Gezondheid

Dit farmaceutische bedrijf hield asbest in babypoeder decennialang geheim. De gevolgen liegen er niet om

Help door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) weet al decennialang dat het talkpoeder van het bedrijf asbest bevat, maar hield dat al die tijd geheim.

Persbureau Reuters meldde op basis van eigen onderzoek dat dit uit tests in de periode 1971 tot begin 2000 al naar voren kwam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Onder meer managers, wetenschappers en artsen van het medische bedrijf hebben volgens Reuters uitvoerig gesproken over hoe het probleem aan te pakken.

Stil te houden

Ook werd gepraat over hoe de kwestie stil te houden voor het publiek.

Inmiddels zijn al duizenden rechtszaken aangespannen over het talkpoeder. In juli dit jaar besliste een jury in St. Louis dat J&J een schadevergoeding van 4,7 miljard dollar moet betalen aan 22 vrouwen die zeggen eierstokkanker te hebben gekregen door het gebruik van talkpoeder.

Het medische bedrijf ontkent nog altijd alle aantijgingen. J&J zei eerder al het jurybesluit aan te zullen vechten en sprak van een ‘absurde complottheorie’.

Beïnvloeden

Na het nieuwsbericht ging het aandeel van J&J onderuit op de beurs. Het bedrijf verloor 12 procent, oftewel 47 miljard dollar.

Het onderzoek van Reuters laat daarnaast zien dat het farmaceutische bedrijf een aantal tactieken heeft toegepast om onderzoek te beïnvloeden en zijn talkpoeder te beschermen.

Ghostwriter

In één geval betaalde J&J voor een studie en werden vooraf de gewenste resultaten besproken.

Vervolgens werd een ghostwriter, een schrijver die schrijft onder andermans naam, ingezet om de resultaten uit te werken.

[Telegraph, ANP]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

WTF.
Waarom? Waarom Asbest?! Dit slaat echt nergens op!

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
5 jaren geleden

wat weet ik nog meer niet !

Veiligheid en toxicologie

Wetenschappers zijn zich bewust van de giftigheid van talk sinds de late jaren 60. In die tijd kon talkpoeder voor gebruik door consumenten sporen bevatten van asbest. Voor huishoudelijk gebruik bestemd talkpoeder wordt sindsdien gezuiverd en is asbest-vrij.

Verschillende studies hebben verbanden vastgesteld tussen talk(poeder) en longaandoeningen,[1] longkanker, huidkanker en eierstokkanker. Vanwege het wijdverspreide commerciële en huishoudelijke gebruik van talk is er veel onderzoek gedaan. In 1993 heeft het Amerikaanse National Toxicology Program de resultaten van een groot onderzoek gepubliceerd. Er bleek uit dat cosmetische talk tumoren veroorzaakt bij ratten, welke gedwongen werden 6 uur per dag, vijf dagen per week gedurende ten minste 113 weken talk te inhaleren. bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Talk_(mineraal)

het is dus niet altijd waar wat op deze page staat.. is maar weer eens naar buiten gekomen het doet ook goede dingen wonder wel, ui de zelfde bron
Medische toepassing
Talkpoeder kan ook worden gebruikt bij het herstellen van problemen aan de long, bijvoorbeeld een klaplong. Bij de behandeling van een klaplong kan men ervoor kiezen de longen “te plakken”: tussen de longvliezen aan de buitenkant van de long en de binnenkant van de borstholte wordt een chemisch prikkelende stof gebracht (de meest gebruikte en bekendste is talkpoeder), waardoor een steriele ontstekingsreactie ontstaat; bij de genezing hiervan vergroeit de long aan de borstwand en klapt dan doorgaans niet meer in.

wat willen we hoe nu mee.. het is weer het verdienmodel het kost om asbest uit de talk te halen.. wanneer je dat niet doet zou ik zeggen dat de “handhavers” die dienen te controleren dat wat op de verpakking staat er ook in zit..
zijn die nu ingebreken of zijn wij ingebreken.. kritische vragen bij een verdienmodel zijn eigenlijk nooit welkom..
de wij van WC eend zijn altijd wij, die geloven in de waarheid van de ander, die te lui zijn zelf te onderzoeken..
ahw de WC eenden zonder KOP..
asbest in dit poeder wist ik ook niet maar na een uurtje lezen begrijp ik wel hoe het zit en zij er zelfs wat oude vragen tot een antwoord gekomen in mijzelf.
fijne dag aan alle goed gelovers..

Eelke Piers
Eelke Piers
5 jaren geleden

Het kan natuurlijk ook de bedoeling zijn dat de mensheid vergiftigd moet worden. Daarom zit er ook 10tallen vergiften op het fruit en groenten; Het eten is vergeven van de E-nummers; fabrieken en vliegtuigen spuiten het met miljoenen tonnen in de lucht die we inademen; het mobiele netwerk G4,wifi, hoogspanningsleidingen, noem maar op.
Niet voor de lol is kanker doodsoorzaak nummer twee en als we de kankergevallen door medicijn gebruik er bij tellen dan is kanker ruimschoots nummer 1

Louise
Louise
5 jaren geleden

@ Adrianus- Johannes
Je hebt helemaal gelijk, ten eerste is deze fabrikant al eerder aan de orde geweest hier.
En ten tweede het is al heel lang bekend dat er sporen van asbest zitten in natuurlijke kalk.
Sommige producten bestaan dan ook uit kalk en magnesium en een lekker geurtje…….
Trouwens miljoenen baby billetjes zaten vroeger in de talk poeder ik kan me echt niet herinneren dat er ooit iets negatiefs over gepubliceerd is…..
Op dit moment schuilt overal gevaar, vroeger kregen baby’s wel eens een speen met suiker,oooooooooh
Andere culturen deden wel eens een speen in brandewijn , of slivovitsj ooooooooh jaja het is wat allemaal ……

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x