Het Complot

De vuurwerkramp in Enschede: een politieke doofpot

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op zaterdag 13 mei 2000 brak op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks aan de Tollensstraat te Enschede een brand uit die uiteindelijk werd gevolgd door een aantal explosies. Wie was daar voorafgaand aan het ‘eerste vlammetje’, wat heeft zich daar afgespeeld?

De familie Van Zegeren had op die dag dubbel feest. Henk was 70 jaar geworden en in de week voorafgaand aan 13 mei was het echtpaar ook nog eens 25 jaar getrouwd. Een familielid bestelde voor het feest een vuurwerk-tekstbord.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Op het tekstbord stond ‘Henk 70’. Een tweede tekstbord moest ’25 jaar getrouwd’ bevatten. Hennie Kloppenborg, medewerker van S.E. Fireworks, werd in een verhoor door de politie Twente op zaterdag 28 april 2001 geconfronteerd met het feit dat André de Jong die dag naar het terrein zou moeten om het tekstbord op te halen.

De afluisterapparatuur die de politie in zijn huis plaatste, tijdens het verhoor, zou van onschatbare waarde zijn. Volgens de leider van het onderzoeksteam zou de opnameapparatuur niet gewerkt hebben. Oud-rechercheur Jan Paalman bestrijdt dit. Een kopie van de opgenomen gesprekken in zijn woning is verstuurd naar het onderzoeksteam en ligt in de kluis van de KLPD in Driebergen.

Op het terrein van S.E. Fireworks stonden containers met een houten bodem. Dat werd in eerste instantie ontkend door technisch rechercheur Klaas Berenst van de politie Twente. Nadat Berenst in juli 2000 werd geconfronteerd met de houten containerbodems zei hij: “De containers die ik heb onderzocht hadden allemaal een metalen bodem.”

Paalman bracht foto’s en opnames van het terrein naar het onderzoeksteam. Berenst legde uit dat delen van de houten bodems al in de eerste week na de ramp naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waren verstuurd voor onderzoek. Van de bevindingen van het NFI ontbreekt ieder spoor.

Die brandweerlieden zijn vermoord – ex-brandweerman Enschede Herman Zendman

De recherche in Rijssen benaderde verschillende brandweermannen voor het geven van een verklaring. Van de brandweerleiding kregen ze echter te horen dat ze moesten vrezen voor hun baan als ze dingen zouden zeggen die de brandweer van Enschede konden schaden. Ook verschillende ambtenaren kregen te maken met intimidaties en bedreigingen. “Je moet je bek houden want je komt er niet weer!” Een paar medewerkers durfden toch een boekje open te doen. “Die jongens zijn gewoon vermoord.”

Om 15.25 uur was de brand onder controle. De deuren van de bewaarplaatsen werden tegen alle wet- en regelgeving in geopend door de brandweer. Enkele momenten later wordt het vuurwerk gecontroleerd afgestoken voor bewaarplaats C6. Hier staan meerdere brandweermannen bij te kijken.

De brandweer van Enschede had tijdens de vuurwerkramp een duidelijk aanvalsplan. Dit staat haaks op de conclusie van de Commissie Oosting die na de ramp door de overheid werd gevormd om onderzoek te doen.

Alle betrokken ministeries wisten na de vuurwerkramp in Culemborg in 1991 dat het gevaarlijk was om vuurwerkopslagplaatsen in woonwijken te huisvesten. Het onderzoek wees destijds uit dat vuurwerk opgesloten in een kist, container of bunker vele malen heftiger reageert dan in een open veld. Met die conclusies is door overheidsinstanties niets gedaan.

In 2003 verklaarde de heer De Bruyn van het NFI bij het gerechtshof in Arnhem dat niemand in Nederland wist hoe gevaarlijk vuurwerk was. Achteraf bleek dat deze onderzoeker al in 1991 het rapport naar aanleiding van de ramp in Culemborg op naam kreeg toegezonden.

In 2005 schreef onderzoeksjournalist Alexander Nijeboer in de Nieuwe Revu dat twee militaire experts, die kort na de explosie op het rampterrein arriveerden, ontstekingsmechanismen (vermoedelijk van landmijnen) zouden hebben gezien.

Het alibi van de werknemers zat niet dicht – ex-rechercheur Jan Paalman

Eind 2011 publiceerde het KRO-programma Brandpunt geheime bandopnames van onderzoekers die hadden geconcludeerd dat er een totaal nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp moest komen. Het nieuwe onderzoeksteam ‘VerEsal’ presenteerde de resultaten van twee jaar onderzoek in het dossier van de vuurwerkramp. De aanbevelingen werden niet overgenomen.

In 2010 startte Justitie een nieuw onderzoek na informatie over de vuurwerkramp via TV Oost. Tijdens dit onderzoek stuitten rechercheurs op informatie van een geheim intern rapport uit 2003. De onderzoekers concludeerden dat er was gesjoemeld met cruciaal bewijsmateriaal tegen ex-verdachte André de Vries.

De Vries kreeg na z’n vrijlating in 2003 een schadevergoeding omdat hij onterecht in de gevangenis had gezeten. Postuum liet hij in een afscheidsbrief weten dat hij hoopt dat de verantwoordelijken voor de doofpotconstructie van de ramp ooit zullen worden bestraft.

Dit is nu staatsgeheim! – Officier van Justitie Henk van der Meijden

De bittere constatering is na 14 jaar dat tot op heden geen openheid van zaken is gegeven door meerdere instanties. Het onderzoeksteam van het bureau interne zaken van de politie Gelderland-Midden is in 2003 en 2004 geïntimideerd en bedreigd na de vernietigende rapportages over de gedragingen van het onderzoeksteam dat de vuurwerkramp onderzocht. “We zijn op grove wijze geattaqueerd.”

Een oud-rechercheur, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, maakte onderstaande documentaire over de vuurwerkramp.

Bekijk hier de overige delen.

[De Vuurwerkramp]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Stefan
Stefan
9 jaren geleden

Ligt het nou aan mij, of komen de onthullingen in een razend tempo?

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Gaat precies hetzelfde met de Rampvlucht in de Oekraïne.
Geen haast; mensen vergeten snel.

pietje
pietje
9 jaren geleden

Nee Stefan, de mensheid is heel erg wakker aan het worden ! De vraag is wat gaan we ermee doen want…..kritiek is niet voldoende er moet iets gedaan worden ! Als we erin blijven hangen dan wordt alles gesust ! Dan gaan we gewoon verder en wachten op een andere disclosure ! Daarna nog een andere en gazo maar door als de mensheid op hun stoel blijft zitten komen we nergens ! We moeten een leider zoeken ! Die zal toch wel ergens zijn ?

Stefan
Stefan
9 jaren geleden

Ik zelf heb wat meer vertrouwen in de uitkomst van deze bewustzijnsgolf. Ik geloof niet dat we blijven hangen. Alles gaat in golven, van hoog naar laag, van hoog naar laag. Ik merk dat de mensen steeds sterker worden, en dat de golven exponentieel toe nemen.

Zou het dan echt waar zijn? Zijn we op het einde van de grote verdrukking?

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x