Homepagina » Gezondheid » ‘Energy shots moeten verboden worden’
Energy shots moeten verboden worden

‘Energy shots moeten verboden worden’

Energiedrankjes zijn met name bij kinderen en jongeren erg populair. Sinds een aantal jaren zijn er ook zogeheten energy shots op de markt.

Deze miniflesjes bevatten een veel hogere concentraties cafeïne en taurine dan de gewone blikjes. Consumentenorganisatie Foodwatch pleit voor een verbod op de energy shots.

Energy shots en gewone energiedrankjes zouden onder meer hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en zelfs sterfgevallen hebben veroorzaakt. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke bijwerkingen als de shot wordt gedronken tijdens het sporten of in combinatie met alcohol.

Verantwoordelijkheid

Het Bureau Risicobeoordeling adviseerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2009 om met strengere wetgeving te komen ten aanzien van energiedrankjes. Toenmalig minister Klink sloeg dit advies in de wind. De huidige minister Schippers houdt vast aan zelfregulering en de verantwoordelijkheid van de consument.

In andere landen wordt wel actie ondernomen. Zo mogen energiedrankjes in Denemarken en Noorwegen bijvoorbeeld niet in de supermarkt worden verkocht.

Fabrikanten als Red Bull omzeilen de maximumconcentratie voor cafeïne in frisdranken door energy shots aan te merken als voedingssupplement.

Verboden

Het Duitse bondsinstituut voor risicoclassificatie (BfR) concludeerde dat de miniflesjes niet veilig zijn en verboden zouden moeten worden. In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar een mogelijk verband tussen energiedrankjes en een aantal sterfgevallen. De Franse voedselautoriteit ANSES waarschuwde dat de veiligheid van het product ‘niet gegarandeerd kan worden’.

Uit cijfers van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid blijkt dat een derde van de volwassenen en twee derde van alle jongeren energiedrankjes consumeert.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • RRR schreef:

  Pure tynef die energie drankjes !
  Ik heb ze in het verleden ook gedronken, maar als ik het nu ruik dan walg ik er al van.

  0 likes
 • Crayon schreef:

  [quote name=”RRR”]Pure tynef die energie drankjes !
  Ik heb ze in het verleden ook gedronken, maar als ik het nu ruik dan walg ik er al van.[/quote]

  Ja, hier net zo. Ik dronk er eerst 3 á 5 per dag maar ik voelde mn hart op den duur echt tekeer gaan. Soms waag ik me nog eens aan een blik Monster, maar mn maag is dan niet heel blij met me. Eigenlijk is het best wel troep

  0 likes
 • Dr. Plokky schreef:

  Verbieden die energy drink. Vroeger dronk ik het ook met vodka. Als ik het tegenwoordig drink, dan lig ik de hele nacht wakker met hartkloppingen. Levensgevaarlijk voor mensen nog niet weten dat ze problemen met het hart hebben.

  0 likes
 • albarianotlink schreef:

  Perfecte drankjes voor ADD-patiënten, zoals ik. Beter dan Methylfenidaat en Dextro-Amfetamine. Dit slik ik niet meer en als ik ADD-verschijnselen krijg, dan neem ik liever Coca-Cola of een energiedrankje, maar geen Redbull, want deze smaakt vies. Ook Chocomel helpt aardig, dit bevat meer Cafeïne dan Cola. Ook de Taurine en de vitamines hebben op mij een positieve werking. Ik drink nooit meer dan twee drankjes tegelijk, meer heeft geen nut en is ook niet goed voor me. Dus voor mij is het goed, maar is het ook goed voor andere mensen?

  0 likes
 • Jeroen van Gestel schreef:

  Met hoeveel maatstaven meten we hier eigenlijk. Ik kan me haast niet voorstellen dat een flesje power shot redbull slechter is dan een fles vodka die je overigens wel in elke supermarkt kunt en mag kopen.

  0 likes
 • dymphna schreef:

  toen ik eens een lange rit moest maken snachts drok ik die nacht 6op en ben drie dagen wakker geweest.

  Dit kan echt niet goed zijn voor een mens.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Waarom drinken mensen die troep en dan vooral jongeren, doen niets, maar toch energydrankjes, waar hebben zij die energy voor nodig, om de hele nacht rotzooi te kunnen schoppen?
  Als je kijkt wat erin zit, dan wil je dat toch niet.
  Zou verboden moeten worden, maar dan de alcohol ook, maar dat gaat echt niet gebeuren en maar goed ook, want wat niet mag is nog veel leuker.

  0 likes
 • Rukkie schreef:

  Krijg zin in een Red Bulletje van dit artikel.

  0 likes
 • Moondust schreef:

  Nee Foodwatch, je moet niet aandringen op een verbod. Dan blijft iedereen dom en is het wachten op het volgende product waar actie tegen gevoerd moet worden. Leer mensen liever wat gezond voedsel is, maak ze bewust! En nee, gezond voedsel is niet wat ons voedingscentrum ons aanraadt. Voor gezond voedsel moeten we te rade gaan bij onze voorouders. Hoe verder terug hoe beter. Immers, het is het oerdieet van onze voorvaderen dat 100.000’den jaren lang onze genen heeft gevormd. Ons lichaam is op DAT dieet ingesteld. We doen er verstandig aan datzelfde voedsel te eten. Dat betekent dat supermarkten hun klandizie volledig zullen verliezen. Weston A. Price heeft briljant onderzoek gedaan naar gezond voedsel. Zijn levenswerk “Voeding en fysieke degeneratie” is in het Nederlands verkrijgbaar en is een mustread voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt. Laat je door niets en niemand in de maling nemen!

  0 likes
 • carpa schreef:

  [quote name=”Moondust”]Nee Foodwatch, je moet niet aandringen op een verbod. Dan blijft iedereen dom en is het wachten op het volgende product waar actie tegen gevoerd moet worden. Leer mensen liever wat gezond voedsel is, maak ze bewust! En nee, gezond voedsel is niet wat ons voedingscentrum ons aanraadt. Voor gezond voedsel moeten we te rade gaan bij onze voorouders. Hoe verder terug hoe beter. Immers, het is het oerdieet van onze voorvaderen dat 100.000’den jaren lang onze genen heeft gevormd. Ons lichaam is op DAT dieet ingesteld. We doen er verstandig aan datzelfde voedsel te eten. Dat betekent dat supermarkten hun klandizie volledig zullen verliezen. Weston A. Price heeft briljant onderzoek gedaan naar gezond voedsel. Zijn levenswerk “Voeding en fysieke degeneratie” is in het Nederlands verkrijgbaar en is een mustread voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt. Laat je door niets en niemand in de maling nemen![/quote]

  Ik merk een zekere passie in ‘t geschreven woord avn wat heir wordt gezegd, goed. Dit is waar ‘t inessentie dus om gaat: bewuster worden van waarmee men bezig is en wat men, te vaak, blindelings accepteert.
  We zouden niet mogen gaan voor: tegen iets, maar eerder: voor iets.
  Met ‘tegen’ krijg je meer van de ellende, met ‘voor’ concentreert men op de positievere zaken en is dezelfde ‘wet’ van toepassing: je krijgt daar dan ook weer meer van…meer positiviteit, streven naar balans, evenwicht… nooit alleen maar ‘t één of ‘t ander, samen… in evenwicht. Dat zou ons streefdoel dienen te zijn, meen ik.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  supermarkt

  Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

  In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

  artsen

  640 Europese artsen slaan handen ineen tegen ‘onderdrukkende coronamaatregelen’

  Op 27 juli gaven Amerikaanse artsen een ...

  >