Homepagina » Mens en Dier » VIDEO: Vrouw (21) sterft 36 keer per jaar vanwege zeldzame aandoening
VIDEO: Vrouw (21) sterft 36 keer per jaar vanwege zeldzame aandoening

VIDEO: Vrouw (21) sterft 36 keer per jaar vanwege zeldzame aandoening

Sara Brautigan (21) heeft een opmerkelijk filmpje gemaakt. Op de beelden, die inmiddels drie jaar geleden zijn opgenomen, is te zien hoe de vrouw sterft en daarna weer tot leven komt.

De vrouw lijdt aan posturale orthostatische tachycardie syndroom (POTS), waardoor het hart plots stopt met werken. Daardoor is de vrouw ieder jaar zo’n 36 keer klinisch dood. Ze komt iedere keer vanzelf weer tot leven. “Het helpt niet als je me zuurstof toedient of een hartmassage geeft,” zei ze. “Het enige wat het ziekenhuis kan doen is me aan het infuus leggen. De rest moet ik zelf doen.”

De video is gemaakt voordat de diagnose POTS er kwam. Door het filmpje hebben artsen wereldwijd uiteindelijk een diagnose kunnen stellen. Op het moment dat de video werd gemaakt wist niemand nog precies wat er aan de hand was met de vrouw en werd de normale reanimatieprocedure toegepast.

Na een ‘aanval’ wordt Sara altijd vanzelf wakker, al heeft ze daarna wel last van enorme borstpijn en ook is ze doodmoe. De vrouw wil meer mensen bekend laten worden met de ziekte.

“Natuurlijk krijg ik ook vaak de vraag of ik het fameuze witte licht zie. Helaas, alles wordt gewoon zwart. Ik hoor nog wel en er is een stemmetje in mijn hoofd dat probeert te communiceren met de omgeving. Ik herinner mij achteraf wat er gezegd werd, maar op het moment zelf snap ik niet wat er gebeurt.”

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Robert schreef:

  Lijkt meer op een zware Hyperventilatie aanval . Waar bij ze bewusteloos raakt.

  6 likes
  • Arwijn schreef:

   Ik denk niet dat de doktors om haar heen der hart-stilstand uit hun duim hebben gezogen…

   4 likes
   • Ries schreef:

    Tegenwoordig weet je t niet. Eerst zien, dan geloven en ik heb geen hartstilstand gezien op de monitor. Aan de andere kant kunnen ze dat makkelijk faken natuurlijk. In ieder geval rinkelen bij mij de alarmbellen bij dit verhaal.

    1 likes
  • Wim Stouwdam schreef:

   Volgens mij heb je gelijk Robert.
   Ze verliest gewoon teveel CO2. Ze moeten zich niet concentreren op de O2, maar op de CO2.
   Als het lichaam teveel CO2 verliest, dan gaat het in een noodprocedure en zorgt het er zelf voor dat het CO2 niveau weer op orde komt. Als het zo drastisch is, dat het lichaam wenst te stoppen, dan gebeurt dat. Dit zie je bij een apneu ook gebeuren. Totdat het niveau weer enigszins op orde is.
   Als ze een aanval aan zien komen, dan zouden ze zich moeten richten op het behouden van de CO2, door rustiger met en mindere luchthoeveelheid te ademen.
   Daarnaast zal een Buteyko Ademhalingscursus wonderen doen. Dan zal ze om te beginnen minder vaak “dood” gaan. Meer CO2 zorgt er in je lichaam voor, dat het O2 op de juiste plek afgeleverd wordt. Is er te weinig, dan komt het lichaam in actie.
   Mooi hé, zoals de natuur zichzelf regelt. 🙂
   Jammer dat er geen medische lessen in leven gegeven worden. 😉

   5 likes
 • Lapje schreef:

  Die hartstilstand zal wel echt zijn! Maar hartstilstand is niet al dood zijn! Anders zou reanimatie ook geen zin hebben!
  Het wordt tijd dat we de definitie van ‘dood zijn’ eens gaan wijzigen! Dat is ook het probleem met orgaan donaties… Aan dode organen hebben ze niets! Je bent niet echt dood als ze je organen er uit snijden!!!

  10 likes
 • Mahé schreef:

  Je bent pas dood als je het niet na kan vertellen.
  In alle andere gevallen is er geen sprake van dood.

  2 likes
 • Robbedoes schreef:

  Overdrijven is ook een vak.

  POTS heeft niet als gevolg dat het hart stopt. het stopt met NORMAAL werken.
  Het hart gaat te snel kloppen.

  Als je kijkt naar de hartmonitor zie je ook dat de hartslag behoorlijk hoog is, zonder dat er inspanning plaatsvind. Echter nergens in de video is er een hartstilstand. In dat geval had het ziekenhuis personeel ander gehandeld dan op de video.

  Meer info:
  https://www.radboudumc.nl/Zorg/Ziektebeelden/Pages/POTS.aspx

  2 likes
 • Rob schreef:

  Haar levensverzekering zou ook wel goed verhoogd zijn na al dat uitbetalen…

  0 likes
 • x

  Check Also

  nederland

  Terwijl Nederland kampt met schreeuwend woningtekort, wordt op deze plek een luxe woonwijk voor asielzoekers uit de grond gestampt

  Nederland heeft een schreeuwend tekort aan woningen. ...

  huisarts

  Deze coronapatiënt genas door behandelmethode Meijelse huisarts: ‘Het gaat heel goed’

  Huisarts Rob Elens behandelde zijn coronapatiënten succesvol ...

  >