Homepagina » Gezondheid » ‘Energy shots moeten verboden worden’
Energy shots moeten verboden worden

‘Energy shots moeten verboden worden’

Energiedrankjes zijn met name bij kinderen en jongeren erg populair. Sinds een aantal jaren zijn er ook zogeheten energy shots op de markt.

Deze miniflesjes bevatten een veel hogere concentraties cafeïne en taurine dan de gewone blikjes. Consumentenorganisatie Foodwatch pleit voor een verbod op de energy shots.

Energy shots en gewone energiedrankjes zouden onder meer hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en zelfs sterfgevallen hebben veroorzaakt. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke bijwerkingen als de shot wordt gedronken tijdens het sporten of in combinatie met alcohol.

Verantwoordelijkheid

Het Bureau Risicobeoordeling adviseerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2009 om met strengere wetgeving te komen ten aanzien van energiedrankjes. Toenmalig minister Klink sloeg dit advies in de wind. De huidige minister Schippers houdt vast aan zelfregulering en de verantwoordelijkheid van de consument.

In andere landen wordt wel actie ondernomen. Zo mogen energiedrankjes in Denemarken en Noorwegen bijvoorbeeld niet in de supermarkt worden verkocht.

Fabrikanten als Red Bull omzeilen de maximumconcentratie voor cafeïne in frisdranken door energy shots aan te merken als voedingssupplement.

Verboden

Het Duitse bondsinstituut voor risicoclassificatie (BfR) concludeerde dat de miniflesjes niet veilig zijn en verboden zouden moeten worden. In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar een mogelijk verband tussen energiedrankjes en een aantal sterfgevallen. De Franse voedselautoriteit ANSES waarschuwde dat de veiligheid van het product ‘niet gegarandeerd kan worden’.

Uit cijfers van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid blijkt dat een derde van de volwassenen en twee derde van alle jongeren energiedrankjes consumeert.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
RRR
RRR
8 jaren geleden

Pure tynef die energie drankjes !
Ik heb ze in het verleden ook gedronken, maar als ik het nu ruik dan walg ik er al van.

Crayon
Crayon
8 jaren geleden

[quote name=”RRR”]Pure tynef die energie drankjes !
Ik heb ze in het verleden ook gedronken, maar als ik het nu ruik dan walg ik er al van.[/quote]

Ja, hier net zo. Ik dronk er eerst 3 á 5 per dag maar ik voelde mn hart op den duur echt tekeer gaan. Soms waag ik me nog eens aan een blik Monster, maar mn maag is dan niet heel blij met me. Eigenlijk is het best wel troep

Dr. Plokky
Dr. Plokky
8 jaren geleden

Verbieden die energy drink. Vroeger dronk ik het ook met vodka. Als ik het tegenwoordig drink, dan lig ik de hele nacht wakker met hartkloppingen. Levensgevaarlijk voor mensen nog niet weten dat ze problemen met het hart hebben.

albarianotlink
albarianotlink
8 jaren geleden

Perfecte drankjes voor ADD-patiënten, zoals ik. Beter dan Methylfenidaat en Dextro-Amfetamine. Dit slik ik niet meer en als ik ADD-verschijnselen krijg, dan neem ik liever Coca-Cola of een energiedrankje, maar geen Redbull, want deze smaakt vies. Ook Chocomel helpt aardig, dit bevat meer Cafeïne dan Cola. Ook de Taurine en de vitamines hebben op mij een positieve werking. Ik drink nooit meer dan twee drankjes tegelijk, meer heeft geen nut en is ook niet goed voor me. Dus voor mij is het goed, maar is het ook goed voor andere mensen?

x

Check Also

hart

Explosie aantal hartaandoeningen weggewuifd als ‘postpandemische stressstoornis’

Britse ‘experts’ zeggen dat de explosie in ...

nieuw-zeeland

Advocaat haalt snoeihard uit naar Nieuw-Zeelandse premier: ‘Die mensen lijden echt aan waanbeelden’

Zolang er mensen zijn die in aanmerking ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

10
0
We lezen graag je reactie!x