Homepagina » Buitenland » Heeft het verzet tegen proefboringen nog zin? In Europa maken de schaliegaslobbyisten de dienst uit
Heeft het verzet tegen proefboringen nog zin? In Europa maken de schaliegaslobbyisten de dienst uit

Heeft het verzet tegen proefboringen nog zin? In Europa maken de schaliegaslobbyisten de dienst uit

Schaliegas is een relatief nieuwe, maar zeer omstreden fossiele brandstof. “Erger dan steenkool,” zo wordt weleens beweerd. De exploiteerbare reserve wordt geschat op 5,3 triljoen kubieke meter. Tegen de huidige gasprijs spreken we over een potentieel van zo’n 1,38 triljoen euro.

In Europa is Polen de absolute koploper. “Polen ligt op Gas!” kopte de Gazeta Wyborcza al eens enthousiast. In 2010 tekende Warschau alvast een overeenkomst met het Amerikaanse Global Shale Gas Initiative. Ook in Duitsland en Nederland zit veel schaliegas in de grond. Er is in verschillende landen politieke deining over proefboringen omdat radium het grondwater zou kunnen verontreinigen.

Lobbygroep

De Britse krant The Guardian schrijft dat de groep experts die de Europese Unie adviseert over de eventuele risico’s van fracking (schaliegasontginning), wel heel erg lijkt op een club van schaliegaslobbyisten.

Twee van de vijf leden blijken banden te hebben met Cuadrilla (een Brits energiebedrijf dat gespecialiseerd is in het boren naar schaliegas) en ConocoPhilips (een Amerikaans oliebedrijf dat ook naar schaliegas boort). Twee andere leden behoren tot ‘pro-schaliegas ministeries’ in Groot-Brittannië en Polen en de vijfde heeft banden met de lobbygroep Shale Gas Europe.

Banden met de industrie

De commissies die worden aangestuurd door de adviesgroep bestaan voor bijna driekwart uit mensen die banden hebben met de schaliegasindustrie. Vertegenwoordigers van de milieubeweging hebben zich al teruggetrokken uit het netwerk.

[Radio 1]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en nieuwsfeiten, verzamled door: Arie Goedhart.
5 jaren geleden
Gezinusk
Gezinusk
5 jaren geleden

De eilanden Texel en Terschelling zullen binnen enkele jaren schaliegas gaan opleveren. Het bedrijf Tulip Oil heeft van het ministerie van Economische Zaken al een vergunning gekregen om in de ondergrond van Terschelling chemicaliën te pompen. ConocoPhilips komt voort uit het Rockefeller complex en zijn naast Shell onder andere grootaandeelhouder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat Lobbyisten hier een belangrijke spil in zijn is mij niet vreemd. Professor Antony C. Sutton heeft jaren geleden met zijn onderzoek al aangetoond dat het bedrijfsleven en politiek hand in hand met elkaar gaan. Op zich geen probleem totdat het moment aanbreekt dat zij morgen bepalen wat u morgen gaat uitvoeren. Succes ermee.

x

Check Also

polen

Polen verzet zich tegen coronawaanzin en censuur

Ook Polen wordt in een wurggreep gehouden ...

coronavaccin

Meeste Europeanen weigeren coronavaccin: ‘Zelfs niet voor 10 miljoen euro’

De uitrol van het coronavaccin gaat niet ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

2
0
We lezen graag je reactie!x