Schaliegas is een relatief nieuwe, maar zeer omstreden fossiele brandstof. “Erger dan steenkool,” zo wordt weleens beweerd. De exploiteerbare reserve wordt geschat op 5,3 triljoen kubieke meter. Tegen de huidige gasprijs spreken we over een potentieel van zo’n 1,38 triljoen euro.
In Europa is Polen de absolute koploper. “Polen ligt op Gas!” kopte de Gazeta Wyborcza al eens enthousiast. In 2010 tekende Warschau alvast een overeenkomst met het Amerikaanse Global Shale Gas Initiative. Ook in Duitsland en Nederland zit veel schaliegas in de grond. Er is in verschillende landen politieke deining over proefboringen omdat radium het grondwater zou kunnen verontreinigen.
Lobbygroep
De Britse krant The Guardian schrijft dat de groep experts die de Europese Unie adviseert over de eventuele risico’s van fracking (schaliegasontginning), wel heel erg lijkt op een club van schaliegaslobbyisten.
Twee van de vijf leden blijken banden te hebben met Cuadrilla (een Brits energiebedrijf dat gespecialiseerd is in het boren naar schaliegas) en ConocoPhilips (een Amerikaans oliebedrijf dat ook naar schaliegas boort). Twee andere leden behoren tot ‘pro-schaliegas ministeries’ in Groot-Brittannië en Polen en de vijfde heeft banden met de lobbygroep Shale Gas Europe.
Banden met de industrie
De commissies die worden aangestuurd door de adviesgroep bestaan voor bijna driekwart uit mensen die banden hebben met de schaliegasindustrie. Vertegenwoordigers van de milieubeweging hebben zich al teruggetrokken uit het netwerk.
[Radio 1]
Burgerinitiatief geldschepping: “Bankensysteem stamt nog uit tijd van slavernij”
Felle reacties nadat ‘vrouwenmepper’ goud wint bij boksen: ‘Walgelijk’
Filmmaker legt 30 meter hoge vuurtornado vast (video)
Foto’s maanlandingen zijn in een studio gemaakt. Kijk wat deze wetenschapper heeft ontdekt
Australische emeritus hoogleraar en geoloog: “Global warming wordt niet veroorzaakt door CO2”
‘Er is een staatsgreep gepleegd door de oorlogspartij’
Europarlementslid stelt vragen over riante wachtgeldregeling Timmermans: ‘Verwerpelijk, verspilling en ongepast’
GGD-medewerker: ‘Gevaccineerden testen vaker positief en hebben ernstigere klachten dan ongevaccineerden’
Eerste stralingsvrije zone in Frankrijk