Homepagina » Archeologie » Legendarisch metaal ‘afkomstig van Atlantis’ gevonden in scheepswrak
Legendarisch metaal 'afkomstig van Atlantis' gevonden in scheepswrak

Legendarisch metaal ‘afkomstig van Atlantis’ gevonden in scheepswrak

Voor de kust van Sicilië is in een 2600 jaar oud scheepswrak opnieuw orichalcum aangetroffen, een zeldzame legering die in verband wordt gebracht met het legendarische eiland Atlantis. Dat schrijft Seeker.

Het wrak, dat dateert van 600 voor Christus, werd in 2015 ook al onderzocht. Onderwaterarcheologen troffen toen 39 stukken orichalcum aan.

Gezegd wordt dat het erg lijkt op messing. Filosoof Plato beschreef het als een zeldzaam metaal dat werd vervaardigd in Atlantis.

Poseidon

Plato beschreef een tempel voor Poseidon met een pilaar die geheel uit orichalcum bestond. In het computerspel Indiana Jones and the Fate of Atlantis komt het ook voorbij.

De stukken metaal bestaan uit zink, houtskool en koper. Oorspronkelijk werd de legering gemaakt van koper, goud en zilver.

Zeldzame ontdekking

Of het metaal uit dit scheepswrak daadwerkelijk afkomstig is van Atlantis of niet, het is hoe dan ook een vreemde en zeldzame ontdekking.

“Volgens één theorie was het [metaal] bedoeld als een offer aan de goden,” zei archeoloog Sebastiano Tusa. Hij vermoedt dat het schip is gezonken tijdens een storm.

Nooit eerder

Het wrak is op enkele honderden meters van de stad Gela gevonden op een diepte van zo’n drie meter. In hetzelfde gebied liggen nog twee andere scheepswrakken.

Nooit eerder is het mysterieuze metaal in zulke grote hoeveelheden aangetroffen. Volgens de Griekse mythologie is orichalcum uitgevonden door Kadmos, de eerste koning van de stad Thebe.

[Seeker]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Critias 114e: Want hoewel hun heel wat, ten gevolge van hun heerschappij, van buitenaf werd toegezonden, leverde het eiland (Atlantis) zelf toch de grootste bijdrage wat de inrichting van het leven betreft. Vooreerst alles wat de mijnbouw opdelft: harde en smeltbare stoffen, en meer speciaal een soort waarvan wij nog slechts de naam bezitten, maar waarvan men toen, behalve de naam, de substantie zelf bezat, en dat men op vele plaatsen van het eiland opdelfde, nl. het ‘orichalcum’, na goud het kostbaarste wat men toen kende.

  Critias 116c: De muur rondom de burcht zelf bestreken ze met orichalcum, dat glansde alsof het vuur was.

  Critias 116 d: (over de tempel van Poseidon) Wat het binnenste betrof, kon men zien dat de ivoren zoldering gans met goud, zilver en orichalcum was versierd, terwijl al het overige – muren, zuilen, vloer – in orichalcum was gevat.

  Kritias 119c: (over tien koningen) Hun onderlinge voorrang en verhouding werd geregeld volgens de instructies van Poseidon, zoals die hun waren overgeleverd door de gewoonte en door inscripties die de eerste koningen hadden laten graveren in een zuil van orichalcum. Deze bevond zich in het midden van het eiland in de tempel van Poseidon, waar ze beurtelings om de vijf of om de zes jaar samenkwamen: ze hechtten immers evenveel belang aan even als aan oneven….. De stier die ze aldus vingen, leidden ze naar de zuil waar ze hem, op de top van de zuil, slachtten, zodat het bloed over de inscriptie vloeide. Op de zuil stond, benevens de wettekst, een eedformule, die zware vermaledijdingen (vervloekingen) bevatte tegen de ontrouwen.

  Vertaling van Drs. Xaveer de Win

  9 likes
 2. Oorspronkelijk werd de legering gemaakt van koper, goud en zilver. De stukken gevonden metaal bestaan uit zink, houtskool en koper…dus men heeft geen orichalcum gevonden maar omdat het dezelfde kleur heeft, noemt men het wel zo?

  11 likes
 3. Als het uit zink, houtskool en koper bestaat ipv uit goud, zilver en koper, dan is het toch nep-orichalcum? Oftewel de latere makers ervan probeerden het na te bootsen, maar ze wisten de prcieze formule niet.

  9 likes
 4. Ik heb toevallig nog wat orichalcum hier in de kluis liggen, het wordt steeds meer waard.

  5 likes
 5. Wrak.
  Is het wrak al bekeken? Als dat, wellicht, ook van Atlantis komt zal ons dat ook veel meer vertellen. Als het ‘gewoon’ romeins of ….waar vandaan ook, zal het niet van Atlantis komen…toch?

  > De stukken metaal bestaan uit zink, houtskool en koper. Oorspronkelijk werd de legering gemaakt van koper, goud en zilver. <

  Niet zo moeilijk 'na' te maken lijkt mij, dus echt bijzonder?

  3 likes
 6. “Plato beschreef een tempel voor Poseidon met een pilaar die geheel uit orichalcum bestond. In het computerspel Indiana Jones and the Fate of Atlantis komt het ook voorbij.”

  mijn dank, die laatste zin was echt van toegevoegde waarde. Anders had ik het geschreven artikel waarschijnlijk niet serieus genomen…

  1 likes
 7. Volgens mij wordt hier messing beschreven.
  In de oude tijden beschikte men volgens mij alleen over koper rond de middellandse zee.
  Het blijkt dat er duizenden jaren voor Christus al handel gedreven werd met voormalige Engeland, waar men over zink bleek te beschikken.
  Al in de oudheden heeft men getracht goud na te maken, koper zink geeft messing, Goud kleurig, en ik dacht dat koper en tin brons werd.
  We speken over een tijd voordat de grootste handelshaven van de middellandse zee die tegen een vulkaan lag, ontploft is en de gehele beschaving uit die tijd vernietigd is. De vloedgolven die toen teweeg gebracht zijn, de uitstoot van vulkaan as, het vele jaren mislukken van oogsten bracht honger over de gehele wereld. Toen is waarschijnlijk ook de zwarte zee ontstaan. Veel is beschreven in de oude Egyptische gravures.

  0 likes
 8. Orichalgum? Bestaat dat dan? OK, tijd om Mendeljev te channelen, het boefje…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

derde wereldoorlog

Er staat iets groots te gebeuren. En nee, het is niet de Derde Wereldoorlog

Na de Amerikaanse aanval op de Iraanse ...

Vergeet Atlantis. Er ligt een verloren continent verborgen onder Europa

Vergeet Atlantis. Er ligt een verloren continent verborgen onder Europa

Wetenschappers hebben onder Europa een verloren continent ...