Universum

Zonneobservatorium SOHO buiten werking

Help door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op vrijdag 4 mei is het zonneobservatorium SOHO van de NASA in de veilige modus gegaan, ook wel Emergency Sun Reacquisition (ESR) genoemd.

De detector die moet nagaan of de zonnepanelen van SOHO naar de zon zijn gericht stuurde een verkeerd signaal naar een boordcomputer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De detector die het verkeerde signaal stuurde staat bekend als de Coarse Sun Pointing Attitude Anomaly Dector. In de veilige toestand stopt SOHO alle observationele wetenschappelijke functies en stuurt de satelliet geen data meer door naar de aarde.

Bijna verloren

Op haar website laat NASA weten bezig te zijn om het ruimteschip te herstellen. De ruimtevaartorganisatie verwacht dat de sonde binnen enkele dagen weer operationeel is.

Op 24 juni 1998 ging het zonneobservatorium na een soortgelijk incident bijna verloren. SOHO stond niet langer op de zon gericht en ging in de ESR-modus. Het SOHO-team deed verwoede pogingen om het observatorium te herstellen, maar op 25 juni ging de sonde opnieuw in de veilige modus. Het team kreeg geen contact met SOHO, het schip draaide rond, verloor elektrische stroom en was niet in staat terug te keren naar haar oorspronkelijke positie.

Magnetosfeer

Experts van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) reisden in aller ijl af naar de Verenigde Staten om de operatie te overzien. Pas op 25 september 1998 was SOHO weer volledig operationeel.

Sindsdien komt een Emergency Sun Reacquisition (ESR) vaker voor. Volgens de ESA was 2005 het eerste jaar sinds 1996 zonder een ESR. Opvallend is dat naast SOHO ook de realtime simulatie van de magnetosfeer niet te bereiken is.

Of verhult NASA zaken met een bepaalde bedoeling?

Bron: Nasa.gov

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x