Homepagina » Gezondheid » Ben Goldacre: leugens in de medicijnindustrie (video)
Ben Goldacre: leugens in de medicijnindustrie

Ben Goldacre: leugens in de medicijnindustrie (video)

Een gesprek met de Britse wetenschapper en schrijver Ben Goldacre. De auteur van Bad Pharma stelt dat de medicijnmakers liegen en bedriegen om hun dure pillen, poeders en zalfjes aan de man te brengen.

Volgens Goldacre zijn de mythen en verzinsels die verkocht worden als waarheden eindeloos. 

De media en reclamemakers bombarderen ons met ‘wetenschappelijke beweringen’. Goldacre toont aan hoe farmaceuten, de echte kwakzalvers en charlatans, onze angst voeden om ziek te worden. Hij wijst op de macht van het placebo-effect en de invloed van voedingsdeskundigen.

Ook fileert hij de trucs waarmee de farmaceutische industrie artsen en patiënten een rad voor ogen draait. Goldacre laat op duidelijk wijze zien hoe de media ons slecht of half voorlichten.

Bron: Ncrv.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. Precies de farmaceuten zijn de kwakzalvers en charlatans, maar owee als er in het alternatieve circuit iemand de mist in gaat, gelijk verbannen en gevangenis straf, maar de farmaceuten gaan altijd vrijuit, ondanks al hun indirecte moorden.

  2 likes
 2. Deze meneer Goldacre ontwijkt iedere vraag die gesteld wordt door de interviewer.
  Neem de vraag wat hij zou zeggen als iemand van mars op aarde komt en vraagt waarom er onderzoeksresultaten gemanipuleerd worden.
  Totaal komt er een slap verhaal uit meneer zijn mond en geen enkel antwoord op deze vraag.
  Ik denk dat deze meneer niets anders is dan een loopjongen van big pharma om de boel te bagatelliseren.

  0 likes
 3. Wiens brood men eet, wiens taal men spreekt. Hij is arts en zal dat blijven. Hij probeert mensen vertrouwen wekkend toe tespreken, maar hult zich in nevelen als er expliciete bewijzen worden gevraagd.
  Big Pharma heeft er geen mol bij maar een trol die ons dient wijs te maken dat we zelf nog steeds moeten blijven geloven in het sprookje van de pharmacie met zijn chemische aardolie troep.

  0 likes
 4. De Farmaceutische industrie is Vrijmetselarij!!!
  De gehele wielerwereld met al zijn Tours en Doping is een zwaar gemanipuleerd geheel, gemaakt door de Vrijmetselarij. Men moet eens gaan zien dat de renners het slachtoffer zijn van het gemanipuleerde geheel!! Renners moesten gebruiken omdat ze Doping proefkonijnen waren voor de Farma. Zoals Lance Armstrong al zei, je kan hem niet winnen zonder!!

  Met onze Farmaceutische industrie kan je zeggen dat Josef Mengele nog steeds leeft!!

  0 likes
 5. Ja, hij is zelf arts en ontkent ook niet ook ergens ‘vast’ te worden gehouden in dat systeem waar hij iets tracht te veranderen. Men mag de macht van zo’n bedrijven en multinationals niet onderschatten. Hij is vooral erg voorzichtig! Hij kan niet anders zeggen dat Ritalin “niet slecht is”, terwijl hij zelf ook weet, zoals wijzelf, dat ‘t voor geen meter deugd, maar daarom niet persé zijn werking mist. Voor hij een aanklacht van ‘t bedrijf over zich heen krijgt met een onwaarschijnlijk claim om schadevergoeding. Het is niet omdat we hem graag willen horen zeggen dat ‘t één en al rotzooi is, maar hij ‘t niet (kan) doen, dat wat ie zegt daarom ook weer persé onzin is. Men dient in deze toch wel wat objectiviteit aan de dag te leggen.

  Hij voert alleszins een zeker ‘gevecht’ met heuse Titanen. Hij tracht, zowel bij de industrie als bij de mensen een manier van denken te wijzigen over hoe men onderzoeken dient uit te voeren en de juiste, goed of minder goed tot slecht, openbaar te maken én hoe wij tegen de hele zaak dienen aan te kijken om betere dienstverlening in de hele sector. De vraag moet dan ook van ons uitgaan voor een belangrijk deel.

  Men mag ook niet vergeten dat resultaten namelijk samenhangen met beursnoteringen en ‘vertrouwen’ in een bedrijf en miljardenwinsten. Zo kan een simpele belofte een bedrijf bvb 10 maal meer waard laten worden, maar evengoed één slecht resultaat deze cijfertjes compleet neerhalen. Als we als ‘gewone burger’ dit blijven aanvaarden dat ‘t zo werkt en dus ons denken niet willen aanpassen, zullen de grote bonzen dit nooit of te nimmer doen, omdat er geen enkele reden is om aan te nemen dat dit noodzakelijk blijkt. Zijn werk is dus niet ‘onbelangrijk’ voor ons. Om wat te kunnen veranderen dient hij mee te spelen om ‘t verschil te maken. Outcasts hebben veel minder geloofwaardigheid!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...