Buitenland

Er waait een nieuwe politieke wind door IJsland: Piratenpartij de allergrootste

Help door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In IJsland komt de Piratenpartij als grootste uit de bus. Met de partij waait er een nieuwe politieke wind door het land. IJsland vaart zijn eigen koers sinds het in 2008 door de bankencrisis aan de rand van de economische afgrond stond.

Het land heeft geen interesse meer om toe te treden tot de Europese Unie, liet de bevolking een nieuwe grondwet maken, stopte een aantal bankiers in de gevangenis en nationaliseerde de banken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

IJsland lijkt de ingeslagen weg van politieke hervormingen niet te willen verlaten, zo blijkt uit het grote succes van de Piratenpartij, die slechts twee jaar geleden werd opgericht. In korte tijd werd de partij buitengewoon populair. Tegenwoordig mag de Piratenpartij zich zelfs de grootste van IJsland noemen.

Ongeveer een kwart (23,9 procent) van de IJslanders wil gaan stemmen op de piraten, zo blijkt uit de peilingen. Píratar zou in dat geval bij de volgende verkiezingen klimmen van drie naar 15 of zelfs 16 zetels.

Edward Snowden

De partij wil meer sociale gelijkheid en democratie. Daarnaast wil de Piratenpartij dat privacy online wordt gerespecteerd en dat vrije meningsuiting op geen enkele manier wordt ingeperkt. Ze wil ook dat Edward Snowden asiel krijgt in IJsland.

De Piratenpartij werd in 2012 opgericht door Birgitta Jonsdottir en een aantal internetactivisten. Ze wisten tijdens de parlementsverkiezingen van 2013 drie zetels te winnen, waarmee de Piratenpartij voor het eerst in de geschiedenis werd vertegenwoordigd in een nationaal parlement.

“Om eerlijk te zijn heb ik geen idee waarom mensen zoveel vertrouwen in ons hebben,” zei Birgitta. “We zien dit als een teken dat mensen de conventionele politiek wantrouwen. De traditionele politiek toont geen vooruitgang en mensen zijn het wachten op verandering beu. Het is goed dat mensen corruptie verwerpen.”


[Visir]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JPvandenBerg
JPvandenBerg
9 jaren geleden

Waar kan ik heen?
Ik kan niet naar Duitsland
Kan niet naar Duitsland daar zijn ze zo streng
Waar kan ik heen?
Ik kan niet naar chili
Kan niet naar chili
Want daar doen ze zo eng

Ik wil niet wonen in Kuweit
Want Kuweit, dat is veel te heet
En wat Amerika betreft…
dat land bestaat niet echt

——

IJsland dus!

Bob de Jong
Bob de Jong
9 jaren geleden

Politiek is straks geheel einde verhaal dus die oude realiteit van fraude en macht is straks geheel weg. De mens word zich straks zo bewust dat men geen politiek kan gebruiken. Als we straks zo bewust zijn, zijn stoplichten in het verkeer geheel overbodig omdat we allemaal 1 zijn. Het regel verkeerslicht wat je kan vergelijken met politiek is dus geheel niet meer nodig.

Wim
Wim
9 jaren geleden

Nu iedereen aan de piratebay!

Wim
Wim
9 jaren geleden

Goed zo, zo doe je dat. De bak in, op brood en water net als de rest.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x