Mens en DierCorona

Fiasco in de maak? Corona ‘véél minder dodelijk dan gedacht’

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is de corona-pandemie één groot fiasco? Terwijl overheden mensen in quarantaine plaatsen of oproepen om afstand tot elkaar te bewaren, zijn er geen betrouwbare gegevens over de besmettingsaantallen, schrijft arts-wetenschapper John Ioannidis voor nieuwssite Stat.

In veel landen zijn draconische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te vertragen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Hoelang moeten de maatregelen van kracht blijven terwijl het virus zich over de wereld blijft verspreiden? Hoe kunnen beleidsmakers er zeker van zijn dat ze meer goed dan kwaad doen?

Over het hoofd

Het duurt nog maanden of zelfs jaren voordat er vaccins of betaalbare behandelingen voorhanden zijn. Het is geheel onbekend wat de langetermijngevolgen zullen zijn van de lockdowns.

De gegevens die tot dusver zijn verzameld over het aantal besmettingsgevallen en hoe de corona-epidemie zich ontwikkelt, zijn volstrekt onbetrouwbaar, benadrukt Ioannidis.

Aangezien het aantal testkits beperkt is, zien we het grootste deel van de besmettingen waarschijnlijk over het hoofd.

We hebben dus geen idee in hoeverre we erin slagen om het virus in te dammen.

Fiasco in de maak

Hoewel de corona-uitbraak drie maanden geleden is begonnen, kunnen grote groepen mensen nog altijd niet worden getest en beschikt geen enkel land over betrouwbare gegevens over het aantal besmettingen.

Volgens Ioannidis is er een fiasco in de maak. Er is bijvoorbeeld heel veel onzekerheid over het sterfterisico.

De Wereldgezondheidsorganisatie liet weten dat het sterftecijfer op 3,4 procent ligt.

Dat getal zegt niets. Je kunt alleen iets zeggen over het sterftecijfer als je iedereen hebt getest.

Volstrekt irrationeel

Alleen op het cruiseschip de Diamond Princess is iedereen getest. Uiteindelijk stierf één procent van de patiënten, maar daarbij moet worden opgemerkt dat het vooral oudere patiënten betrof.

Als je alle factoren meeweegt, kom je uit op een sterftecijfer dat ergens tussen de 0,05 en één procent ligt, aldus Ioannidis.

Het moge duidelijk zijn dat het volstrekt irrationeel is om de hele wereld in lockdown te plaatsen vanwege een virus dat in 99,95 procent van de gevallen niet dodelijk is.

Zie het als een olifant die wordt aangevallen door een huiskat. De olifant probeert de kat te ontwijken, raakt gefrustreerd en valt per ongeluk van een klif en sterft.

22.000 tot 55.000 griepdoden

Ieder jaar besmetten coronavirussen tientallen miljoenen mensen. Tot wel acht procent van de ouderen in verzorgingstehuizen die besmet raken, sterft aan dergelijke virussen.

Deze coronavirussen veroorzaken ieder jaar wereldwijd vele duizenden doden, maar daar wordt nauwelijks onderzoek naar gedaan.

Dit griepseizoen zijn er in de Verenigde Staten bijvoorbeeld 1.037.976 mensen getest op griep. Daarvan bleken 222.552 (20,7 procent) besmet te zijn.

Geschat wordt dat alleen al in de VS tussen de 36 miljoen en 51 miljoen mensen griep hebben gehad dit jaar en dat 22.000 tot 55.000 van hen daaraan zijn overleden.

Niets van gemerkt

Griep is overigens een breed begrip. Bij sommige mensen worden tijdens een autopsie meerdere virussen aangetroffen, waaronder coronavirussen.

Als iemand positief test op het coronavirus wil dat nog niet zeggen dat dit virus verantwoordelijk is voor de dood van een patiënt.

Sterker nog: als we niet hadden geweten dat het nieuwe coronavirus bestond, zouden we er haast niets van gemerkt hebben. Het griepseizoen zou alleen iets heftiger zijn geweest dan normaal.

We weten niet of het aantal gevallen exponentieel zal stijgen. We weten ook niet of extreme maatregelen zullen helpen.

Ontbreken

Het sluiten van scholen kan juist averechts werken doordat kinderen meer tijd doorbrengen met oudere, kwetsbare familieleden.

Ook lockdowns kunnen een averechts effect hebben en leiden tot financiële crises, onrust, oorlog, enzovoorts.

We hebben betrouwbare gegevens nodig. Daar moeten de maatregelen op gebaseerd zijn. En die gegevens ontbreken nu, besluit professor Ioannidis.

[Stat]

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
H.J.
H.J.
4 jaren geleden

Inderdaad het is en het blijft een vies spel, om iets geheel anders te verbloemen.

Ieder jaar sterven er giga mensen aan allerlei virussen, zonder dat er noemenswaardige aandacht aan wordt besteed.

Deze massa hysterie past geheel, in het denken van een nieuwe wereld.

Harry
Harry
4 jaren geleden

De MSM zal mij wel scharen onder carona deniers. Desalnietemin heb ik ook de cijfers en argumenten bestudeerd van de allarmisten.

Mijn algemen conclusie is dat dit virus anders is dan andere omdat je meer logistiek nodig hebt, lees meer IC. Dat zal de politiek niet willen toegeven maar is wel de reden van de huidige lock down. Men wil de verspreiding geleidelijker laten lopen. Het plan : kinderen naar school was een goede, want groepsimmuniteit.

Mijn tweede conclusie, dit virus is eigenlijk alleen levensbedreigend voor hoogbejaarden, want gemiddelde leeftijd achtet in de 70. Jonge mensen herstellen wel op de IC.

Mijn derde comclusie, mortaliteit is hoog, volgende week ook in Nederlandse honderden doden per dag, maar ik denk niet dat het record van 11.000 griepdoden uit 2017 en 2018 eraan gaat

Mijn vrees is dat men kiest voor de verkeerde oplossingen.
Overigens, de verpleeghuizen zijn op slot maar ieder jaar sterven in ieder verpleeghuis mensen aan de griep. Als je consequent ben dan moeten ze iedre winter op slot. Nu is het goed maar misschien moet je accepteren dat je dood kunt gaan als je in vrijheid wil leven.

IFF
IFF
4 jaren geleden

Laat het aub niet waar zijn dat men als een olifant door een porseleinwinkel is gelopen. Ministers als crisismanager is nog nooit een goede zaak geweest.

Gaston
Gaston
4 jaren geleden

De populatie die sterft is toevallig(?) dezelfde als die de griepprik heeft gehad. Waarom zo weinig gevallen in Afrika en Zuid-Amerika? Hebben ze daar de griepprik gehad? Waarom zo’n verschil in sterfte tussen Duitsland en de omringende landen? Andere leverancier? Andere samenstelling? Ik zou dat wel eens onderzocht willen zien. Maar doen ze niet om geen vrees onder de bevolking te veroorzaken. Er is al zoveel tegenstand.

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x