Gezondheid

Hoe farmaceutische multinationals met hulp van de minister van Volksgezondheid in alle stilte je zorgverzekering plunderen

Help ons door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block sloot in 2015 een toekomstpact met de farmaceutische industrie over de prijsbepaling van medicijnen.

Eén van de onderdelen van dit pact zijn peperdure nieuwe medicijnen waarbij de minister geheime prijsafspraken heeft gemaakt met de multinationals.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In ruil voor prijskortingen houdt de overheid de prijsafspraken geheim. Door deze koehandel is er geen enkele controle meer mogelijk.

Plunderen

Het gevolg is dat de zorgverzekering vanwege exorbitante prijzen van een paar medicijnen voor een relatief klein aantal patiënten enorm onder druk komt te staan.

Ondertussen maken de farmaceutische multinationals woekerwinsten op de behandelingen van dat kleine groepje patiënten.

De productiekosten van de medicijnen liggen tussen de 100 en 300 euro, terwijl ze worden verkocht voor 40.000 tot 100.000 euro per patiënt.

Farmaceutische multinationals plunderen op deze manier de zorgverzekering en krijgen daarbij alle hulp van de minister van Volksgezondheid.

Drastisch veranderd

Nooit eerder heeft een Belgische minister zulk vriendelijk beleid gevoerd voor die multinationals.

De Block benoemde in november 2016 Bart Vermeulen, topman van de farmaceutische industrie, in alle stilte tot adjunct-kabinetschef.

Vermeulen leidt het departement gezondheidszorg en geneesmiddelenbeleid.

Dubbel

In juli heeft de minister bovendien de spelregels drastisch veranderd ten voordele van de farmamultinationals.

Het grootste deel van de kostprijs van een medicijn gaat naar reclame. Slechts 1,5 procent gaat naar echt innovatief onderzoek.

Patiënten betalen dubbel voor innovatieve medicijnen. De eerste keer via belastinggeld dat gaat naar onderzoek en de tweede keer voor de woekerprijzen van medicijnen die dankzij dat onderzoek zijn gemaakt.

Getorpedeerd

De lasten voor de gemeenschap, de lusten voor de farmaceutische industrie.

Minister De Block verdedigt haar beleid door te zeggen dat ze ‘dit in het buitenland ook doen en dat er geen alternatief is’.

Er zijn wel alternatieven, maar een poging om die in een wet te gieten werd in het parlement getorpedeerd door De Block.

[MO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Stijn Bannink
Stijn Bannink
5 jaren geleden

En waneer gaan wij Hollanders massaal de straat op? De Fransen doen dit al voor een accijns verhoging. Een volk krijgt de regering die het verdiend.

eksegese
eksegese
5 jaren geleden

Tja, het is al vaak vermeld alhier, ministers zijn nou eenmaal niets anders dan handlangers van multinationals, handlangers van het grote geld. Zo lang we daar op blijven stemmen en het koningshuis ongemoeid laten, worden we geregeerd door het grote geld, door bedriegers dus.

Only you
Only you
5 jaren geleden

Onderhand begint de bevolking te begrijpen dat ze uitgemolken wordt, 20 j terug nog vat op industrie, maar of volk n nog vat krijg op staat en daarmee banken en multinationals valt te bezien?

pietjepuk
pietjepuk
5 jaren geleden

Waarom gaan wij niet de straat op? Omdat wij hier het perfekte rolmodelland zijn voor het Kalergi-doctrine.
Vermenging van rassen lijdt tot cultuurvernietiging of, verrijking hoe je het zien wilt, et voila.. daar zijn we inmiddels aanbeland. Hier en daar gebeurd nog wel wat maar wordt of doodgezwegen, doodgeknuffeld of gedemoniseerd.
Het effekt is hetzelfde.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x