Homepagina » Binnenland » De factchecks zijn waardeloos en amateuristisch. Universitair docent veegt vloer aan met ‘belabberde’ EU-website die nepnieuws moet blootleggen
De factchecks zijn waardeloos en amateuristisch. Universitair docent veegt vloer aan met 'belabberde' EU-website die nepnieuws moet blootleggen

De factchecks zijn waardeloos en amateuristisch. Universitair docent veegt vloer aan met ‘belabberde’ EU-website die nepnieuws moet blootleggen

Een EU-taakgroep die nepnieuws in de gaten moet houden, EU vs Disinfo, is zwaar onder vuur komen te liggen.

Berichtgeving van onder meer de NPO, GeenStijl, De Gelderlander en TPO werd door de Europese organisatie bestempeld als nepnieuws. Zij worden neergezet als disinforming outlets.

De taakgroep, die vanuit Brussel nepnieuws analyseert, ontvangt sinds vorig jaar ruim één miljoen euro uit het budget voor strategische communicatie.

Verhaal gaat halen

In Nederland zijn inmiddels Kamervragen gesteld over de werkwijze van EU vs Disinfo. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken verhaal gaat halen bij de taakgroep.

De reden daarvoor is dat donderdag bleek dat EU vs Disinfo een TPO-reportage van Chris Aalberts beoordeelde als nepnieuws.

Aalberts deed verslag van een bijeenkomst waar kritiek werd geleverd op Oekraïne. Een ngo uit dat land diende vervolgens een klacht in waarop de taakgroep de feitelijke reportage brandmerkte als nepnieuws.

Gevaar

Van Raak wil dat Ollongren de EU duidelijk maakt dat ‘journalisten die verslag doen van politieke bijeenkomsten niet verantwoordelijk zijn voor hetgeen op deze bijeenkomsten wordt gezegd’.

Volgens Van Raak is de vrijheid van journalistiek in gevaar wanneer Europese organisaties verslaggevers gaan beoordelen.

Op wat EU als debunking of ontkrachting aanvoert valt op zijn zachtst gezegd wat af te dingen.

Vinger in de pap

Het artikel van De Gelderlander rond MH17 dat als desinformatie wordt bestempeld, betreft een feitelijke en neutrale weergave van de reactie van de Russische fabrikant van BUK-raketten.

Ook een interview op NPO Radio 1 met onderzoeksjournalist Pieter Stockmans werd bestempeld als nepnieuws.

Stockmans reisde door Oekraïne en concludeerde dat extreemrechtse militanten een steeds grotere vinger in de pap krijgen in het land.

Kwalijk

EU vs Disinfo vond dit een voorbeeld van onjuiste journalistieke informatie zonder ondersteunende feiten.

“Op basis van een belabberde factcheck worden onafhankelijke media bestempeld als nepnieuws,” reageerde universitair docent Alexander Pleijter in het Nederlands Dagblad. “Dat vind ik kwalijk.”

Waardeloos

Hij veegt de vloer aan met de Europese website die nepnieuws moet blootleggen. “De checks zijn waardeloos en amateuristisch,” zei hij.

“EU vs Disinfo is opgericht om tegenwicht te bieden aan de propaganda vanuit Rusland, maar inmiddels leveren ze vergelijkbaar werk,” voegde hij toe.

Na alle ophef heeft de EU-taakgroep besloten de terminologie aan te passen.Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Ik werd vandaag echt weer kotsmisselijk van de walgelijke propaganda leugens die Nederland verspreid worden in overduidelijke samenzwering met de Diepe Staat van America. Nederland zit diep in het bootje met die giftige gestoorde pedo satanisten daar, ik weet het zeker! Overal anti-trump gezeik! Rusland is de schuld van alles?! Wat een idiote leugens en misinformatie! Het moet echt ophouden, ik kan het niet meer aanzien! Hoe stoppen we deze schaamteloze propaganda?! We lokken nog eens een keer oorlog uit op deze manier!

  15 likes
  • Arwijn,

   Welk weldenkend mens niet? Of je nou het NOS Journaal kijkt. Die slijmerd van Twan Huys zogenaamd weer bloedserieus hoort kletsen bij Nieuwsuur over een fake onderwerp. Of naar DWDD, Pauw, of Jinek kijkt. De manipulatieve agenda van de Deep state dendert er dwars doorheen voort in kant en klare blokjes.

   Neem het volgende bijvoorbeeld vanaf 28 minuten en 30 seconden t/m 29:45,

   https://www.youtube.com/watch?v=2bDUhiAecv0

   Zoals we zien blijkt ook Constantijn, Prins der Nederlander, helemaal klaar met het Trump bashen waarop Jinek antwoordde; ”Ha ha ha, ik weet ook niet meer wat ik hier over moet zeggen, het is elke avond onderwerp van gesprek”.

   Ja precies, elke avond flikken jullie het weer. Toch niet per ongeluk? En het hoeft helemaal niet maar het gebeurd wel. Ra, ra, hoe kan dat nou? Wel omdat Jinek uitvoert wat van haar verlangt wordt. Daar wordt zij, en al die andere BN programma’s zoals ik hierboven eerder vermeldde, flink voor betaald. Om het geluid van de manipulatieve Deep State agenda dagelijks het land in te sturen.
   Herhaling na herhaling. En als je het maar genoeg herhaalt dan ga je er vanzelf in geloven. Wie zij dat ook alweer? Was het niet nazi minister van propaganda, Joseph Goebbels? Het effect er van is in ieder geval het zelfde en nee, dit gebeurd niet per ongeluk. Dat lijkt mij zeer duidelijk en uitgesloten.

   15 likes
 2. If we lose, it will not mean that it was impossible to win.

  -Che Guevara

  8 likes
 3. U bent een ontzettend goede journalist.
  Bedankt dat u dit doet.

  7 likes
 4. LOL, de NPO (de Nederlandse staat), TPO (Veronica), de Gelderlander (De Persgroep) en Geenstijl (TMG oftewel; Telegraaf Media Groep) zijn allemaal mainstream media. Het is natuurlijk wel slim om net te doen alsof georganiseerd verzet van dezelfde elite als “fake news” te bestempelen. Het toont in mijn ogen ook aan dat er (te) grote groepen mensen zijn die serieus geloven dat een media platform zoals Geenstijl onafhankelijke media is. Dit is dezelfde deceptie truc die men ook toepast op FOX en Trump, en helaas is deze strategie effectief.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

timmermans

Klimaatplan van Timmermans in strijd met EU-verdrag: ‘Ciao Frenske!’

De Europese Green Deal van Frans Timmermans ...

EU

EU geeft Marokko 450 miljoen tegen corona, Nederland krijgt 25. ‘Ik zeg: Nexit!’

Tunesië en Marokko krijgen gezamenlijk 700 miljoen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 9 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.