Homepagina » Gezondheid » Feitenchecker bij uitstek bakt er weinig van. Dit is hoe de media misleiden over cannabis
Feitenchecker bij uitstek bakt er weinig van. Dit is hoe de media misleiden over cannabis

Feitenchecker bij uitstek bakt er weinig van. Dit is hoe de media misleiden over cannabis

In maart dit jaar werden NU.nl en de Universiteit Leiden aangewezen om in Nederland voor Facebook feiten te gaan checken.

Sinds kort is NU.nl begonnen met NUcheckt, waar dagelijks berichten die rondgaan op Facebook op hun betrouwbaarheid worden gecheckt.

Dat geeft ons een mooi inkijkje in de manier waarop berichten worden gecontroleerd. We gaan zien dat de ‘factcheckers’ het zelf niet zo heel nauw nemen met de feiten.

Links

NUcheckt heeft een artikel beoordeeld waarin wordt geclaimd dat cannabisolie kanker kan genezen. Volgens de site is er geen enkel bewijs voor deze bewering.

In het artikel wordt de Canadees Rick Simpson genoemd, een activist die naar eigen zeggen mensen heeft genezen van kanker door ze te behandelen met cannabisolie.

De nieuwssite heeft ervoor gekozen om de wetenschappelijke literatuur links te laten liggen en alleen autoriteiten aan het woord te laten die in feite niets anders doen dan de farmaceutische industrie napraten.

Die industrie heeft er belang bij dat cannabis zo weinig mogelijk wordt aangeprezen als medicijn omdat traditionele behandelingen duur zijn en dus veel geld opleveren.

Gelijk aansloeg

We beginnen met de wetenschappelijke literatuur.

Een 17-jarig meisje uit het Canadese Ontario begon beter te worden toen ze cannabis gebruikte om een agressieve vorm van leukemie te bestrijden, schreven twee artsen in het wetenschappelijke tijdschrift Case Reports in Oncology.

Dokters Yadvinder Singh en Chamandeep Bali schreven dat het medicijn gelijk aansloeg en gezien de snelle daling van het aantal leukemiecellen mogelijk levensreddend had kunnen zijn.

De patiënte werd op haar veertiende gediagnosticeerd met acute lymfatische leukemie. Na 34 maanden besloot ze hoge doses cannabisextract te proberen, aangezien chemotherapie en bestraling niet leken te helpen.

Het extract werd gemaakt door nota bene Rick Simpson.

Remissie

Het meisje kwam 11 weken later te overlijden, maar haar dood bleek te zijn veroorzaakt door zware inwendige bloedingen, een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie, aldus de artsen.

Het gerenommeerde Amerikaanse Nationaal Kankerinstituut (NCI) publiceerde recentelijk een studie over medicinale cannabis.

Eén van de belangrijkste conclusies luidde dat THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis, tot remissie leidt bij borst- en leverkanker.

Geen dodelijke dosis

Het instituut heeft vastgesteld dat er geen dodelijke dosis is voor cannabis. Daarnaast werkt de plant minder verslavend dan andere beschikbare medicijnen.

Het NCI ontdekte dat cannabis geen negatieve invloed heeft op de longfunctie en geen longkanker of andere vormen van kanker veroorzaakt.

Experts hebben daarnaast aangetoond dat bepaalde stoffen uit cannabis kunnen worden gebruikt om de groei van tumoren te stoppen.

Meest effectief

Specialisten van de St George’s University of London bestudeerden de behandeling van hersenkanker in een laboratorium en kwamen tot de ontdekking dat een behandeling met cannabinoïden het meest effectief is.

Het onderzoeksteam richt zich nu op klinisch onderzoek met mensen. De studie is verschenen in het tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics.

Wetenschappers van het California Pacific Medical Center hebben ontdekt dat CBD het DNA dat de uitzaaiing van borstkanker en andere soorten kanker veroorzaakt kan ‘uitschakelen’.

De onderzoekers willen het middel snel testen op mensen.

Geen sprake

NUcheckt laat een oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek aan het woord over de claims van Simpson.

De oncoloog, Jan Schellens, heeft zich duidelijk niet erg verdiept in cannabis, want hij zegt: “Het gaat om proeven met een enorm hoge concentratie THC, dat zou gevaarlijk zijn voor de mens.”

“Onderzoeken met de mens zijn daarom nog niet aan de orde,” voegt hij toe.

Zoals hierboven vermeld laat de wetenschappelijke literatuur zien dat er wel degelijk onderzoek met mensen wordt gedaan.

Daarnaast heeft het NCI vastgesteld dat er geen dodelijke dosis is voor cannabis. Een overdosis is onmogelijk, omdat cannabinoïdereceptoren niet in de delen van de hersenstam zitten die de ademhaling regelen. Van gevaar is dus geen sprake.

Exorbitant hoge salaris

NUcheckt verwijst in deze feitencheck vaak naar de website van KWF Kankerbestrijding. De Volkskrant deed vorig jaar onderzoek naar de beloning van directeuren van 40 grote goede doelen.

Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding bleek met 152.000 euro nog meer te verdienen dan een minister.

KWF Kankerbestrijding gaf als verklaring voor het exorbitant hoge salaris dat de directeur vaak uit de medische sector komt, waar de beloningen hoger zijn.

Zoals eerder aangegeven heeft deze sector er alle belang bij dat cannabis zo weinig mogelijk wordt aangeprezen als medicijn.

Niet echt een goede bron dus voor een neutrale feitencheck.

Geen frisse tent

NUcheckt verwijst ook naar David Gorski, een onderzoeker van kankerinstituut Karmanos, die een behandeling van Simpson onder de loep nam.

Karmanos is recentelijk het middelpunt geweest van een aantal rechtszaken.

En voordat monsterarts Farid Fata werd veroordeeld tot 45 jaar gevangenisstraf omdat hij honderden mensen zonder kanker chemotherapie had gegeven, stond hij aan het roer bij het kankerinstituut.

Geen frisse tent dus.

Chemotherapie

In een eerdere versie van het artikel noemde NUcheckt chemotherapie een ‘bewezen behandeling’.

Uit een nieuwe studie blijkt echter dat chemotherapie kanker in staat stelt zich in het lichaam te verspreiden en dat op die manier nieuwe tumoren kunnen worden gevormd.

Wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat kankercellen door chemotherapie meer kans hebben om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden, waar ze vrijwel altijd dodelijk zijn.

Dr. George Karagiannis van de Yeshiva University in New York ontdekte dat chemotherapie het aantal kankercellen in het lichaam en in de longen doet stijgen.

We beoordelen deze factcheck van NUcheckt als: waardeloos.

Onschadelijk

We sluiten af met een fragment uit de documentaire Clearing the Smoke, die enkele jaren geleden werd uitgezonden door zender PBS, maar waar weinig media-aandacht voor was.

In de documentaire is onder meer professor Prakash Nagarkatti van de University of South Carolina te zien.

Hij wist kankercellen in het laboratorium onschadelijk te maken met cannabis en testte zijn middel op leukemiepatiënten.

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk
Henk
3 jaren geleden

Is nu.nl geen samenwerking aangegaan met CNN?

Laatst moest nu.nl ookal rectificeren toen ze valselijk hadden bericht over het aantal antifa’s bij een optreden van Baudet.

Hoop dat ze failliet gaan…

Yoep
Yoep
3 jaren geleden

Nu.nl failliet, zolang er debielen nederlanders daar hun nieuws halen is den haag te vreden en krijgen ze geld voor het misleiden. Jaren geleden is nu.nl over gegaan naar belangen groepen binnne wat men noemt nederlandse overheid. Vlak er na is men gestart met het uitschakelen van meningen van landgenoten. Als je dit soort zaken ziet gebeuren dan weet je gewoon dat het geen zuivere koffie gaat worden. En nu jaren later blijkt het ook zo te zijn. Nu.nl is alleen maar een misleidende nieuws site voor het corrupte den haag.

Bsch
Bsch
3 jaren geleden

Dank voor dit hoopgevende artikel weer, met ook betrouwbare bron vermeldingen

dna
dna
3 jaren geleden

Al die leiders aan de vredespijp zetten, geloof me, oorlog stopt en komen weer graag bij elkaar over de vloer. Dit ge-..w.h..r ben ik wel echt zat. Laat die plant en de mensen.

Patrick S.
Patrick S.
3 jaren geleden
legalize
legalize
3 jaren geleden

Gewoon lekker je eigen plan trekken of het nu illegaal is of niet, die sites worden allemaal in het leven geroepen om je denkwijze te beïnvloeden.
Persoonlijk lach ik erom, maar het is diep triest dat wij in zon trieste maatschappij leven waar mensen elkaar het licht niet in de ogen gunnen.
Met een corrupte regering die zich laat leiden door bedriegers en zakkenvullers.

Nu ligt weer de medicinale cannabis gebruiker onder vuur met de thc test in het verkeer, allemaal door gestoken kaart en waarschijnlijk in het leven geroepen door de pillen maffia.

We moeten volgende zomer allemaal 5 planten in de tuin zetten, hebben ze wat te doen de bruine arm van de wet.

x

Check Also

singer-songwriter

Singer-songwriter heeft oplossing voor pandemie: ‘Zet je tv uit’

Mensen, er heerst inderdaad een pandemie. Maar ...

hoogleraar

Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x