Homepagina » Natuur en Milieu » In Friesland wordt gewerkt aan een zonnepark zo groot als 77 voetbalvelden. Dit zijn de verwoestende gevolgen
friesland

In Friesland wordt gewerkt aan een zonnepark zo groot als 77 voetbalvelden. Dit zijn de verwoestende gevolgen

In Oosterwolde in de gemeente Ooststellingwerf werkt men aan het grootste zonnepark in Friesland.

De rechtbank in Groningen heeft nu bepaald dat de bouw van het park per direct moet worden stilgelegd, nadat de Friese Milieu Federatie (FMF) naar de rechter was gestapt, schrijft Het Friesch Dagblad.

De rechter oordeelde dat de gemeente en uitvoerder GroenLeven niet de juiste procedure hebben gevolgd, en dat er sprake is van onherstelbare schade aan natuur en landschap.

Landschapspijn

De FMF stelt dat het ruim 50 hectare (77 voetbalvelden) grote zonnepark een ‘enorme impact’ op het landschap heeft.

Van de gemeente mogen er 130.000 zonnepanelen komen te staan.

“We vrezen een landschapspijn door enorme velden vol zonnepanelen,” aldus de organisatie.

Bij het bepalen van de locatie heeft GroenLeven nauwelijks gekeken naar de belangen van omwonenden en het landschap, zegt de FMF.

Nog een zaak

Deze zaak heeft vooral betrekking op de procedures die zijn gevolgd.

Er loopt nog een zaak van de FMF tegen de gemeente die vooral gaat over de impact van het zonnepark in Friesland.

Verwoestende gevolgen

Met de uitspraak over schade aan natuur en landschap liep de rechter alvast vooruit op die tweede zaak.

“Dat was verrassend,” aldus de FMF.

Oud-minister Plasterk deed naar aanleiding van de uitspraak op Twitter zijn beklag over de verwoestende gevolgen van zonneparken.

[Friesch Dagblad]

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
edwin
edwin
11 maanden geleden

Dit is niet groter dan 0.35 vierkante kilometer.

vladi
vladi
Reactie op  edwin
11 maanden geleden

oooh,laten we er dan een stuk of 1000 bouwen.

fff

Barry
Barry
Reactie op  edwin
11 maanden geleden

Dat zijn er precies 0.35 teveel. Je mist hier de essentie, het gaat om landschapsvervuiling.

Mikkie
Mikkie
Reactie op  Barry
11 maanden geleden

Wat dacht je van 200meter ( ja, je leest het goed
…TWEEHONDERD METER HOOG) hoge windmolens, in het Mondengebied(dr) en het dorpje Meeden (gr.).

Earthaxis
Earthaxis
11 maanden geleden

Landschapsschade klinkt alsof men de impact op de mens om cosmetische redenen bedoelt. Dus niet schadelijk door vervuiling, of impact op de ecologie, maar dus impact op het humeur van omwonenden en passanten…

Vaak is het zo dat de mens kan kiezen voor het “mooie” alternatief, of het “echte” alternatief. Een mooi verhaal of een echt verhaal. De moderne westerling, inclusief alternatief nieuws lezers, kiezen massaal voor het mooie verhaal en verafschuwen de sobere, cosmetisch vaak minder aantrekkelijke, waarheid. Men verkiest uiterlijke schoonheid boven innerlijke waarheid. Men vermijd de koude douche van de waarheid. Maar zoals Wim Hoff de wereld al liet zien, zal de koude douche je transformeren in een sterker en gezonder mens. De truth will set us free.

Nederlsnd was vroeger een moeras. Grotendeels onbegaanbaar. Best een grote impact op het landschap toen we dat drooglegden. Maar ja, die voorouders leden een rauwer bestaan en gingen voor de waarheid, en maakten het land begaanbaar. Eeuwen later is men ingeslapen en vindt men zonnepanelen lelijk. Het voldoet niet aan hun ideale plaatje. Met die mentaliteif zou men dijken ook lelijk moeten vinden, maar ja, men is gebore en getogen achter die dijken en kan men geen leven zonder indenken. Daarom is onze afkeer van zonnepanelenparken eigenlijk een verwende reactie vanuit ons luxe leventje. Gooi daarover nog een sausje van big-oil trollen, en voila men is er heilig van overtuigd dat deze zonneparken het pure kwaad zijn….

IIS
IIS
Reactie op  Earthaxis
11 maanden geleden

@Earthaxis
.
Aardig poetisch stuk schrijfsel en daar blijft het vervolgens dan ook bij, de rauwe waarheid vertelt een ander verhaal.

Earthaxis
Earthaxis
Reactie op  IIS
11 maanden geleden

NEXT …..

vladi
vladi
Reactie op  Earthaxis
11 maanden geleden

misschien eens een beetje research doen naar de echte vervuiling van zonnepanelen en wat het opbrengt.

bij bewolking ( Geo-engineering) en luchtvervuiling,
de duurzaamheid enz.

toevallig een greta fan?

fff

Earthaxis
Earthaxis
Reactie op  vladi
11 maanden geleden

Nee hoor, in tegenstelling tot veel uitgesproken reageerders alhier, gebruik ik mijn “alternatieve” mening niet ter glorie van mijn eigen “alternatieve” identiteit. Wees gewoon eerlijk. Je zuipt kraanwater. Trekt zelfs je plee er mee door. Slaapt onder een dak. Hebt een vorm van verwarming. Hebt toegang tot het internet. Het een apparaat met internet browser. Bent afhankelijk van allerlei medemensen als het er op aan komt. Maar je voelt je als een miskende Conan de Barbarian die met zijn borderline helemaal niemand denkt nodig te hebben en de hele mensheid maar een grote last vindt. In je hutje op de hei kun je de hele wereld aan en heb je niemand nodig toch? Ik vind dat zwart-wit en zwaar achterhaald allemaal. Alternatievelingen die alleen maar kunnen schoppen en roeptoeteren. Geef mij maar een alternatieveling als Wim Hof. Die brengt echt iets. Een revolutionair. De rest is slechts op eigen gewin uit en aandachtsgeil. En o ja een zonnepaneel lijkt mij niet hèt probleem. Dat zou te kortzichtig zijn… (maar dat inzicht komt nog wel als je al die ego speak opzij kunt zetten).

NEXT

Lumi
Lumi
Reactie op  Earthaxis
11 maanden geleden

“Daarom is onze afkeer van kerncentrales eigenlijk een verwende reactie vanuit ons luxe leventje. Gooi daarover nog een sausje van big-oil trollen, en voila men is er heilig van overtuigd dat deze kerncentrales het pure kwaad zijn”

Earthaxis
Earthaxis
Reactie op  Lumi
11 maanden geleden

Kerncentrales, mooi spul, maar niet als 6 miljard mensen het uit pure noodzaak willen gebruiken, onder luid halleluja geroep, en vervolgens al die centrales op breuklijnen gaan bouwen en restafval in lekkende mijnen dumpen.

Zeer zeker NEXT

vladi
vladi
Reactie op  Earthaxis
11 maanden geleden

je schrijft;ik vind………gelukkig maar een mening wat je spuwt met je volwassen next.

fff

vladi
vladi
Reactie op  Earthaxis
11 maanden geleden

landschapschade heeft niets met make up te maken.
het betekent letterlijk schade aan het land en niets anders.

biodiversiteit wat verdwijnt.
woonplek van heel veel dieren verstoord enz.

misschien dat je aan de reactie van Bas wat hebt (waarschijnlijk niet).

fff

Barry
Barry
Reactie op  Earthaxis
11 maanden geleden

“Het pure kwaad zijn”, en dat is het dus ook. Men realiseert zich nog steeds niet dat wind en zonne-energie een belabberd rendement hebben. Het is zo eenvoudig, kernenergie lost onze energie problemen in één klap op. Altijd voorradig, goedkoop, schoon en geen landschapsvervuiling. Maar ja…dat levert te weinig op voor de groene zakkenvullers.

salvar
salvar
11 maanden geleden

Oud-minister Plasterk deed naar aanleiding van de uitspraak op Twitter zijn beklag over de verwoestende gevolgen van zonneparken.
was hij nog minister geweest had het hem geen zak uitgemaakt.

Rob
Rob
11 maanden geleden

Plasterk zijn uitspraak hangt dus af van wat de rechter zegt. Meewaaien met alle winden dus. Nu doet hij zijn beklag omdat het gestopt is door de rechter. Als de rechter het door had laten gaan dan had Plasterk waarschijnlijk geen beklag gedaan maar dan zou hij voorstander blijken te zijn. Politici hebben geen eigen mening en / of gedachten. Daarom is het ook zo’n onbetrouwbaar zooitje ongeregeld. Ze heulen met anderen om bij ongeacht welke groep goed over te komen. Daarom zijn het ook altijd van die nep mensen met van die vertrokken gezichten.

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
11 maanden geleden

Wat Salvar schrijft klopt als een bus. De spijker op zijn kop, trouwens ook de man die bang was van Demmink die geleerde, ppfff.
Zonnepanelen de grootste onzin die er is. Gewoon een asociaal verdienmodel. Het heeft geen opbrengst. Windmolens 80% niet aangesloten op wat voor net dan ook. Allemaal gesubsideerde klerezooi om de windmolenmafia schatrijk te maken met overheidsgeld, wacht effe die liberale lul Ed Raket zit toch met zijn bende tot zijn ellebogen in die enge groepjes.
Denk toch na mensen.

Jeff
Jeff
11 maanden geleden

Al die mooie ministers; het is heel simpel, je schijt nooit in de schaal die je salaris betaald. Het zijn mensen die niet eens meer weten dat ze uit een gezin komen. Ze kunnen alles vergoeilijken onder het mom van vooruitgang, zelfs tegenover hun eigen kinderen. Ophangen die kliek; publiekelijk graag.

Atte
Atte
11 maanden geleden

Als we voor een nieuwbouwhuis een omgevingsvergunning moeten aanvragen moet er tegenwoordig ook een zogenaamde MPR berekening bij. Dat is een milieuprestatieberekening. Ook moet er een EPC berekening bij. Dat is een energieprestatieberekening. Om de energieprestatienorm volgens vereisten bouwbesluit te halen worden er meestal zonnepanelen geplaatst op het gebouw/woning . Dat s goed voor de energieprestatie. Maar … en nou komt het… Het plaatsen van zonnepanelen is extreem slecht voor de milieuprestatie. O m die dan te halen, met behoud van zonnepanelen moeten er allemaal toeters en bellen bedacht worden om de norm toch te kunnen halen t.b.v. bouwvergunning. Zonnepanelen zijn om te maken milieutechnisch zeer vervuilend…. en de overheid weet dat…..

dna
dna
11 maanden geleden

Technocratische psychopaten zijn het meest zielloze idd. Nederland is een verader, naar mens, dier en de natuur. Nazilandje

vladi
vladi
Reactie op  dna
11 maanden geleden

niets voor niets 3 ‘koninginnen’ nazi getrouwe en nazi getrouwde.
niet oranje maar von amsberg zur lippe biesterfeld.

fff

dna
dna
11 maanden geleden

Dit heeft NIETS met de natuur meer te maken. Het maakt natuur kapot. Nederland vermoord de natuur al een lange tijd op aarde, omdat ze een psychopatisch koningshuis in stand willen houden.

Lumi
Lumi
11 maanden geleden

De hele klimaat hoax is opgezet om ongemerkt de banken, en dus de zuidelijke europese landen, te kunnen redden. Vele banken zijn in de problemen geraakt door het moeten opkopen van de zuid-europese schulden. Miljarden gaan besteedt worden aan iets waarvan de uitkomst niet op nauwelijk meetbaar is, deze miljarden kunnen ongemerkt richting de banken vloeien zonder dat het gepeupel hier iets van gaat merken anders dan verhoogde belastingen voor de groene khmer.

IIS
IIS
Reactie op  Lumi
11 maanden geleden

@Lumi

Exact, altijd contrair en richting geld denken, dan kom je dichterbij de waarh…. leugens. Begin dit overal te merken, dat als je te dichtbij komt en niet alles voetstoots aanneemt en het geheel met argusogen blijft betrachten je steeds meer wakker wordt en ziet dat bijna niemand nog als karaktermens bestaat en velen zichzelf hebben opgegeven en hun ziel hebben verkocht.

vladi
vladi
Reactie op  IIS
11 maanden geleden

inderdaad IIS,het is niet te bevatten.
het is een demonische energie wat de mens misleid en stuurt richting technocratie.
mens word machine lijkt het wel.

fff

x

Check Also

koning

Koning krijgt geen zonnepanelen: ‘Terugverdientijd 50 jaar’

Op het werkpaleis van koning Willem-Alexander komen ...

timmermans

Europees klimaatactieplan: ‘De stoppen in het hoofd van Timmermans zijn nu echt doorgeslagen’

Terwijl de meeste landen nog worstelen met ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

25
0
We lezen graag je reactie!x