Homepagina » Het Complot » De vuurwerkramp in Enschede: een politieke doofpot
De vuurwerkramp in Enschede: een politieke doofpot

De vuurwerkramp in Enschede: een politieke doofpot

Op zaterdag 13 mei 2000 brak op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks aan de Tollensstraat te Enschede een brand uit die uiteindelijk werd gevolgd door een aantal explosies. Wie was daar voorafgaand aan het ‘eerste vlammetje’, wat heeft zich daar afgespeeld?

De familie Van Zegeren had op die dag dubbel feest. Henk was 70 jaar geworden en in de week voorafgaand aan 13 mei was het echtpaar ook nog eens 25 jaar getrouwd. Een familielid bestelde voor het feest een vuurwerk-tekstbord.

Op het tekstbord stond ‘Henk 70’. Een tweede tekstbord moest ’25 jaar getrouwd’ bevatten. Hennie Kloppenborg, medewerker van S.E. Fireworks, werd in een verhoor door de politie Twente op zaterdag 28 april 2001 geconfronteerd met het feit dat André de Jong die dag naar het terrein zou moeten om het tekstbord op te halen.

De afluisterapparatuur die de politie in zijn huis plaatste, tijdens het verhoor, zou van onschatbare waarde zijn. Volgens de leider van het onderzoeksteam zou de opnameapparatuur niet gewerkt hebben. Oud-rechercheur Jan Paalman bestrijdt dit. Een kopie van de opgenomen gesprekken in zijn woning is verstuurd naar het onderzoeksteam en ligt in de kluis van de KLPD in Driebergen.

Op het terrein van S.E. Fireworks stonden containers met een houten bodem. Dat werd in eerste instantie ontkend door technisch rechercheur Klaas Berenst van de politie Twente. Nadat Berenst in juli 2000 werd geconfronteerd met de houten containerbodems zei hij: “De containers die ik heb onderzocht hadden allemaal een metalen bodem.”

Paalman bracht foto’s en opnames van het terrein naar het onderzoeksteam. Berenst legde uit dat delen van de houten bodems al in de eerste week na de ramp naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waren verstuurd voor onderzoek. Van de bevindingen van het NFI ontbreekt ieder spoor.

Die brandweerlieden zijn vermoord – ex-brandweerman Enschede Herman Zendman

De recherche in Rijssen benaderde verschillende brandweermannen voor het geven van een verklaring. Van de brandweerleiding kregen ze echter te horen dat ze moesten vrezen voor hun baan als ze dingen zouden zeggen die de brandweer van Enschede konden schaden. Ook verschillende ambtenaren kregen te maken met intimidaties en bedreigingen. “Je moet je bek houden want je komt er niet weer!” Een paar medewerkers durfden toch een boekje open te doen. “Die jongens zijn gewoon vermoord.”

Om 15.25 uur was de brand onder controle. De deuren van de bewaarplaatsen werden tegen alle wet- en regelgeving in geopend door de brandweer. Enkele momenten later wordt het vuurwerk gecontroleerd afgestoken voor bewaarplaats C6. Hier staan meerdere brandweermannen bij te kijken.

De brandweer van Enschede had tijdens de vuurwerkramp een duidelijk aanvalsplan. Dit staat haaks op de conclusie van de Commissie Oosting die na de ramp door de overheid werd gevormd om onderzoek te doen.

Alle betrokken ministeries wisten na de vuurwerkramp in Culemborg in 1991 dat het gevaarlijk was om vuurwerkopslagplaatsen in woonwijken te huisvesten. Het onderzoek wees destijds uit dat vuurwerk opgesloten in een kist, container of bunker vele malen heftiger reageert dan in een open veld. Met die conclusies is door overheidsinstanties niets gedaan.

In 2003 verklaarde de heer De Bruyn van het NFI bij het gerechtshof in Arnhem dat niemand in Nederland wist hoe gevaarlijk vuurwerk was. Achteraf bleek dat deze onderzoeker al in 1991 het rapport naar aanleiding van de ramp in Culemborg op naam kreeg toegezonden.

In 2005 schreef onderzoeksjournalist Alexander Nijeboer in de Nieuwe Revu dat twee militaire experts, die kort na de explosie op het rampterrein arriveerden, ontstekingsmechanismen (vermoedelijk van landmijnen) zouden hebben gezien.

Het alibi van de werknemers zat niet dicht – ex-rechercheur Jan Paalman

Eind 2011 publiceerde het KRO-programma Brandpunt geheime bandopnames van onderzoekers die hadden geconcludeerd dat er een totaal nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp moest komen. Het nieuwe onderzoeksteam ‘VerEsal’ presenteerde de resultaten van twee jaar onderzoek in het dossier van de vuurwerkramp. De aanbevelingen werden niet overgenomen.

In 2010 startte Justitie een nieuw onderzoek na informatie over de vuurwerkramp via TV Oost. Tijdens dit onderzoek stuitten rechercheurs op informatie van een geheim intern rapport uit 2003. De onderzoekers concludeerden dat er was gesjoemeld met cruciaal bewijsmateriaal tegen ex-verdachte André de Vries.

De Vries kreeg na z’n vrijlating in 2003 een schadevergoeding omdat hij onterecht in de gevangenis had gezeten. Postuum liet hij in een afscheidsbrief weten dat hij hoopt dat de verantwoordelijken voor de doofpotconstructie van de ramp ooit zullen worden bestraft.

Dit is nu staatsgeheim! – Officier van Justitie Henk van der Meijden

De bittere constatering is na 14 jaar dat tot op heden geen openheid van zaken is gegeven door meerdere instanties. Het onderzoeksteam van het bureau interne zaken van de politie Gelderland-Midden is in 2003 en 2004 geïntimideerd en bedreigd na de vernietigende rapportages over de gedragingen van het onderzoeksteam dat de vuurwerkramp onderzocht. “We zijn op grove wijze geattaqueerd.”

Een oud-rechercheur, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, maakte onderstaande documentaire over de vuurwerkramp.

Bekijk hier de overige delen.

[De Vuurwerkramp]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • pietje schreef:

  Nee Stefan, de mensheid is heel erg wakker aan het worden ! De vraag is wat gaan we ermee doen want…..kritiek is niet voldoende er moet iets gedaan worden ! Als we erin blijven hangen dan wordt alles gesust ! Dan gaan we gewoon verder en wachten op een andere disclosure ! Daarna nog een andere en gazo maar door als de mensheid op hun stoel blijft zitten komen we nergens ! We moeten een leider zoeken ! Die zal toch wel ergens zijn ?

  10 likes
  • wolfje schreef:

   helemaal mee eens pietje. ‘we’ blijven gewoon hangen in het schapengedrag. dat zie je elke dag. zie daar niet het geringste begin van een verandering in komen

   2 likes
  • Catharina schreef:

   Misschien moeten we geen leider zoeken, maar zelf een leider zijn/worden. ?

   En dat kun je op vele manieren doen denk ik 🙂

   1 likes
  • michel schreef:

   je mag mij bitch wel zijn ..pietje :p ben ik jouw leider….eerlijk enige oplossing is gewoon schijt hebben aan die tjappies…je kan toch niks doen dan je eigen ding…:p God is die leider …het komt vanzelf allemaal als je gewoon met je zefl bezig gaat :p haha xxx

   0 likes
 • Stefan schreef:

  Ik zelf heb wat meer vertrouwen in de uitkomst van deze bewustzijnsgolf. Ik geloof niet dat we blijven hangen. Alles gaat in golven, van hoog naar laag, van hoog naar laag. Ik merk dat de mensen steeds sterker worden, en dat de golven exponentieel toe nemen.

  Zou het dan echt waar zijn? Zijn we op het einde van de grote verdrukking?

  3 likes
 • Stefan schreef:

  Ligt het nou aan mij, of komen de onthullingen in een razend tempo?

  8 likes
 • Huisheks schreef:

  Gaat precies hetzelfde met de Rampvlucht in de Oekraïne.
  Geen haast; mensen vergeten snel.

  8 likes
  • Bert met banaan in het oor schreef:

   @huisheks daar zit het hem juist, de mensen leven als een plant weinig beweging zowel geest als lichaam. Dat zien dan morgen wel weer…..

   0 likes
 • Remy schreef:

  Ik hou niet zo van uitspraken als ” we moeten een leider zoeken “

  3 likes
 • Mies schreef:

  Ben al jaren met deze zaak bezig.wat een vuile boel en er word inderdaad heel veel verzwegen.
  En ook dit weer duikt de naam J Demmink op………….

  2 likes
 • tom schreef:

  Ap23 landmijnenramp!!

  2 likes
 • Janjaap schreef:

  Het kwam de gemeente Enschede niet slecht uit dat de ramp heeft plaatsgevonden. De slachtoffers die er destijds woonden en alles zijn kwijt geraakt is beloofd dat ze terug konden keren naar nieuwe opgebouwde huizen.
  Die mogelijkheid hebben ze gekregen, alleen is de huur verdubbeld vanwege nieuwbouw en was niet te betalen voor de toenmalige bewoners. De gemeente en woningbouw zijn er beter van geworden, een probleemwijk minder.

  1 likes
 • frans schreef:

  Boem is au!

  0 likes
 • miccie schreef:

  Er is zeker een doofpot. Slechts 1 keer heb ik satelietfoto’s van het terrein van de fabriek op die zaterdagochtend gezien, en er stonden deuren van een container open. Er moet dus die ochtend, voor de ramp begon, iemand zijn beziggeweest met het een of ander.

  ‘n Paar jaar geleden dat er nieuw onderzoek kwam en burgers op tips werd gevraagd, ik ik de politie hier ook over ingelicht. Twee rechercheurs zijn langs geweest en verhaal opgenomen. En de uitslag? Dat laat zich raden: men kon er niks mee.

  0 likes
 • Marc schreef:

  Zou t nou eens kunnen wezen dat de doofpot een keer vol is ??? Zeker na het MH 17 verhaal..

  Er is niet een klein beetje gebeurd wat aantoonbaar volledig verrot en totaal verdraait is door de machtige media !!
  En ze gaan in een sneltreinvaart verder

  En het gaat maar door en het lijkt zich steeds sneller naar de achtergrond te verplaatsen en vergeten te worden door het grootste deel van de schapen. Het grootste deel van deze schapen lijkt nog steeds achter de totaal corrupte en door en door verrotte herders aan te blijven lopen !!!!

  slaap kindje slaap daar buiten loopt een schaap…

  Slaap lekker verder !!!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Dodelijk ongeval prinses Diana één grote doofoperatie. Inspecteur verbreekt na 22 jaar stilzwijgen

  Dodelijk ongeval prinses Diana één grote doofoperatie. Inspecteur verbreekt na 22 jaar stilzwijgen

  Inspecteur Colin McLaren, die het dodelijke auto-ongeluk ...

  David Icke ontmaskert complot rond 9/11. Dit is 'één van de meest controversiële boeken ooit geschreven'

  David Icke ontmaskert complot rond 9/11. Dit is ‘één van de meest controversiële boeken ooit geschreven’

  De Britse complottheoreticus David Icke onthult in ...

  >