Binnenland

Is dit hoe Nederland er in 2050 zal uitzien?

Help ons door dit met je vrienden op je social media te delen!

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in de Ruimtelijke Verkenning 2023 scenario’s ontwikkeld voor de inrichting van Nederland in 2050. In het rapport worden vier mogelijke ruimtelijke toekomsten gepresenteerd.

Eén daarvan is Groen Land, met veel ruimte voor de natuur. Voor elk scenario zijn op basis van ruimtelijke modellering en ontwerpend onderzoek gedetailleerde kaarten van het bijbehorende Nederland van 2050 gemaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en ons aanpassen aan klimaatverandering vragen om grote ruimtelijke ingrepen in Nederland. Daarom is het van belang dat het kabinet scherpere keuzes maakt dan nu gebeurt,” beweert het PBL.

Vrijheid tot consumeren ingeperkt

In het scenario Groen Land wordt een stelsel van persoonsgebonden ‘omgevingsbudget’ – ‘planeetpunten’ – ingevoerd, gericht op minder vervuiling en minder grondstoffengebruik.

Het Rijk introduceert in dit scenario een ‘planeetpuntensysteem’, een jaarlijks budget voor iedereen, te besteden aan leefomgevingsonvriendelijk gedrag, niet overdraagbaar en niet verhandelbaar. Persoonlijke emissierechten dus.

Met dit persoonlijk ‘omgevingsbudget’ wordt de vrijheid tot consumeren ingeperkt.

Een soort 15-minutensteden

Het PBL noemt de planeetpunten in het rapport ‘de meest ingrijpende beleidsmaatregel’. Auto’s kosten veel planeetpunten. “Door te bouwen in de bestaande stad profiteren bewoners van de nabijheid van wonen, werken en voorzieningen. Veel bestemmingen zijn nu lopend, fietsend en steppend te bereiken, wat veel planeetpunten scheelt.” Een soort 15-minutensteden dus.

In het scenario Groen Land wordt het planeetpuntensysteem in 2030 ingevoerd. In Groen Land wordt de mobiliteit beperkt door middel van de individuele planeetpunten, maar ‘zijn wel veel bestemmingen op korte afstand beschikbaar’.

4.7 74 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

112 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bella
Bella
1 jaar geleden

Dus gewoon menselijke stallen waar je mee kunt doen wat je wil.
pervers , maar het komt er gelukkig nooit.

Greet Resist
Greet Resist
1 jaar geleden

psychiatrisch patienten besturen de Inrichting Nederland

Steven
Steven
1 jaar geleden

Gewoon terug naar paard & wagen. Alleen de rijken blijven in mercedesen en BMW’s rijden op benzine!

Gosse
Gosse
1 jaar geleden

Gaat niet gebeuren!!!!!
Ik zie mijn oma van 67 al steppend door de regen in de storm haar halvje brood en een flesje melk bij de supermarkt halen. Overleefd ze niet. Maar dat is waarschijnlijk ook de bedoeling. Van een zorgeloze levensavond zal geen sprake meer zijn. Degene die dit bedenken zijn volkomen geschifte idioten en moeten zo snel mogelijk in het krankzinnige gesticht worden opgesloten.

Back to top button
112
0
We lezen graag je reactie!x