Binnenland

De factchecks zijn waardeloos en amateuristisch. Universitair docent veegt vloer aan met ‘belabberde’ EU-website die nepnieuws moet blootleggen

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een EU-taakgroep die nepnieuws in de gaten moet houden, EU vs Disinfo, is zwaar onder vuur komen te liggen.

Berichtgeving van onder meer de NPO, GeenStijl, De Gelderlander en TPO werd door de Europese organisatie bestempeld als nepnieuws. Zij worden neergezet als disinforming outlets.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De taakgroep, die vanuit Brussel nepnieuws analyseert, ontvangt sinds vorig jaar ruim één miljoen euro uit het budget voor strategische communicatie.

Verhaal gaat halen

In Nederland zijn inmiddels Kamervragen gesteld over de werkwijze van EU vs Disinfo. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken verhaal gaat halen bij de taakgroep.

De reden daarvoor is dat donderdag bleek dat EU vs Disinfo een TPO-reportage van Chris Aalberts beoordeelde als nepnieuws.

Aalberts deed verslag van een bijeenkomst waar kritiek werd geleverd op Oekraïne. Een ngo uit dat land diende vervolgens een klacht in waarop de taakgroep de feitelijke reportage brandmerkte als nepnieuws.

Gevaar

Van Raak wil dat Ollongren de EU duidelijk maakt dat ‘journalisten die verslag doen van politieke bijeenkomsten niet verantwoordelijk zijn voor hetgeen op deze bijeenkomsten wordt gezegd’.

Volgens Van Raak is de vrijheid van journalistiek in gevaar wanneer Europese organisaties verslaggevers gaan beoordelen.

Op wat EU als debunking of ontkrachting aanvoert valt op zijn zachtst gezegd wat af te dingen.

Vinger in de pap

Het artikel van De Gelderlander rond MH17 dat als desinformatie wordt bestempeld, betreft een feitelijke en neutrale weergave van de reactie van de Russische fabrikant van BUK-raketten.

Ook een interview op NPO Radio 1 met onderzoeksjournalist Pieter Stockmans werd bestempeld als nepnieuws.

Stockmans reisde door Oekraïne en concludeerde dat extreemrechtse militanten een steeds grotere vinger in de pap krijgen in het land.

Kwalijk

EU vs Disinfo vond dit een voorbeeld van onjuiste journalistieke informatie zonder ondersteunende feiten.

“Op basis van een belabberde factcheck worden onafhankelijke media bestempeld als nepnieuws,” reageerde universitair docent Alexander Pleijter in het Nederlands Dagblad. “Dat vind ik kwalijk.”

Waardeloos

Hij veegt de vloer aan met de Europese website die nepnieuws moet blootleggen. “De checks zijn waardeloos en amateuristisch,” zei hij.

“EU vs Disinfo is opgericht om tegenwicht te bieden aan de propaganda vanuit Rusland, maar inmiddels leveren ze vergelijkbaar werk,” voegde hij toe.

Na alle ophef heeft de EU-taakgroep besloten de terminologie aan te passen.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Derek
Derek
6 jaren geleden

If we lose, it will not mean that it was impossible to win.

-Che Guevara

Geuz
Geuz
6 jaren geleden

U bent een ontzettend goede journalist.
Bedankt dat u dit doet.

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Ik werd vandaag echt weer kotsmisselijk van de walgelijke propaganda leugens die Nederland verspreid worden in overduidelijke samenzwering met de Diepe Staat van America. Nederland zit diep in het bootje met die giftige gestoorde pedo satanisten daar, ik weet het zeker! Overal anti-trump gezeik! Rusland is de schuld van alles?! Wat een idiote leugens en misinformatie! Het moet echt ophouden, ik kan het niet meer aanzien! Hoe stoppen we deze schaamteloze propaganda?! We lokken nog eens een keer oorlog uit op deze manier!

Minute Repeater
Minute Repeater
6 jaren geleden

LOL, de NPO (de Nederlandse staat), TPO (Veronica), de Gelderlander (De Persgroep) en Geenstijl (TMG oftewel; Telegraaf Media Groep) zijn allemaal mainstream media. Het is natuurlijk wel slim om net te doen alsof georganiseerd verzet van dezelfde elite als “fake news” te bestempelen. Het toont in mijn ogen ook aan dat er (te) grote groepen mensen zijn die serieus geloven dat een media platform zoals Geenstijl onafhankelijke media is. Dit is dezelfde deceptie truc die men ook toepast op FOX en Trump, en helaas is deze strategie effectief.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x