Homepagina » Buitenland » Heeft het verzet tegen proefboringen nog zin? In Europa maken de schaliegaslobbyisten de dienst uit
Heeft het verzet tegen proefboringen nog zin? In Europa maken de schaliegaslobbyisten de dienst uit

Heeft het verzet tegen proefboringen nog zin? In Europa maken de schaliegaslobbyisten de dienst uit

Schaliegas is een relatief nieuwe, maar zeer omstreden fossiele brandstof. “Erger dan steenkool,” zo wordt weleens beweerd. De exploiteerbare reserve wordt geschat op 5,3 triljoen kubieke meter. Tegen de huidige gasprijs spreken we over een potentieel van zo’n 1,38 triljoen euro.

In Europa is Polen de absolute koploper. “Polen ligt op Gas!” kopte de Gazeta Wyborcza al eens enthousiast. In 2010 tekende Warschau alvast een overeenkomst met het Amerikaanse Global Shale Gas Initiative. Ook in Duitsland en Nederland zit veel schaliegas in de grond. Er is in verschillende landen politieke deining over proefboringen omdat radium het grondwater zou kunnen verontreinigen.

Lobbygroep

De Britse krant The Guardian schrijft dat de groep experts die de Europese Unie adviseert over de eventuele risico’s van fracking (schaliegasontginning), wel heel erg lijkt op een club van schaliegaslobbyisten.

Twee van de vijf leden blijken banden te hebben met Cuadrilla (een Brits energiebedrijf dat gespecialiseerd is in het boren naar schaliegas) en ConocoPhilips (een Amerikaans oliebedrijf dat ook naar schaliegas boort). Twee andere leden behoren tot ‘pro-schaliegas ministeries’ in Groot-Brittannië en Polen en de vijfde heeft banden met de lobbygroep Shale Gas Europe.

Banden met de industrie

De commissies die worden aangestuurd door de adviesgroep bestaan voor bijna driekwart uit mensen die banden hebben met de schaliegasindustrie. Vertegenwoordigers van de milieubeweging hebben zich al teruggetrokken uit het netwerk.

[Radio 1]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en nieuwsfeiten, verzamled door: Arie Goedhart.
6 jaren geleden
Gezinusk
Gezinusk
6 jaren geleden

De eilanden Texel en Terschelling zullen binnen enkele jaren schaliegas gaan opleveren. Het bedrijf Tulip Oil heeft van het ministerie van Economische Zaken al een vergunning gekregen om in de ondergrond van Terschelling chemicaliën te pompen. ConocoPhilips komt voort uit het Rockefeller complex en zijn naast Shell onder andere grootaandeelhouder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat Lobbyisten hier een belangrijke spil in zijn is mij niet vreemd. Professor Antony C. Sutton heeft jaren geleden met zijn onderzoek al aangetoond dat het bedrijfsleven en politiek hand in hand met elkaar gaan. Op zich geen probleem totdat het moment aanbreekt dat zij morgen bepalen wat u morgen gaat uitvoeren. Succes ermee.

x

Check Also

europarl

Kroatische Europarlementariër haalt vernietigend uit naar EU-baas: ‘Die coronapas is krankzinnig’

Europarlementariër Mislav Kolakusic heeft hard uitgehaald naar ...

van houwelingen

Pepijn van Houwelingen: ‘Er zou toch nooit een EU-leger komen? Dat was toch een complot?’

Op 1 juni 2005 heeft de Nederlandse ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

2
0
We lezen graag je reactie!x