Homepagina » Mens en Dier » Fiasco in de maak? Corona ‘véél minder dodelijk dan gedacht’
corona

Fiasco in de maak? Corona ‘véél minder dodelijk dan gedacht’

Is de corona-pandemie één groot fiasco? Terwijl overheden mensen in quarantaine plaatsen of oproepen om afstand tot elkaar te bewaren, zijn er geen betrouwbare gegevens over de besmettingsaantallen, schrijft arts-wetenschapper John Ioannidis voor nieuwssite Stat.

In veel landen zijn draconische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te vertragen.

Hoelang moeten de maatregelen van kracht blijven terwijl het virus zich over de wereld blijft verspreiden? Hoe kunnen beleidsmakers er zeker van zijn dat ze meer goed dan kwaad doen?

Over het hoofd

Het duurt nog maanden of zelfs jaren voordat er vaccins of betaalbare behandelingen voorhanden zijn. Het is geheel onbekend wat de langetermijngevolgen zullen zijn van de lockdowns.

De gegevens die tot dusver zijn verzameld over het aantal besmettingsgevallen en hoe de corona-epidemie zich ontwikkelt, zijn volstrekt onbetrouwbaar, benadrukt Ioannidis.

Aangezien het aantal testkits beperkt is, zien we het grootste deel van de besmettingen waarschijnlijk over het hoofd.

We hebben dus geen idee in hoeverre we erin slagen om het virus in te dammen.

Fiasco in de maak

Hoewel de corona-uitbraak drie maanden geleden is begonnen, kunnen grote groepen mensen nog altijd niet worden getest en beschikt geen enkel land over betrouwbare gegevens over het aantal besmettingen.

Volgens Ioannidis is er een fiasco in de maak. Er is bijvoorbeeld heel veel onzekerheid over het sterfterisico.

De Wereldgezondheidsorganisatie liet weten dat het sterftecijfer op 3,4 procent ligt.

Dat getal zegt niets. Je kunt alleen iets zeggen over het sterftecijfer als je iedereen hebt getest.

Volstrekt irrationeel

Alleen op het cruiseschip de Diamond Princess is iedereen getest. Uiteindelijk stierf één procent van de patiënten, maar daarbij moet worden opgemerkt dat het vooral oudere patiënten betrof.

Als je alle factoren meeweegt, kom je uit op een sterftecijfer dat ergens tussen de 0,05 en één procent ligt, aldus Ioannidis.

Het moge duidelijk zijn dat het volstrekt irrationeel is om de hele wereld in lockdown te plaatsen vanwege een virus dat in 99,95 procent van de gevallen niet dodelijk is.

Zie het als een olifant die wordt aangevallen door een huiskat. De olifant probeert de kat te ontwijken, raakt gefrustreerd en valt per ongeluk van een klif en sterft.

22.000 tot 55.000 griepdoden

Ieder jaar besmetten coronavirussen tientallen miljoenen mensen. Tot wel acht procent van de ouderen in verzorgingstehuizen die besmet raken, sterft aan dergelijke virussen.

Deze coronavirussen veroorzaken ieder jaar wereldwijd vele duizenden doden, maar daar wordt nauwelijks onderzoek naar gedaan.

Dit griepseizoen zijn er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld 1.037.976 mensen getest op griep. Daarvan bleken 222.552 (20,7 procent) besmet te zijn.

Geschat wordt dat alleen al in de VS tussen de 36 miljoen en 51 miljoen mensen griep hebben gehad dit jaar en dat 22.000 tot 55.000 van hen daaraan zijn overleden.

Niets van gemerkt

Griep is overigens een breed begrip. Bij sommige mensen worden tijdens een autopsie meerdere virussen aangetroffen, waaronder coronavirussen.

Als iemand positief test op het coronavirus wil dat nog niet zeggen dat dit virus verantwoordelijk is voor de dood van een patiënt.

Sterker nog: als we niet hadden geweten dat het nieuwe coronavirus bestond, zouden we er haast niets van gemerkt hebben. Het griepseizoen zou alleen iets heftiger zijn geweest dan normaal.

We weten niet of het aantal gevallen exponentieel zal stijgen. We weten ook niet of extreme maatregelen zullen helpen.

Ontbreken

Het sluiten van scholen kan juist averechts werken doordat kinderen meer tijd doorbrengen met oudere, kwetsbare familieleden.

Ook lockdowns kunnen een averechts effect hebben en leiden tot financiële crises, onrust, oorlog, enzovoorts.

We hebben betrouwbare gegevens nodig. Daar moeten de maatregelen op gebaseerd zijn. En die gegevens ontbreken nu, besluit professor Ioannidis.

[Stat]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
H.J.
H.J.
11 maanden geleden

Inderdaad het is en het blijft een vies spel, om iets geheel anders te verbloemen.

Ieder jaar sterven er giga mensen aan allerlei virussen, zonder dat er noemenswaardige aandacht aan wordt besteed.

Deze massa hysterie past geheel, in het denken van een nieuwe wereld.

Gezinusk
Gezinusk
Reactie op  H.J.
11 maanden geleden

Ja elk jaar sterven er mensen aan een griep virus H.J. Alleen het corona virus blijkt veel besmettelijker en maakt meer slachtoffers dan de griepsoorten die al bekend waren. Het is de reden waarom overheden wereldwijd ingrijpen. Voor Nederland lijkt de provincie Brabant het zwaarst getroffen voor het moment. Inmiddels word het leger ingezet om Brabanders die besmet zijn met het coronavirus over het land te verspreiden, omdat de ziekenhuizen in de provincie Brabant aangaven dat ze de hoeveelheid mensen die besmet raakten met het coronavirus niet meer aan konden.

Dat er in Brabant zoveel meer besmet zijn geraakt dan elders in het land komt vermoedelijk, ik herhaal, vermoedelijk, omdat het merendeel op grote schaal carnaval bleef vieren, terwijl de signalen er al waren dat het fout kon gaan onder grote groepen mensen. Wat dat betreft had de overheid eerder kunnen ingrijpen, maar goed. We kunnen hier nu lessen uit trekken.

Als ik het nu bijvoorbeeld voor het zeggen zou hebben. Dan word voor de eerst volgende keer de eerste klootzak die zich niks van het coronavirus aantrekt – alles flikt wat niet word geadviseerd. Die komt wat mij betreft als laatste aan de beurt als degene besmet raakt en op de ict zou moeten belanden. Mensen die besmet zijn geraakt met het virus maar er alles aan deden om het te voorkomen, krijgen dan voorrang. Als de regering dit nou eens over neemt word de rest zich misschien wat meer bewust van de situatie.

MdeFilosoof
MdeFilosoof
Reactie op  Gezinusk
11 maanden geleden

Helaas klopt je verhaal niet helemaal. Uit niets blijkt namelijk dat het virus besmettelijker zou zijn dan andere virussen of de seizoensgriep die in 2017/2018 nog meer dan 8000 doden in Nederland alleen al eiste. Deze massa hysterie van nu is gebaseerd op desinformatie, emotie, groepsdesillusie en gebrek aan zelf onderzoek.

Ronald
Ronald
Reactie op  MdeFilosoof
11 maanden geleden

“Uit niets blijkt namelijk dat het virus besmettelijker zou zijn dan andere virussen”???

Waarom lees ik dan overal dat de R0 waarde van de influenza 1,3 is en die van Sars2 gemiddeld 2,6. Ik heb even gerekend en bij een 6e besmettingsronde zit je met de influenza op 64 besmettingen en bij sars2 op 525besmettingen. De R0 waarde is op basis van de huidige situatie met lockdowns etc berekend. Volgens experts zou deze bij loslaten zelf tussen de 4 en 6 uitkomen om aan te geven hoe besmettelijk dit virus is. Tel daarbij op dat niemand immuniteit had voor dit virus in tegenstelling tot de influenza middels vaccins en immuniteit van een vorige besmetting. Genoeg berichten die dit bekrachtigen, mensen die met 15man op wintersport gaan en met 11man besmet terug komen of het ziekenhuis in Bergamo waar het hele ziekenhuis was besmet. Dit kan alleen met een ontzettend besmettelijk virus en bij geen immuniteit, bij gewone griep is deze mate van besmetting onmogelijk.

Harry
Harry
11 maanden geleden

De MSM zal mij wel scharen onder carona deniers. Desalnietemin heb ik ook de cijfers en argumenten bestudeerd van de allarmisten.

Mijn algemen conclusie is dat dit virus anders is dan andere omdat je meer logistiek nodig hebt, lees meer IC. Dat zal de politiek niet willen toegeven maar is wel de reden van de huidige lock down. Men wil de verspreiding geleidelijker laten lopen. Het plan : kinderen naar school was een goede, want groepsimmuniteit.

Mijn tweede conclusie, dit virus is eigenlijk alleen levensbedreigend voor hoogbejaarden, want gemiddelde leeftijd achtet in de 70. Jonge mensen herstellen wel op de IC.

Mijn derde comclusie, mortaliteit is hoog, volgende week ook in Nederlandse honderden doden per dag, maar ik denk niet dat het record van 11.000 griepdoden uit 2017 en 2018 eraan gaat

Mijn vrees is dat men kiest voor de verkeerde oplossingen.
Overigens, de verpleeghuizen zijn op slot maar ieder jaar sterven in ieder verpleeghuis mensen aan de griep. Als je consequent ben dan moeten ze iedre winter op slot. Nu is het goed maar misschien moet je accepteren dat je dood kunt gaan als je in vrijheid wil leven.

Henk
Henk
Reactie op  Harry
11 maanden geleden

Ik ben het met je eens Harry. de ouderen zijn kwetsbaar
de jongeren met een griep worden getest of als je geld hebt
Voor oudere gaat gewoon de deur op slot.
We hebben een matschap van snow flakes die in een hoek
zitten te miauwen hoe slecht zij het hebben maar zijn nog niet eens ziek !

Marieke
Marieke
Reactie op  Harry
11 maanden geleden

Binnenkort sterven er mensen van eenzaamheid in het verpleeghuis.

IIS
IIS
Reactie op  Marieke
11 maanden geleden

@Marieke

Er worden mensen zonder BIG registratie in ziekenhuizen en verpleeghuizen te werk gesteld. Mijn idee is dat daar mollen tussen ziiten die ingezet worden om ouderen, zwakkeren en ander ‘rommel’ via onnatuurlijke wijze op te ruimen. Het idee leeft dat alleen Adolf Hitler in staat was mensen op te ruimen met bijv. een spuitje, maar waarom zou alleen een man met bloksnor zo van z’n ‘rommel’ af hebben kunnen komen? Marieke, mensen zullen in deze tijd niet sterven van eenzaamheid, maar sterven door de huidige machthebbers zonder bloksnor die met spuitjes, pilletjes of drankjes ze opruimen om zo nog meer plek te kunnen maken voor buitenlanders in het omvolkingsprogramma.

Rob
Rob
Reactie op  Harry
11 maanden geleden

@Harry. Als je in de zin van geld (elite) gaat denken dan blijft er veel pensioengeld in kas als oude mensen overlijden. Aangezien tehuizen worden afgesloten voor bezoek, bestaat de mogelijkheid dat ze zoveel mogelijk ouderen willen zien overlijden zodat ook zoveel mogelijk geld in kas blijft. Het hele financiële systeem staat al een tijdje op instorten dus het zal mij niet verbazen dat ze in de top zoveel mogelijk geld vast willen houden. Dat soort types gaat er letterlijk voor over lijken. Vergeet niet dat we hier ook al zo’n malloot hebben die het had over ‘voltooid leven’ en die het liefste van de oude mensen af wil.

IFF
IFF
11 maanden geleden

Laat het aub niet waar zijn dat men als een olifant door een porseleinwinkel is gelopen. Ministers als crisismanager is nog nooit een goede zaak geweest.

Gaston
Gaston
11 maanden geleden

De populatie die sterft is toevallig(?) dezelfde als die de griepprik heeft gehad. Waarom zo weinig gevallen in Afrika en Zuid-Amerika? Hebben ze daar de griepprik gehad? Waarom zo’n verschil in sterfte tussen Duitsland en de omringende landen? Andere leverancier? Andere samenstelling? Ik zou dat wel eens onderzocht willen zien. Maar doen ze niet om geen vrees onder de bevolking te veroorzaken. Er is al zoveel tegenstand.

IIS
IIS
11 maanden geleden

De deuren open, naar buiten naar het licht van de zon. Frisse lucht en vitaminen moeten mensen hebben om sterk en weerbaar te blijven i.p.v. opgesloten onder kunstlicht in de droge warmte van de centrale verwarming, huisstof, formaldehyde en radongas opsnuiven tussen de betonnen muren of op de koude tocht zitten.

Ja, zo worden we juist ziek gemaakt en zijn we kansloos met een zwak lichaam en slechte immuniteit.

En worden we dan alsnog ziek zal het lichaam in ieder geval sterker zijn dan als we alleen maar binnen blijven zitten.

Marc
Marc
Reactie op  IIS
11 maanden geleden

Vertel dat maar aan de mensen Italië. Dat iemand deze onzin nog serieus neemt.

IIS
IIS
Reactie op  Marc
11 maanden geleden

@Marc

Beter nemen we de giga crisis aller tijden in wording serieus die een -echte- en -ware-slachting zal aanrichten onder de wereldbevolking, waarbij de corona hoax niet meer dan een rimpeling in het water zal blijken. Overigens is Italië maffia land economisch niet meer te redden en zinspeelt dat land daarom met stemmingmakerij rond een zogenaamde coronahoax op redding door de noordelijke landen met duizenden miljarden.

Roos
Roos
Reactie op  IIS
11 maanden geleden

En ook al gedacht aan dat gros van mensen nog maar tv kijkt? Handig inzake mindfuck in stand houden ook!

Heb zelf foto’s van hulpverleners (onbeschermde agenten en man van ambulance auto die wel handschoenen asnhad) die (vanwege ontoegankelijk huis) n tijdlang stonden te praten met elkaar op nog geen bwvs 10cm afstand! Hulpverleners die nota bene zelf verkondigen dat coronavirus ernstig besmettelijk en gevaarlijk (lees dodelijk) is, wtf?! Getuigt ervan dat ze keihard liegen allemaal en MSM al ruim 2 maanden 24/7 bezig is met mensen mindfucken inzake doodsbang maken/houden!! Regering idem dito! Jammer dat optie foto’s plaatsen ontbreekt!!

Bert
Bert
11 maanden geleden

Eens met de inhoud van het artikel. Tot nu toe zijn wereldwijd minder mensen aan Corona gestorven dan in een gemiddelde winter aan de gewone griep. De mensen wodt door de overheden en mainstream media ongelooflijk veel angst aangepraat. Ze melden vrijwel niets over het enorme aantal mensen dat intussen is genezen of zelfs helemaal geen klachten heeft gehad. Ik ben ervoor de beperkingen op te heffen en het virus te laten uitdoven. Wat ze nu doen door alles stil te leggen is veel erger dan de schade van het aantal overledenen. De econonomie gaat nu zeker kapot, of is het al. Een lock down is nooit effectief. Ook wanneer na een jaar de lock down wordt opgeheven zal het virus terugkomen. Nog niet genoemd de kans op mutaties. De overheden voeren wanbeleid mogelijk met een meer sinistere achtergrond. Je kunt op deze manier nog sneller dan al gepland overal een totalitair systeem invoeren. Tenslotte, als het allemaal zo erg en besmettelijk is, waarom scheert die meneer van het RIVM dan niet zijn onhygienische baard af.

exegese
exegese
11 maanden geleden

Jensen legt in deze aflevering perfect uit over het hoe, wat en waarom. Dit maakt heel veel duidelijk :

https://jensen.nl/hoe-komen-we-hieruit-de-jensen-show-128

Bovendien wil ik hier benadrukken dat bij overduidelijk wanbestuur waarbij de gemeenschap totaal ontwricht en benadeeld wordt, het de burger niet alleen moreel maar ook wettelijk VERPLICHT is dit met burgerlijke ongehoorzaamheid een halt toe te roepen.
Volgens mij wordt hier meer en meer duidelijk dat dat laatste onmogelijk nog te ontkennen valt.

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
11 maanden geleden

Corrctie op dit verhaal er vallen ieder jaar 2 miljoen doden door de griep.

Erique
Erique
11 maanden geleden

Het gaat om de 5% van de totale besmettingen, (65% ongeveer) die in het ziekenhuis terecht komen.We hebben het hier dan over een getal van rond 552.000, die een zeer grote druk op de zorg gaat geven, dat normale operaties, nog geen eens gedaan kunnen worden.Velen zullen weinig te duchten hebben.

exegese
exegese
11 maanden geleden

Door een productiefout roept de Jumbo en de AH al het toiletpapier terug. Dit kan ernstig besmet zijn met het coronavirus ! Wees gewaarschuwd.

x

Check Also

corona

Te weinig patiënten door corona: ziekenhuis vraagt voor helft personeel werktijdverkorting aan

‘Met hart en ziel’. Dat is het ...

pandemie

‘Geënsceneerde pandemie’: artsen over de hele wereld slaan alarm!

Onderstaande video, waarin artsen openlijk hun bezorgdheid ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

34
0
We lezen graag je reactie!x