Homepagina » Gezondheid » Conventionele kankerbehandelingen veroorzaken meer kanker
Conventionele kankerbehandelingen veroorzaken meer kanker

Conventionele kankerbehandelingen veroorzaken meer kanker

Hoe vaker kankerpatiënten worden bestraald, hoe meer kans ze hebben om een tweede soort kanker te krijgen. Dat blijkt uit een document (pdf) van de American Cancer Society. Bepaalde lichaamsdelen en organen zoals de borst en de alvleesklier zijn hier extra gevoelig voor.

Uit een nieuwe studie blijkt dat het aantal tweede kankers bij Amerikanen sinds de jaren zeventig is toegenomen met liefst 300 procent. Het ging daarbij om nieuwe soorten kanker, niet om uitzaaiingen. De studie toont ook aan dat het aantal eerste kankers in 45 jaar met 70 procent is toegenomen. Afgelopen jaar genereerden kankermedicijnen een omzet van meer dan 100 miljard dollar.

Leukemie

Straling wordt verantwoordelijk gehouden voor 1,5 procent van het aantal kankergevallen in de Verenigde Staten. Denk daarbij aan bestraling, mammografie en CT-scans. Mensen die als kind zijn bestraald lopen meer risico om op latere leeftijd borstkanker te ontwikkelen. Als de patiënt chemotherapie ondergaat én wordt bestraald, ligt het risico op een tweede kanker nog een stuk hoger.

Twee jaar na de kankerbehandeling begint de kans op leukemie toe te nemen. Rond vijf tot tien jaar na de behandeling volgt een piek, waarna het risico weer daalt.

Chemotherapie is inmiddels gelinkt aan myelodyslapsie (MDS), acute myeloïde leukemie (AML) en acute lymfatische leukemie (ALL). Als wordt gekozen voor bestraling in combinatie met het medicijn cisplatine of carboplatine, stijgt de kans op vormen van leukemie die vaak moeilijk te behandelen zijn.

Ook kankerremmende stoffen die topoisomerase II-inhibitors worden genoemd, waaronder anthracyclines, verhogen de kans op leukemie.

Kankermedicijn veroorzaakt kanker

Eerder dit jaar waarschuwde de Gezondheidsraad nog dat artsen die in aanraking komen met het kankermedicijn Adriamycine, zelf risico lopen om kanker te krijgen.

Ook mensen die betrokken zijn bij de productie van het medicijn en het opruimen ervan lopen een verhoogd risico. Adriamycine wordt al tientallen jaren gebruikt tegen verschillende kankersoorten.

[Natural News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Kanker geneest vanzelf zolang je jezelf niet teveel vervuild, MAAR als je er in gaat snijden, extreem bestralen of jezelf vergiftigd dan krijgt het nog wel eens de neiging om ineens in super agressieve snel groeiende kanker te veranderen. Zonder dit soort ingrijpen gebeurt het maar zelden (of na langdurige vergiftiging door totale overmedicatie dus).
  Kijk in de wereld van de GNM.

  11 likes
 • Mariatje schreef:

  Twee halen een betalen. t Is toch triest. En wat te denken van moeders die na borstkanker en de nodig bestralingen kinderen krijgen. Lijkt me niet zo gezond voor het kind.

  7 likes
 • Bob schreef:

  Mijn buurman is 2 weken geleden overleden aan kanker en hij gebruikte niets meer dus ook geen pijnmiddelen. Heel jammer maar ze zijn hem toch komen halen, uw begrijpt wat ik bedoel.

  2 likes
 • jolo schreef:

  op hilversum werd vandaag gezegd dat ingewikkelde combinaties minder tot sterfgevallen leiden.
  als je niet opgelicht wordt, word je wel doorgelicht=

  0 likes
 • x

  Check Also

  oncoloog

  Oncoloog waarschuwt voor risico’s van straling: ‘Jongens, wees voorzichtig met 5G’

  We moeten ons bewust zijn van de ...

  marc de hond

  Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

  Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

  >