. “Het gaat over vrije meningsuiting of ‘de meningen goedgekeurd door de EU’.”

“Eén keer raden wat eruit gaat komen,” reageert moleculair bioloog Peter Borger op het onderzoek. “Het antwoord staat al vast, namelijk, zoals bij elke pseudoscience.” Hij vraagt zich af waarom ze überhaupt nog onderzoek gaan doen als het antwoord al vast staat.

Democratie loopt groot gevaar

De nieuwe Digitale Diensten Wet (DSA) maakt het mogelijk om het onderzoek te doen. Deze wet werd vorig jaar ingevoerd en bepaalt dat sociale media genoeg moeten doen tegen onder meer de verspreiding van ‘ongewenste berichten’.

Arts Jona Walk zegt daarover: “Wanneer de overheid mag beslissen wat ‘juiste’ en ‘onjuiste’ informatie is, en welke ‘ongewenste berichten’ moeten worden verwijderd, loopt de democratie groot gevaar.”

Ze is benieuwd hoe dit zich gaat uitspelen. Frankrijk heeft eerder al laten zien dat ze bereid zijn extreem repressieve maatregelen te nemen in dit soort situaties: zij blokkeerde Rumble geheel toen het platform weigerde namens de overheid te censureren, merkt Walk op.

Pure hypocrisie

“Dit is ronduit griezelig,” zegt professor Tijl De Bie over de procedure die de Europese Commissie heeft opgestart. ‘Desinformatie’ valt fundamenteel niet objectief te definiëren, en kan de Commissie dus niet bestrijden zonder een Ministerie van Waarheid te worden, benadrukt hij. “Het is pure hypocrisie.”

In de procedure wordt dan ook nergens duidelijk gemaakt met welke ‘desinformatie’ X niet correct zou omgaan, laat staan waarom dat ‘desinformatie’ zou zijn.

“Het gaat volgens onze politici in de Commissie om informatie die u ertoe zou kunnen brengen om ‘foute’ dingen te denken en te zeggen, en godbetert, op ‘foute’ (lees: andere) mensen te willen stemmen. Als dat niet tot ongerustheid noopt, dan weet ik het niet meer,” schrijft professor De Bie.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 155 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

74 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
4 maanden geleden

LOL, Ik moet er om lachen.
Ze maken zich druk om vinkjes i.p.v. van het voorkomen van oorlog ofdat 3/4 van de wereld ons gaat negeren.

—————————————————————————————–

Nu haat het moeilijk worden voor Hugo de Jonge, Ernst Kuipers & co & MSN Journalisten:

Karl Lauterbach ist ein Massenmörder (Audiokommentar)
https://www.youtube.com/watch?v=6nfNia3uSSY

Paul Brandenburg

https://media.paulbrandenburg.com/texte/karl-lauterbach-ist-ein-massenmoerder

AANRADER OM LUISTEREN!

Jef
Jef
4 maanden geleden

Het zoveelste bewijs dat we in een pathogene, een onmenselijke , asociale ssamenleving en cultuur beland zijn.

Beheerszucht en megalomanie in een dictatoriale zielsvernietigende ziekmakende pathocratie.

Annette
Annette
4 maanden geleden

OH, wat ben ik ongelooflijk blij, dat mijn man al JAREN geleden besloten had om het toenmalige Twitter helemaal uit te bannen.

WAT een vooruitziende blik heeft die intelligente man van mij.

Na het lezen van dit verhaal is het natuurlijk overduidelijk, dat wij met de snelheid van het licht afstevenen naar een “Ministerie van Waarheid”, zoals genoemd in het beroemde boek van George Orwell 1984.

Je “moet” het dus zonder meer 100% eens zijn met het narratief, want anders zijn de rapen gaar.

Er is nog maar EEN waarheid en dat is HUN waarheid.

Eigenlijk wordt X dus niets anders dan een verlengde van de dagelijkse propagandashit van de NPO (uitzondering is dan Ongehoord Nieuws, ofschoon ik zelf vind dat die ook wel erg politiek correct begint te worden, waarschijnlijk uit angst om van de buis geflikkerd te worden) en uiteraard de dagbladenrotzooi.

Als je bijvoorbeeld even een blik werpt op de kranten (mijn man en ik hebben geen enkel abonnement, alleen Gezond Verstand en de Andere Krant), dan is er praktisch geen verschil meer in kranten. Ze wauwelen allemaal hetzelfde.

Zoals ik ernaar kijk, zullen er straks weer verzetskrantjes moeten ontstaan, om de geïnteresseerde en wakkere mensen van nieuws te voorzien.

Een herhaling dus van 1940-1945, waar dappere, vooral vrouwen, dagelijks, met gevaar voor eigen leven, deze krantjes rondbrachten.

What a creepy world we are living in!

Walter
Walter
4 maanden geleden

Het ministerie van waarheid deze mag alleen berichten toelaten die onze leiders welgevallig is. Ouderwetse drukpersen opstarten en zelf informatie naar buiten brengen. Voor de critici wordt dit lastig om te controleren.

Back to top button
74
0
We lezen graag je reactie!x